Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DMITRI FERSCHTMAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

dmitri ferschtman

Periode

1945 - heden

Genre

cello, klassiek

Dmitri Ferschtman

Dmitri Ferschtman, geboren en getogen in Moskou, is een beroemde cellist en een van de meest vooraanstaande cellopedagogen van deze tijd. Hij geeft honderden concerten in de voormalige Sovjet Unie en daarbuiten. Sinds zijn emigratie naar Nederland werkt Ferschtman samen met toonaangevende dirigenten en orkesten zoals het Radio Filharmonisch Orkest ...
Volledige biografie...

Instrumenten

cello

Genoemd in de biografie van

1986   Quirine Viersen
1992   Amber Docters van Leeuwen

Biografie Dmitri Ferschtman

Dmitri Ferschtman, geboren en getogen in Moskou, is een beroemde cellist en een van de meest vooraanstaande cellopedagogen van deze tijd. Hij geeft honderden concerten in de voormalige Sovjet Unie en daarbuiten. Sinds zijn emigratie naar Nederland werkt Ferschtman samen met toonaangevende dirigenten en orkesten zoals het Radio Filharmonisch Orkest met Edo de Waart, het Hallé Orkest met Jerzy Maksymiuk en het Orchestre de Chambre de Genève met Lev Markiz. Dmitri Ferschtman geeft les aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag en hij geeft geregeld masterclasses in binnen- en buitenland en tijdens internationale festivals. Veel van zijn leerlingen, onder wie Pepijn Meeuws, Maarten Mostert, Vincent de Kort, Doris Hochscheid, Quirine Viersen en Larissa Groeneveld, winnen prijzen op nationale en internationale concoursen.

1945 - 1963

Dmitri Ferschtman wordt geboren in Moskou. Hij begint op zeer jonge leeftijd met cellolessen. Als hij zes jaar is, mag hij naar de Centrale Muziekschool van Moskou. Hier krijgt hij les van cellist Milnikov.

1964

Dmitri Ferschtman gaat naar het conservatorium van Moskou waar hij, in de traditie van de Russische Celloschool van Professor Semyon Kozolupov, les krijgt van Galina Kozolupova (dochter van Kozopulov) en Natalia Gutman (leerlinge van Kozopulov en Mstislav Rostropovitsj).

1966 - 1969

Samen met altist Misha Geller richt Ferschtman het Glinka Kwartet op. Het ensemble geeft honderden concerten in de Sovjet Unie, Europa en Noord-Amerika. In 1969 wint het Glinka Kwartet de eerste prijs tijdens een internationaal strijkkwartetconcours in Luik.

1969 - 1976

Ferschtman is tot 1973 docent kamermuziek aan het Conservatorium van Moskou. In 1975 werkt hij mee aan de opname van een werk van Dmitri Sjostakovitsj, gedirigeerd door de componist zelf.

1977 - 1990

Als de uitreisvisa voor sovjetmusici worden ingetrokken, emigreert Dmitri Ferschtman met zijn gezin naar Nederland. In een interview vertelt hij: “Als sovjetartiest ben ik vaak in Nederland geweest. In Nederland had je destijds een intens kamermuziekleven. Er waren talloze kamermuziekverenigingen van liefhebbende amateurs die onze concerten bezochten met een zakpartituurtje op schoot. Dat vonden wij zo leuk, dat soort serieus dilettantisme is in Rusland ondenkbaar. Je bent professioneel, of je bent niets. Wat ook meespeelde was dat Rostislav Dubinsky, eerste violist van het Borodin Kwartet, al naar Nederland was geëmigreerd.” (NRC Handelsblad, 2011) Ferschtman werkt vanuit Nederland als solist samen met dirigenten als Frans Brüggen, Kenneth Montgomery en Edo de Waart. Met zijn vrouw, pianiste Mila Baslawskaja, vormt hij een vast duo. Zij geven talloze recitals en maken verschillende cd's.

Edo de Waart

1993

Dmitri Ferschtman begint als docent bij de Holland Music Sessions.

2005

Samen met zijn dochter, violiste Liza Ferschtman, soleert Dmitri Ferschtman in een concert van Johannes Brahms. Ze spelen met het RTV Sloveens Symfonie Orkest onder leiding van de Belgische dirigent Walter Proost in het Concertgebouw van Amsterdam.

2006

Honderd jaar na de geboorte van Dmitri Sjostakovitsj vindt de klinkende 'Sjostakovitsj Biografie' plaats in het Amsterdams Concertgebouw. Ferschtman maakt, samen met zijn vrouw Mila Baslawskaja en zijn dochter Liza Ferschtman, vier programma's die een overzicht bieden van de kamermuziek die Sjostakovitsj tussen 1921 en 1972 heeft geschreven.

2010

Dmitri Ferschtman speelt de zes 'Cellosuites' van Johann Sebastian Bach, het magnum opus voor alle cellisten. Over deze suites heeft Ferschtman eens gezegd: “Ik heb er misschien een wat extreme kijk op, maar als er niets anders voor cello geschreven zou zijn, had ik het ook genoeg gevonden. De suites geven zo veel voldoening. Het werken eraan blijft een eindeloze bron van zoeken, van inspiratie. Ik koester ze. Het is een ongelooflijk gegeven, een wonder. Bach heeft nooit echt aan die stukken gewerkt, hij heeft ze gewoon opgeschreven. De enige componist die dat ook zo kon met een vergelijkbaar resultaat, was Mozart.” (Het Parool, 2000)

2011

Ferschtman geeft masterclasses tijdens de Open String Masterclasses in de winter (Zweden) en in de zomer (Denemarken).

Discografie Dmitri Ferschtman

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Dmitri Ferschtman

Audio/Video Dmitri Ferschtman

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer