Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DICK WILLEBRANDTS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Orkest Dick Willebrandts

Periode

29-07-1911 - 29-12-1970

Genre

jazz, swing

Dick Willebrandts

Pianist Dick Abraham Willebrandts (Rotterdam, 29 juli 1911 – 29 december 1970) leidt gedurende de oorlogsjaren wat door velen als de beste Swing-big band van Nederland wordt beschouwd. Radio-opnamen van het orkest worden door de Duitse bezetter voor propagandadoeleinden gebruikt. De op Engeland gerichte uitzendingen van Calais II (= Hamburg), ...
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1936   Boy Edgar
1940   Klaas van Beeck

Biografie Dick Willebrandts

Pianist Dick Abraham Willebrandts (Rotterdam, 29 juli 1911 – 29 december 1970) leidt gedurende de oorlogsjaren wat door velen als de beste Swing-big band van Nederland wordt beschouwd. Radio-opnamen van het orkest worden door de Duitse bezetter voor propagandadoeleinden gebruikt. De op Engeland gerichte uitzendingen van Calais II (= Hamburg), een onderdeel van de Deutsche Europasender, gebruiken opnamen die zo 'Amerikaans' mogelijk moeten klinken. Vandaar dat het Dick Willebrandts Orkest ook in 1943-'44 onversneden Swingmuziek op hoog niveau kan blijven spelen. Na zijn debuut op dertienjarige leeftijd in de combo van zijn drummende broer Philip monstert Dick Willebrandts in 1935 aan bij de Internationals van bassist Jack de Vries. Twee jaar later wordt hij pianist van het A.V.R.O. Dansorkest. Na de oorlog werkt hij als barpianist en bij de O.K. Wobblers, een oudestijlorkest onder leiding van trombonist-arrangeur Pi Scheffer.

1925 - 1935

Hij debuteert bij het sextet van broer Philip Willebrandts, waarvoor hij ook arrangeert. Hij studeert aan het Rotterdams conservatorium bij Max Velt en Gerard Hengeveld. Circa 1928 maakt Willebrandts gedurende korte tijd deel uit van Duitse en Deense dansorkestjes die in Nederland optreden.

1935 - 1937

Willebrandts is pianist van Jack de Vries' Internationals, een van de toporkesten van Nederland.

1937 - 1940

Op de radio is hij geregeld te horen als pianist en incidenteel ook als arrangeur van het A.V.R.O. Dansorkest onder leiding van achtereenvolgens Hans Mossel en Klaas van Beeck. Als arrangeur lijkt hij te zijn beïnvloed door Fletcher Henderson en Bob Haggart van de Bob Crosby-band. Opnamen uit deze tijd zijn op de CD's Het A.V.R.O. Dansorkest o.l.v. Hans Mossel en Het A.V.R.O. Dansorkest o.l.v. Klaas van Beeck te beluisteren.

1940 - 1942

Na de ontbinding van het A.V.R.O. Dansorkest blijft Willebrandts radiowerk doen. Hij leidt zijn Jonge Acht en begeleidt voornamelijk cabaretartiesten.

1942 - 1944

Dankzij een sponsor kan hij een big band beginnen met de beste (ex-)leden van de formatie van pianist Ernst van 't Hoff en het A.V.R.O. Dansorkest. De firma Decca maakt plaatopnamen en sponsort tournees. Onder anderen Kees Bruijn en Boy Edgar leveren progressieve arrangementen; overigens is Pi Scheffer de gezichtsbepalende vormgever van het orkest. De band speelt frequent voor de genazificeerde Nederlandsche Omroep, en in de periode augustus 1943-september 1944 worden honderden propaganda-opnamen vastgelegd die via Calais II worden uitgezonden. Optredens in het land leveren soms hysterische taferelen op, die veel anti-Duitse sentimenten wakker maken.

1944 - 1959

Vanwege zijn werk voor de Duitsers mag Dick Willebrandts na de bevrijding een half jaar lang geen orkesten leiden. Hij werkt als barpianist in zijn geboortestad. In 1947 treedt de pianist andermaal in dienst van de AVRO; hij speelt in De Zaaiers en het Cosmopolitain Orkest, naast solowerk. Vanaf 1955 leidt Willebrandts ook een strijkorkest en een dixielandformatie.

1960 - 1961

Zijn voormalige trombonist en arrangeur Pi Scheffer vraagt hem voor de O.K. Wobblers, een oudestijlorkest.

1963

Een beroerte maakt een eind aan de loopbaan van Dick Willebrandts. Zijn rol in de jazz is dan in feite al bijna twintig jaar uitgespeeld, en in december 1970 overlijdt hij.

1989

Het label Grannyphone brengt de CD Dick Willebrandts En Zijn Radio-Orkest uit, met daarop onuitgegeven opnamen voor de Deutsche Europasender (D.E.S.) uit 1943. Het album wordt met een Edison onderscheiden.

Discografie Dick Willebrandts

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Dick Willebrandts

Audio/Video Dick Willebrandts

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer