Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DICK KAART

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Genre

trombone

Biografie Dick Kaart

Haarlem, 10 juni 1930 – Haarlem, 7 februari 1985 Het leven van Dick Kaart heeft vanaf zijn vroege jeugd in het teken van muziek gestaan. Al spoedig ontstond zijn belangstelling voor de trombone. In zijn geboortestad kon hij musiceren met (later) grote namen als Harry Verbeke, Cees Smal, Ruud Brink en ...
Volledige biografie...

Instrumenten

trombone

Biografie Dick Kaart

In bezetting van

Dutch Swing College Band   trombone
Skymasters   trombone

1930 - 1985

Haarlem, 10 juni 1930 – Haarlem, 7 februari 1985

Het leven van Dick Kaart heeft vanaf zijn vroege jeugd in het teken van muziek gestaan. Al spoedig ontstond zijn belangstelling voor de trombone. In zijn
geboortestad kon hij musiceren met (later) grote namen als Harry Verbeke, Cees Smal, Ruud Brink en Han Brink. Ook Dick’s broer Désiree voegt zich bij deze namen.

Dick had tussen 1946 en 1949 van dirigent J.A. Meng al les gekregen op trombone en baritonhoorn en kon ook met notenschrift werken. Dick’s vader speelde in de harmonie van drukkerij Johan Enschede (Johez) en hoewel hijzelf niet bij dit bedrijf werkzaam was bleek hij zeer welkom met zijn inmiddels verworven schuiftrombone. Daar volgde hij lessen bij D. Leuring, en C v/d Burg. Niet veel later werd hij benaderd door mede-Haarlemmer Rinus van den Broek, trompettist bij de Skymasters, die hem vroeg mee te komen spelen in dit illustere gezelschap. Tussen 1953 en 1959 speelde Dick als beroepsmusicus in de
Skymasters en ontwikkelde mede daardoor een uitstekend vakmanschap.

Traditionele jazz had hij ook gespeeld in de Dixieland Wanderers en deze ervaring kwam hem goed van pas toen Dick gevraagd werd om in de Dutch Swing College Band de plaats van Wim Kolstee in te nemen. Eind 1959 zou dit orkest de beroepsstatus aannemen hetgeen veranderingen in de samenstelling tot gevolg had. Al zeer snel werd Kaart een zeer gewaardeerd musicus in kringen van traditionele jazz. Zijn solistische bijdragen en speciale techniek werden alom geprezen. De welbekende intro met tromboneglissando van de herkenningsmelodie werd onder het beheer van Dick beduidend langer en hierdoor werd onder het publiek de groeiende spanning voelbaar. Solistisch maakte Kaart van de Basin Street blues zijn feature.

In de jaren 1963-1966 en 1977-1981 stond Kaart in de blazerssectie naast zijn trompetspelende broer Dé Kaart, die in de Dutch Swing College Band de artiestennaam Ray Kaart kreeg. Tijdens zijn periode bij de DSCB concerteerde Kaart in alle werelddelen. Het aantal opgenomen platen en cd’s is enorm.
Tijdens de concerten en plaatopnamen speelde Kaart ook met vele grote solisten als o.a. Bud Freeman, Jimmy Witherspoon, Joe Venuti, Johnny Meyer, Albert Nicholas, Nelson Williams, Rita Reys, Teddy Wilson, Wild Bill Davison, Billy Butterfield, Urbie Green en Trummy Young.

Wat eigenlijk zelden of misschien wel nergens vermeld of gewaardeerd wordt is het gegeven dat Dick Kaart misschien wel als beste uitvoerder ervan, de techniek verstond om de tonen op trombone, zoals dat soms wordt genoemd, te laten stuiteren. Bij deze techniek lijkt het erop alsof de secundo's, tertsen en kwarten, rond de bedoelde noot in een zeer snel tempo heen en weer rollen. Daarvoor is niet alleen een buitengewoon krachtige embouchure bepalend voor het kunstje maar meer nog een vorm van lipvibratie, zeer licht doch met veel volume op het mondstuk aangeblazen, die dat wonderlijke "stuiteren" mogelijk maken. Opvallend genoeg wordt deze techniek eigenlijk alleen op de trombone toegepast, dus misschien speelt een snelle trek- en duwbeweging van de coulisse ook een rol bij deze adembenemende vorm van solistisch musiceren in de oude jazz. Ook andere trombonisten beheersen de techniek, terwijl sommige zeer goede trombonisten het nooit leren. Het best valt een en ander te beluisteren in "Basin Street Blues" met Dick Kaart als trombonist van de de Dutch Swing College in de hoofdrol.

Naast het werk met de DSCB was Dick Kaart ook een veelgevraagd musicus voor allerlei samenstellingen, waaronder het Metropole Orkest, veelal voor radio- of tv-werk en ook als speciale solist bij allerhande orkesten. Ondanks verschillende aanbiedingen bleef Kaart de Dutch Swing College Band trouw. In 1983, bij Dick Kaart had zich inmiddels een serieus gezondheidsprobleem
geopenbaard, moest hij zich noodgedwongen enkele maanden laten vervangen. Helaas moest in de periode daarna vaker een beroep worden gedaan op een vervanger voor Dick. In juni 1984 maakte hij zijn laatste plaatopname met de DSCB.

Op 17 december 1984 werd ten huize van orkestleider Peter Schilperoort Dick’s 25-jarig jubileum als orkestlid gevierd. Niet lang daarna was ziekenhuisopname noodzakelijk. In het het Elisabeth Gasthuis te Haarlem overleed Dick Kaart op slechts 54-jarige leeftijd.

Discografie Dick Kaart

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Dick Kaart

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer