Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DIMITRI VAN TOREN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Uit de fotocollectie van Beeld en Geluid: Dimitri van Toren bij Op Losse Groeven

Periode

16-12-1940 - 21-05-2015

Genre

gitaar, luisterlied, Nederlandstalig, singer-songwriter, zang

Online

Officiële website

Dimitri van Toren

Jan 'Dimitri' van Toren leert zichzelf gitaar spelen tijdens een verblijf in het ziekenhuis. Van 1959 tot 1965 vormt hij met Pierre Kartner en Jaap Goedèl het trio Headlines, later New Headlines en Lettersets geheten. In 1972 breekt hij door met Hé Kom Aan en Een Lied Voor Kinderen, een ...
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, zang

Genoemd in de biografie van

1943   Vader Abraham
1958   Tim Griek
1972   Elly & Rikkert
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Dimitri van Toren

Jan 'Dimitri' van Toren leert zichzelf gitaar spelen tijdens een verblijf in het ziekenhuis. Van 1959 tot 1965 vormt hij met Pierre Kartner en Jaap Goedèl het trio Headlines, later New Headlines en Lettersets geheten. In 1972 breekt hij door met Hé Kom Aan en Een Lied Voor Kinderen, een soort romantische protest-song. Hij maakt gedurende de jaren zeventig en tachtig enkele singles en elpees met Nederlandstalig repertoire.

In bezetting van

Headlines   gitaar, zang
Lettersets  

1959 - 1972

Van 1959 tot 1962 speelt Dimitri van Toren (Breda, 16 december 1940) in het trio Headlines, een folk-trio uit Breda à la het Kingston Trio. Andere leden zijn Pierre Kartner en Jaap Goedèl. Van 1962 tot 1963 heten ze de New Headlines en van 1963 tot 1965 de Lettersets. De Headlines maken twee singles, de Lettersets één. Tijdens zijn studie aan de Bredase Akademie voor Vrije Kunst houdt Van Toren zich bezig met liedjes schrijven. In 1963 komt hij in Griekenland in contact met Leonard Cohen. Geïnspireerd keert hij terug in Nederland met dertig nieuwe liedjes op zak. Hij doet mee aan een internationaal songconcours in Oisterwijk waarbij hij zichzelf begeleidt op banjo en de tweede plaats behaalt. Platenmaatschappij Bovema toont interesse, maar de singer-songwriter durft het nog niet aan een eigen album uit te brengen, denkend dat zijn Brabantse accent niet geaccepteerd zal worden. Dat blijkt een misvatting, al blijken zijn platen in eerste instantie een groot succes in België. Hij treedt dan ook vaker op in België dan in Nederland. In 1970 verhuist hij van Breda naar het rustieke Oerle.

Headlines Lettersets Vader Abraham

1973

Met de single Hé Kom Aan breekt de zanger ook in Nederland door. De single komt in de Top 10. Een Lied Voor Kinderen, een soort romantische protestsong, haalt eveneens de top 10. De elpee Een Portret Van Dimitri Van Toren is eveneens succesvol in de hitlijst.

1989

Een nieuwe versie van Hé Kom Aan met begeleiding van de groep Flairck, bereikt de Top 40. Op het album Alsof De Maan De Aarde Kust speelt onder meer bassist Renee van de Graaf (ex-Bruno Basta) mee onder het pseudoniem Renee Lopez.

Bruno Basta Flairck

1995

Met bekende musici als Bertus Borgers, Edward Reekers onder productionele leiding van Pieter Koster neemt Dimitri van Toren zijn bekendste liedjes opnieuw op voor de cd: 30 Jaar Dimitri Van Toren

Bertus Borgers Edward Reekers

1998

Aan het eind van het jaar komt de cd Verder Almaar Dichter uit. Het album sluit verrassend genoeg af met een Engelstalig nummer. Van Toren heeft ondertussen een boek uitgebracht met teksten. Het boek heet De Verteller In Mijn Hoofd.

1999

Met een nieuwe cd in de bagage tourt Dimitri van Toren door Nederland en Vlaanderen.

2000

Het album Hé Komaan 2000 bevat ondermeer het nummer Kijk Es In De Spiegel samen met Bart Herman.

2003

Producer Ruud Borgers staat achter de knoppen tijdens de opnamen van het album De Vertelling Gaat Door. De plaat bevat gastbijdragen van onder meer Bertus Borgers.

Bertus Borgers

2004

De eveneens door Ruud Borgers geproduceerde cd Mijn Generatie bevat onder meer nieuwe versies van de liedjes Een Brief Uit De Winter, Er Staren Steeds Meer Mensen Naar De Hemel En Hé, Kom Aan.

2015

Op donderdag 21 mei overlijdt Van Toren op 74-jarige leeftijd.

Discografie Dimitri van Toren

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Dimitri van Toren

Audio/Video Dimitri van Toren

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer