Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DIESEL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Diesel

Periode

1978 - heden

Genre

rock

Online

Officiële website

Diesel

Uit de hand gelopen hobbyband van ex-Kayak drummer Pim Koopman die begin jaren tachtig tot in de Verenigde Staten hits scoort. Hun single Sausolito Summernight komt in 1980 zelfs op nummer 1 in Canada.
Volledige biografie...

Bezetting

Frank Papendrecht   basgitaar
Mark Boon   componist, gitaar, tekstschrijver
Rob Vunderink   gitaar, zang
Pim Koopman   drums, toetsinstrumenten, zang

Overige muzikanten

Bas Krumperman   gitaar
Wijnand Ott   basgitaar
Leen Barbier   gitaar, zang
Thomas Kroon   drums, percussie
Ronald Oor   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1975   John Sonneveld
1976   Kayak
1977   Galaxis
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Diesel

Uit de hand gelopen hobbyband van ex-Kayak drummer Pim Koopman die begin jaren tachtig tot in de Verenigde Staten hits scoort. Hun single Sausolito Summernight komt in 1980 zelfs op nummer 1 in Canada.

1978

In oktober wordt Diesel opgericht door ex-Kayak drummer Pim Koopman. De groep is niet meer dan een hobbyprojekt want Koopman's carriere als producer (o.a. Maywood) begint net vaste vorm te krijgen. De eerste bezetting bestaat uit Mark Boon (gitaar, ex-Smyle en -The Hammer), Frank Papendrecht (bas), Rob Vunderink (zang en gitaar) en drummer Koopman.

Maywood Smyle The Hammer

1979

Diesel Het eerste album Watts In A Tank verschijnt. De eerste single daarvan, Goin' Back To China, wordt in juni een hit, tot in Japan toe.

1980

Ook de van Watts In A Tank afkomstige singles Down In The Silvermine en Sausolito Summernight doen het goed. Dit laatste nummer leunt nadrukkelijk op de sound van de Amerikaan Steve Miller. Nadat oprichter Pim Koopman uit de groep stapt, komen Kim Weemhoff (drums), Wijnand Ott (bas) en een derde gitarist Bas Krumperman de gelederen versterken. Zij duwen het groepsgeluid meer richting de country-rock.

1981

Diesel Tot verrassing van vriend en vijand wordt in het najaar Sausolito Summernight een hit in de Verenigde Staten. De single haalt er de 25ste plaats van de Billboard-lijst.

1983

Het album Unleaded valt tegen door zwak songmateriaal en de slechte produktie. De band trekt haar conclusies en opnieuw wordt de samenstelling van de groep gewijzigd. Ex-Turbo zanger Leen Barbier en ex-De Munck bassist André Versluijs worden aangetrokken. Zij staan garant voor goede gitaararrangementen en mooie meerstemmige zang. Helaas weet de band in deze bezetting geen materiaal uitgebracht te krijgen. Uiteindelijk keert Barbier terug naar zijn groep Rotor.

De Munck Leen Barbier Turbo

1984

In deze periode spuwt gitarist/zanger Jan Loomans vuur als speciale attractie tijdens de bassolo van Versluijs in het nummer Sausalito Summernight. Tijdens het optreden in de Vrije Vloer te Utrecht steekt hij zichzelf daarbij per ongeluk in de brand. Henk Hager is slechts 1 jaar zanger/gitarist van Diesel. Hij doet ondermeer mee met de sessies voor Stormy Waters, maar wordt vlak voor het uiteenvallen van de band na een meningsverschil ontslagen door manager Dido Smit en voor de laatste optredens vervangen door oud-lid Leen Barbier.

1985

Diesel wordt ontbonden.

1988

Diesel Diesel pakt de draad weer op. De single Samantha, gezongen door Englebert, wordt in juli een kleine hit. In het begin van de jaren negentig laten Mark Boon en Andre Versluijs van zich horen met de band The Zoo.

The Zoo

1989

De tweede single Colorado flopt waarna de band zich opnieuw opheft.

1995

Jan Loomans richt de band The Lowman op, samen met gitarist Zuran Jukic, bassist Carel de Neeve (ex-Piu Piu) en drummer Rob van der List (o.a. Herman Brood, Herb Mews & The Mules) speelt hij eigen werk en covers van onder anderen Crowded House, R.E.M., The Rolling Stones en Bob Dylan. Loomans treedt ook solo op en levert vanuit Breda professioneel geluid voor cafés, podia, feesten, vergaderingen en braderiën met zijn bedrijf Jan Loomans Geluid.

Herb Mews & The Mules Herman Brood Piu Piu The Lowman

2000

Ook Diesel wordt opnieuw leven ingeblazen. Originele oprichters Koopman en Vunderink nemen met Thomas Kroon (drums), Otto Lenselink (gitaar) en André Versluijs (basgitaar) een coveralbum op. Er staan ook drie nieuwe en twee eerder uitgebrachte nummers op. Het album wordt gesponsort door Van Hoo Vodka en radiozender Arrow Classic Rock.

2005

Diesel speelt in de bezetting Mark Boon, Rob Vunderink, Pim Koopman en Frank Papendrecht in Nijmegen tijdens een benefiet voor de slachtoffers van de zeebeving in Azië.

2007

Henk Hager wordt in februari zanger bij The Buffoons. Vanaf 27 april treedt Diesel weer op met originele leden Mark Boon, Rob Vunderink en Pim Koopman. De band wordt op bas bijgestaan door Werner Cornand (Personnel, Henk Westbroek, Orkater).

The Buffoons

2009

In de nacht van 17 op 18 november overlijdt bassist Frank Papendrecht op 56jarige leeftijd aan een hartaanval. Niet lang daarna, op maandag 23 november, overlijdt Pim Koopman onverwachts. Ook hij is dan 56 jaar oud.

2010

Jeroen Englebert en Rob Vunderink leveren bijdragen aan een speciaal concert dat Kayak op 22 november in Paradiso organiseert ter nagedachtenis aan Pim Koopman.

Discografie Diesel

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Diesel

Audio/Video Diesel

Video Diesel

Diesel - Sausalito Summer...
Diesel - Sausalito Summer Nights
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Diesel - Sausalito Summer Nights

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer