Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DIMITAR BODUROV

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Dimitar Bodurov

Periode

1979 - heden

Genre

componist, jazz, piano, wereldmuziek

Online

Website

Dimitar Bodurov

Dimitar Bodurov heeft met zijn jazzarrangementen van traditioneel Bulgaars repertoire voor solopiano een unieke stijl ontwikkeld. Bulgaarse ritmes en intens pianospel worden gecombineerd met heldere en duidelijke invloeden uit de klassieke- en vooral de jazztraditie. Nostalgie, improvisatie, Balkan-ritmes en melodieën komen samen in zijn nieuwste project Stamps From Bulgaria, met ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, piano

Overige muzikanten

Mihail Ivanov   contrabas
Jens Düppe   drums
Cord Heineking   contrabas

Biografie Dimitar Bodurov

Dimitar Bodurov heeft met zijn jazzarrangementen van traditioneel Bulgaars repertoire voor solopiano een unieke stijl ontwikkeld. Bulgaarse ritmes en intens pianospel worden gecombineerd met heldere en duidelijke invloeden uit de klassieke- en vooral de jazztraditie. Nostalgie, improvisatie, Balkan-ritmes en melodieën komen samen in zijn nieuwste project Stamps From Bulgaria, met het Bodurov Trio. Alle composities zijn gebaseerd op Bulgaarse dansen en liederen, gecombineerd met virtuoze interactie en improvisatie.

2000 - 2004

De muzikale interesse van Dimitar Bodurov (Bulgarije, 17 september 1979) gaat van jazz, via klassieke en elektronische muziek naar volksmuziek. In Sofia treedt hij op als leider of sideman in diverse jazzclubs, op festivals en in tv-shows. Hij volgt een studie jazzpiano aan het conservatorium van Sofia, maar woont, studeert en werkt sinds 2000 in Nederland. Hij werkt in 2000 als componist, programmer en toetsenist mee aan het albumproject Vice Versa van Rozalina Lang, dat in eigen beheer wordt uitgebracht in 2001. Zijn Bodurov Trio (met Cord Heineking op bas en Jens Düppe op drums) richt hij op in 2001 en het is vanaf de oprichting een veelgevraagd trio dat talloze concerten in binnen- en buitenland doet. Het trio heeft een breed repertoire bestaande uit jazzstandards, moderne composities, maar voornamelijk originals. In 2002 wint hij drie prijzen: bij de Erasmus Jazz Competition in Rotterdam, de Leidse Stad Jazz Competition en de Pim Jacobs Jazz Competition in Rotterdam. Bodurov studeert in 2004 cum laude af aan het Rotterdams conservatorium, waar hij vervolgens ook studies in compositie en arrangeren gaat volgen. Hij tourt als solist en met zijn trio door Nederland, België, Duitsland, Ierland, Oostenrijk, Bulgarije, Macedonië en Albanië. In november 2003 verschijnt zijn debuutalbum Melatonic dat door John Taylor wordt geprezen als “a marvellous debut!” In 2004 brengt Bodurov in eigen beheer een liveregistratie van zijn compositie The Resumption Suite uit.

2005 - 2006

In januari en mei 2005 tourt het Bodurov Trio uitgebreid door Duitsland. In juli 2005 is Bodurov finalist in de Time Montreux Jazz Solo Piano Competition. Als muzikant, componist en producer is hij verbonden aan het album With The Whisper Of A Morning van zangeres Margriet Sjoerdsma. Zijn compositieopdracht van de Rotterdamse School #5 leidt tot het stuk Tree Of Choices voor saxofoon, kamerstrijkorkest en samples; in 2005 wordt het voor het eerst uitgevoerd in Lantaren/Venster te Rotterdam in het kader van een serie concerten met stukken van in Rotterdam woonachtige componisten. In juni 2006 doet Bodurov een solopianotournee door Oostenrijk. Hij rondt in november 2006 met succes ook zijn studie jazz componeren en arrangeren af aan het Rotterdams conservatorium. Tevens vindt die maand in Lantaren/Venster te Rotterdam de première plaats van Bodurovs project 100 Brothers, waarin hij de Bulgaarse folklore in een aantal eigen composities heeft gekruist met jazz en klassiek, en deze uitvoert met bevriende musici. Verder doet Bodurov diverse optredens in Nederland samen met Margriet Sjoerdsma. In 2006 neemt hij in eigen beheer zijn pianosoloalbum Stamps From Bulgaria op.

2007

Bodurov wint in januari het Young Pianist Foundation Jazz Concours 2007 in het Amsterdamse Bimhuis. Als gastmuzikant is hij te horen op het album Novo van het duo Omaya. Nederlandse optredens van Bodurov met Margriet Sjoerdsma en met zijn trio wisselen elkaar in hoog tempo af. Zijn compositieopdracht van het Sofia Music Weeks International Festival 2007 leidt tot de uitvoering in Sofia van het stuk Voda Teche voor marimba, traditioneel dameskoor en samples.

2008

Als componist schrijft Bodurov het werk Miniatures For Marimba voor Tatiana Koleva. Via Challenge Records verschijnt zijn tot op heden meest succesvolle cd Stamps From Bulgaria, niet het solopianoalbum, maar nu opgenomen met het Bodurov Trio en zijn nieuwe bassist Mihail Ivanov. De cd oogst wereldwijd lovende kritieken (zie onder) met als direct gevolg tournees door Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Bulgarije. Het album haalt de toptien van beste albums van 2008 in De Volkskrant. In 2010 zal een derde editie van Stamps From Bulgaria verschijnen, dan uitgevoerd door een Bodurov Ensemble. Als muzikant, componist en producer is hij verbonden aan het album Bloom van zangeres Margriet Sjoerdsma, met wie hij ook in 2008 weer vaak optreedt. Ze doen zelfs samen een tournee in het kader van Jazz Impuls, die in 2009 nog doorloopt. Tevens is Bodurov initiatiefnemer van het Keys 'n Stix Festival (voor piano en drums), dat op 10 en 11 mei wordt gehouden in de Mellotone Studio's te Amsterdam. In november is hij met zijn trio te zien in het VPRO-televisieprogramma Vrije Geluiden.

2009

In September gaat Bodurovs nieuwe compositie Notes On Nadia in première in Las Palmas in Rotterdam. Het is geschreven in opdracht van het Gergiev Festival, Rotterdam, in het kader van Boulangerie (een hommage aan Nadia Boulanger). In de zomer doet het trio met tal van speciale gasten (Deborah Carter, Emily Coomber, Alex Simu en uiteraard Margriet Sjoerdsma) optredens in Bulgarije in het kader van een door Bodurov ontwikkeld en uitgevoerd concept getiteld Jazz&Vino. De opbrengst van deze concerten in samenwerking met de Bulgaarse internetradiozender Radio Varna is bestemd voor de Clinic for Children Onco-Heamatology van het Academisch ziekenhuis St. Marina in Varna. Ook doet Bodurov een aantal optredens als begeleider van zangeres Leine, en neemt hij samen met Jens Düppe een duoalbum op, dat in 2010 zal verschijnen op een nieuw eigen label van Bodurov, genaamd Keys 'n Stix Records.

2010

In het voorjaar gaat in Amiens, Frankrijk, Bodurovs compositie voor viool en piano in première, een stuk dat hij schreef voor Svetlin Roussev, concertmeester van het Orchestre de Radio France.

Discografie Dimitar Bodurov

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Dimitar Bodurov

Audio/Video Dimitar Bodurov

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer