Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DIO

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

31-05-1988 - heden

Genre

hiphop, Nederhop, Nederlandstalig, rap, rap, tekstschrijver

Online

Officiële website
Facebook

Dio

De Amsterdamse rapper Dio valt in 2007 voor het eerst op bij het grote publiek door zijn bijdrage aan de single Dom, Lomp & Famous van The Opposites. Na enige jaren uitstel tekent hij in 2008 bij het label TopNotch waar zijn debuutalbum Rock & Roll verschijnt.
Volledige biografie...

Instrumenten

rap, tekstschrijver

Genoemd in de biografie van

2003   Darryl
2007   The Opposites
2008   Flinke Namen
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Dio

De Amsterdamse rapper Dio valt in 2007 voor het eerst op bij het grote publiek door zijn bijdrage aan de single Dom, Lomp & Famous van The Opposites. Na enige jaren uitstel tekent hij in 2008 bij het label TopNotch waar zijn debuutalbum Rock & Roll verschijnt.

1988 - 2006

Diorno 'Dio' Braaf (Amsterdam, 31 mei 1988) groeit op in een vaderloos gezin. Hij is in zijn jeugdtijd vooral op straat te vinden en belandt uiteindelijk op een school voor moeilijk opvoedbare kinderen. Muziek is zijn uitlaatklep. Beïnvloed door de Amerikaanse rappers The Notorious B.I.G., Jay-Z en Eminem begint Dio op zestienjarige leeftijd te rappen. Samen met Darryl van Gonter (31 oktober 1987) vormt hij Dubbel D en scoort hij een internethit met de track Minderjarig. Het jeugdige duo treedt op in onder anderen de Melkweg, Paradiso en Powerzone in Amsterdam, de Hemkade in Zaandam en 013 in Tilburg. Kees de Koning van het label TopNotch biedt Dubbel D een contract, maar Dio is nog minderjarig. Als zijn moeder, bezorgd over zijn schoolprestaties, het contract niet wil tekenen, gaat De Koning verder met Darryl. Na twee jaar valt het doek voor Dubbel D. In 2006 is Dio met het nummer O Ik Heb Me Nikez te horen op de mixtape Transmigratie 3 van Nino.

Darryl Kees de Koning

2007

Dio werkt samen met verschillende hiphopacts, waaronder Reverse, De Jeugd van Tegenwoordig en Sef (Yousef Gnaoui, 22 juni 1984) van Flinke Namen. Hij doet met Willie Wartaal van De Jeugd van Tegenwoordig mee aan de hitsingle Dom, Lomp & Famous van The Opposites. De rapper staat in de finale van de Grote Prijs van Nederland. De winnaar tijdens deze editie is Kleine Jay, maar Dio gaat wel met de Lijn5 Publieksprijs naar huis. Dio wordt genomineerd voor een Goude Greep, de prijs voor beste hiphopartiesten van 2007, een initiatief van de hiphopwebsite Lijn 5, State Magazine en 3VOOR12XL.

De Jeugd van Tegenwoordig Flinke Namen Sef

2008

Dio is te horen in het nummer Stuk van The Partysquad dat als titeltrack fungeert voor de speelfilm Alibi. Samen met Flinke Namen maakt hij onderdeel uit van de show Op Volle Toeren waarmee The Opposites op tournee gaat door Nederland. Naar aanleiding van de tournee verschijnt ook een gelijknamige mixtape. Voor de tentoonstelling Geld En Je Leven! (een initiatief van Het Geldmuseum in Utrecht en de Nederlandsche Bank in Amsterdam) schrijft Dio de track Voor Dough. Hij voert het nummer uit in het bezoekerscentrum van de Nederlandsche Bank tijdens de opening van de tentoonstelling door Prinses Maxima op 6 oktober. Dio tekent alsnog bij TopNotch en brengt daar zijn debuutalbum Rock & Roll uit. De cd bevat gastbijdragen van The Opposites (met Big2 als producer), Sef, Sjaak (Mehdi Chafi, 24 september 1985) en de De Jeugd Van Tegenwoordig. De raps bevatten openhartige teksten waarin Dio verhaalt over zijn problematische jeugd, relaties, vriendschappen en de weg naar de status van bekende Nederlander. De eerste single van Dio's debuut is Het Is Je Boy, een samenwerking met rockband Voicst.

The Opposites Voicst

2009

Aye Ft. Sef is de derde single van het album Rock & Roll. Dio is samen met Sjaak en Sef te horen op de single Licht Van De Laser van The Partysquad. Hij neemt met de rockband The Madd een nieuwe versie op van Baby. Het nummer komt uit op single en de rapper en de band treden op tijdens enkele zomerfestivals in Nederland, waaronder Oerol, Metropolis en Lowlands. Op 4 juli wint Dio twee TMF Awards: in de categorie Beste Video plus de TMF Borsato Award voor nieuw Nederlands talent. In het najaar tourt hij onder de titel En Toen Was Er Licht met labelgenoten Flinke Namen en vanaf december is zijn stem te horen in de Nederlandse bewerking van de animatiefilm Arthur En De Wraak Van Malthazard van de Franse regisseur Luc Besson.

2012

Dio is veelvuldig in de media te zien, onder meer als deelnemer aan het televisieprogramma Wie Is De Mol? In dit populaire avontuurlijke spelprogramma valt hij af in de tweede aflevering. Hij is ook te zien in het amusementsprogramma Ik Hou Van Holland en Ali B Op Volle Toeren. In dat laatste programma maakt hij samen met Ali B een remake van George Bakers wereldhit Una Paloma Blanca. George Baker maakt op zijn beurt een versie van Dio’s single Tijdmachine. Dansen In Jou is de eerste single van het meer pop- en rockgeoriënteerde album Benjamin Braaf’s Festival (julil), dat onder meer geïnspireerd is door muziek van Outkast en Gnarls Barkley. De plaat is geproduceerd door Sir OJ (Joris Titawano) en grotendeels door Dio opgenomen in zijn mobiele thuisstudio. Tjeerd Bomhof (Voicst, Dazzled Kid) en Sef leveren bijdragen. Actrice Hadewych Minis zingt mee op de single Ze Houdt Van Me.

Ali B George Baker Hadewych Minis

2013

Dio wordt door het Nationaal Comité 4 en 5 mei benoemd tot Ambassadeur van de Vrijheid. Op 5 mei treedt de rapper op tijdens de Bevrijdingsfestivals in Vlissingen, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam.

Discografie Dio

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Dio

Audio/Video Dio

Video Dio

Dio - Radio
Dio - Radio
Dio - Ze Houdt Van Me ft....
Dio - Ze Houdt Van Me ft. Hadewych Minis

Audio Dio

Dio - Dansen In Jou (SirOJ Remix)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Dio - Ze Houdt Van Me ft. Hadewych Minis

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer