Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DIRK SCHAFER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website Geheugen van Nederland

Periode

25-11-1873 - 16-02-1931

Genre

componist, piano

Dirk Schäfer

Volgens muziekwetenschapper Eduard Reeser is Dirk Schäfer de grootste pianist die Nederland ooit heeft voortgebracht. Zelf echter heeft Schäfer het gevoel in Nederland onvoldoende gewaardeerd te worden. De componist Schäfer heeft een compositiestijl die te vergelijken is met de stijl van Frederic Chopin, Alexandr Skrjabin en Johannes Brahms. Naast de ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, piano

Genoemd in de biografie van

1889   Hanna Beekhuis
1910   Cor Backers
1910   Willem Andriessen
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Dirk Schäfer

Volgens muziekwetenschapper Eduard Reeser is Dirk Schäfer de grootste pianist die Nederland ooit heeft voortgebracht. Zelf echter heeft Schäfer het gevoel in Nederland onvoldoende gewaardeerd te worden. De componist Schäfer heeft een compositiestijl die te vergelijken is met de stijl van Frederic Chopin, Alexandr Skrjabin en Johannes Brahms. Naast de werken voor piano zijn twee orkestwerken, kamermuziek en liederen overgeleverd. In 1942 publiceert weduwe Ida Schäfer-Dumstorff 'Het klavier', een verzameling ideeën van Dirk Schäfer over de uitvoeringspraktijk op het gebied van piano.

1873 - 1890

Dirk Schäfer wordt op 25 november geboren te Rotterdam. Vanaf zijn vijftiende jaar volgt hij pianolessen bij J. Sikemeijer aan de muziekschool van de Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst.

1891 - 1898

Met behulp van een beurs is Schäfer in de gelegenheid zijn studie te vervolgen aan het conservatorium van Keulen. Hij krijgt onderwijs van Max von Pauer (piano), Franz Wüllner (compositie) en Gustav Jensen (theorie). In 1894 sluit hij zijn pianostudie af met de hoogste onderscheiding. In 1895 wint Dirk Schäfer de Mendelssohn-Prijs in Berlijn. Weer terug in Nederland vestigt Schäfer zich in Den Haag. Als pianist maakt hij diverse tournees door Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en België.

1899

Schäfer geeft een uitvoering van zijn pianoconcert in Es gr.t., samen met het Concertgebouworkest onder leiding van Willem Mengelberg.

Koninklijk Concertgebouworkest Willem Mengelberg

1901

Schäfer voltooit zijn pianokwintet opus 5.

1904

Vanuit Den Haag verhuist Schäfer naar Amsterdam, in de hoop als docent aangesteld te worden aan het Amsterdamsch Conservatorium. Daar betrekt hij een woning achter het Concertgebouw en heeft als buurman de Hongaarse violist Carl Flesch. Voor hem componeert Schäfer zijn vioolsonates opus 11.

Het Concertgebouw

1905

De première van de 'Rhapsodie javanaise opus 7' (gecomponeerd in 1904) en de 'Suite pastorale opus 8' (gecomponeerd in 1903) vindt plaats. Voor de uitvoering tekent het Concertgebouworkest, onder de directie van Willem Mengelberg.

1909

Op één avond geeft Schäfer, begeleidt door het Concertgebouworkest, een uitvoering van zowel het vierde als het vijfde pianoconcert van Ludwig van Beethoven. Ook dit jaar schrijft Schäfer zijn cellosonate voor de Nederlandse cellist en componist Gerard Hekking. De eerste uitvoering van dit werk vindt plaats op 3 november, in de kleine zaal van het Concertgebouw.

Gerard Hekking

1910

Samen met violist Carl Flesch en cellist Gerard Hekking verzorgt Schäfer op 14 maart in Amsterdam een concert. Op het programma staan de twee aan Flesch opgedragen vioolsonates en de aan Hekking opgedragen cellosonate.

1913 - 1915

Pianist Schäfer geeft elf concerten ('historische avonden') in het Concertgebouw van Amsterdam, waarin hij de geschiedenis van de pianoliteratuur behandelt: van William Byrd tot Claude Debussy en Arnold Schoenberg.

1925

Schäfer treedt in het huwelijk met Ida Dumstorff.

1931

Pianist en componist Dirk Schäfer overlijdt op 16 februari te Amsterdam en wordt aldaar begraven op begraafplaats Zorgvlied.

Discografie Dirk Schäfer

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Dirk Schäfer

Audio/Video Dirk Schäfer

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer