Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DJ ROB

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1989 - heden

Genre

DJ, gabber

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Double Nation, Rotterdam Terror Corps

Dj Rob

De Rotterdamse DJ Rob Janssen (Oosterbeek, 1968) is een van de grondleggers van gabber. Samen met MC Joe maakt hij de gabberklassieker The Beat Is Flown.
Volledige biografie...

Bezetting

Rob Janssen   draaitafels, producer

Overige muzikanten

Ludie Smitshoek   vocalen

Genoemd in de biografie van

1997   Paul Elstak
2005   Bart Claessen

Biografie Dj Rob

De Rotterdamse DJ Rob Janssen (Oosterbeek, 1968) is een van de grondleggers van gabber. Samen met MC Joe maakt hij de gabberklassieker The Beat Is Flown.

1980 - 1988

Rob Janssen begint zijn dj-carrière op de middelbare school waar hij regelmatig draait op schoolfeesten. Samen met een bevriende dj en diens eigen drive-in show treedt Janssen op tijdens feesten in Rotterdam en omgeving. Hij draait wat de mensen vragen en is met name gespecialiseerd in discoklassiekers. Met hulp van twee cassetterecorders maakt hij zijn eerste mixen en remixen.

1989

Ibiza, een discotheek onder de Euromast, krijgt twee nieuwe eigenaren (de gebroeders van der Palm en James van Niekerk) die de uitgaansgelegenheid ombouwen tot Parkzicht, een disco met een liberaal deurbeleid waar elke vrijdag een band speelt en maandelijks themafeesten worden gehouden. Vaste dj Rob Janssen mag van de eigenaren experimenteren met houseavonden op de vrijdag. In zijn platenkoffer zit veel stevige techno uit Detroit en Duitsland. DJ Rob is een van de eerste dj's die vinyl mixt met ritmes uit een drumcomputer. Langzamerhand creëert hij zijn eigen, harde sound. De vrijdagavonden trekken steeds meer publiek, ook van ver buiten Rotterdam.

1990 - 1991

DJ Rob ontmoet collega Paul Elstak. De twee gaan samenwerken. Elstak draait op zijn vaste stek de Blue Tiek een selectie uit de platencollectie van dj Rob en dj Rob draait in Parkzicht producties van Elstak, waaronder diens grote Parkzicht-hit Father Forgive Them. Als reactie op de aandacht die de Amsterdamse housescene krijgt, beginnen de Rotterdamse dj's een offensief tegen de, in hun ogen, elitaire dancescene in de hoofdstad. De stijl van Rob wordt harder met voornamelijk instrumentale platen van Europese acts als Praka Khan, Anasthasia en T99. In december 1991 is hij een van de initiatiefnemers van het eerste grote hardcorefeest, De Houseparty Ahoy, in de Maashal van Ahoy'.

Paul Elstak

1992

DJ Rob maakt samen met zijn vaste MC Joe (Ludie Smitshoek) een eerste single: The Beat Is Flown, de derde 12” op Rotterdam Records, het label van Paul Elstak. Tijdens het massale openluchtfeest Euro Rave, 14 juli op de Maasvlakte, blijken de harde houseplaten het meest in de smaak te vallen. De gabbercultuur is geboren met een eigen dresscode (kaal hoofd en trainingspak) en dansstijl ('hakken'). DJ Rob treedt voor het eerst met MC Joe op tijdens een houseparty in een sporthal te Tilburg dat wordt georganiseerd door Theo Nabuurs (Mental Theo).

Charly Lownoise & Mental Theo

1993 - 1995

De dj staat op vele feesten waaronder Jaarbeurshallen Part Two in Utrecht en organiseert samen met Paul Elstak eigen gabberfeesten zoals A Nightmare At The Park in Parkzicht en A Nightmare In Rotterdam in de Energiehallen op het industrieterrein te Rotterdam-Overschie. Parkzicht trekt een nieuw publiek dat de hardcore lifestyle combineert met drugsgebruik. In combinatie met racistisch gedrag van sommige bezoekers krijgt de discotheek een slechte reputatie. DJ Rob verlaat zijn positie als vaste dj om zelfstandig in binnen- en buitenland te kunnen draaien. Parkzicht moet enkele jaren later na geweldincidenten op last van burgemeester Bram Peper de deuren sluiten. DJ Rob begint met George Rüseler het hardcoreproject Rotterdam Terror Corps, geïnspireerd door de Frankfurt Terror Corps. Het collectief bestaat verder uit MC Raw, Petrov, DJ Distortion en The Reanimator (Patrick Moerland). De groep doet optredens in onder meer Duitsland, Frankrijk, Engeland en Noorwegen. In 1995 verlaat Rob de groep naar aanleiding van financiële meningsverschillen en het racistische gedrag van The Reanimator.

1996 - 2000

De rivaliteit tussen Rotterdamse en Amsterdamse bezoekers van harde housefeesten wordt versterkt door de 'voetbaloorlog' die heerst tussen fans van Ajax en Feyenoord. De feesten waar Rob draait worden er grimmig door en de dj wordt door organisatoren van Amsterdamse feesten (waaronder Hellraiser) gevraagd of hij geen platen wil draaien met een anti-Amsterdamse strekking. DJ Rob en MC Joe touren intensief in Nederland en ver daarbuiten. Tracks van de dj staan op tientallen compilatie en hij maakt remixen voor o.a. No Gravity, Smash?, dj Gizmo, The Prophet, MC R.A.W. en Digital Boy. In 2000 verschijnt het verhaal van dj Rob en Paul Elstak in het boek De Gabber Story - Het Verhaal van DJ Paul en DJ Rob, geschreven door Paul van Gageldonk.

The Prophet

2001 - 2004

DJ Rob is de vaste dj van Club X in Tilburg. Vanuit zijn studio The Noculan Studio's produceert hij voornamelijk hardcore en hardstyleplaten waaronder producties samen met de Duitser Brad Grobler a.k.a. Da Future. Een van hun projecten is het Duitse duo Double Nation (zangeres Kim en zanger Sean) dat in 2001 start onder de naam Dance Nation. Hun single Move Your Love (2005) bevat een sample uit de het nummer On The Move van Barthezz.

Bart Claessen

2005

29 januari doet dj Rob in Tropicana te Rotterdam een solo-optreden, aangevuld met onder meer een live-optreden van Human Resource. Onder de titel DJ Rob's Oldschool Classics draait hij op 7 mei in de grote zaal van het naast de Kuip gelegen Maasgebouw een lange set met klassiekers en hits uit de beginperiode van de housescene in Nederland. De avond wordt afgesloten door dj Gizmo. In tweede zaal draaien onder meer Lucien Foort en Ronald Molendijk. Van DJ Rob & MC Joe verschijnt het album Innovation Beatz vol 1 met naast oude en nieuwe nummers ook een dvd met daarop een overzicht van de carrière van het duo inclusief interviews.

Human Resource Ronald Molendijk

Discografie Dj Rob

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Dj Rob

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer