Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DOELENKWARTET

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

DoelenKwartet

Periode

1994 - heden

Genre

hedendaags, klassiek

Online

Officiële website

DoelenKwartet

Het DoelenKwartet is ontstaan vanuit het DoelenEnsemble, dat werd opgericht met het doel een nieuw publiek in Rotterdam vertrouwd te maken met de klassieke muziek van de twintigste eeuw. Naast eigentijdse werken omvat het repertoire van het DoelenKwartet ook een groot aantal composities uit de vroege twintigste eeuw. Daarnaast streeft ...
Volledige biografie...

Bezetting

Frank de Groot   viool
Maartje Kraan   viool
Karin Dolman   altviool
Hans Woudenberg   cello

Overige muzikanten

Laurens van Vliet   viool
Sophia Torrenga   viool
Monique Bartels   cello

Biografie DoelenKwartet

Het DoelenKwartet is ontstaan vanuit het DoelenEnsemble, dat werd opgericht met het doel een nieuw publiek in Rotterdam vertrouwd te maken met de klassieke muziek van de twintigste eeuw. Naast eigentijdse werken omvat het repertoire van het DoelenKwartet ook een groot aantal composities uit de vroege twintigste eeuw. Daarnaast streeft het kwartet ernaar deze muziek in een historisch perspectief te plaatsen door in de programmering verbanden te leggen met eerdere stijlperiodes. Zo maken ook werken van Mozart, Beethoven, Schubert en Schumann deel uit van het repertoire. De samenwerking met componisten is voor het DoelenKwartet een belangrijke inspiratiebron. Het kwartet ervaart dat het directe contact met de componist op een bijzondere manier toegang tot zijn werk geeft, vaak zonder veel woorden. "Eine solche im wahrsten Sinne des Wortes atemberaubende Interpretation ist sicherlich eine sehr wichtige Bestätigung für den Komponisten - und ein Maßstab für Streichquartettensembles der Gegenwart und der Zukunft: so muss das Fünfte [Rihm Quartett] sein." (Balint Andras Varga, Universal Verlag). Diverse componisten schrijven werk voor het DoelenKwartet. Het DoelenKwartet treedt op in Nederland en Europa.

1994

Buiten het muziekcentrum De Doelen treedt de kwartetformatie uit het DoelenEnsemble voor het eerst op onder de naam DoelenKwartet.

1997

Peter-Jan Wagemans componeert zijn eerste 'Strijkkwartet' voor het DoelenKwartet.

1998

Edward Top schrijft 'Sstrijkkwartet nr. 1' voor het DoelenKwartet.

1999

Het Kwartet neemt meer vaste vorm aan en speelt ook binnen De Doelen onder de naam DoelenKwartet.

2001

Het ensemble ontmoet Wolfgang Rihm tijdens het Prime Festival in Groningen. Deze componist zegt over het kwartet en de opname van zijn werk: "Eure Interpretationen sind spürbar von Liebe und Leidenschaft für diese Musik getragen und beflügelt. Ich bin sehr glücklich darüber...“. Met het Duitse label Cybele voor nieuwe muziek bouwt het DoelenKwartet een sterke artistieke band op die vanaf de opname van het eerste 'Strijkkwartet' van Peter-Jan Wagemans tot veel bijzondere producties leidt.

2003

Edward Top componeert 'Lied der Schwermuth' voor het DoelenKwartet.

2004 - 2005

Het ensemble ontmoet twee vooraanstaande componisten: Henri Dutilleux in Parijs en Harrison Birtwistle tijdens het Prime Festival in Groningen. Micha Hamel schrijft voor het kwartet 'Le Phénix'.

2006

Vanessa Lann componeert 'Landscape of a Soul's Remembering' voor het DoelenKwartet.

2007

Onder de titel 'Stille stad, levende muziek' speelt het DoelenKwartet in filmtheater Lantaren/Venster muziek van hedendaagse Rotterdamse componisten (Oscar van Dillen, Friso van Wijck, Andreas Kunstein, Andreas Suntrop, Arend Niks) bij oude films over Rotterdam. Het ensemble ontmoet John Adams tijdens het Holland Festival in Amsterdam en Kevin Volans tijdens het Gergiev Festival in Rotterdam. Het ensemble brengt een live-cd uit. Peter-Jan Wagemans componeert zijn tweede 'Strijkkwartet' voor het DoelenKwartet.

2008

Het ensemble ontmoet Steve Reich bij de opening van de Red Sofa-serie in Rotterdam. Het Kwartet speelt een succesvol debuut in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam met een programma gewijd aan het Donaueschingen Festival.

2009 - 2012

Het ensemble heeft veel succes in het Gergiev Festival met een geheel aan Leoš Janáček gewijd theatraal concert 'Het verliefde hart', waarin de strijkkwartetten 'Kreutzersonate' en 'Intieme brieven' centraal staan. Simone Riksman (sopraan) zingt en David Prins regisseert. James MacMillan componeert voor het kwartet 'Who are these Angels?'.

2013

Het DoelenKwartet speelt voorafgaande aan de presentatie van de nieuwe CD McGonagall-Lieder van Robert Zuidam zijn strijkkwartet dat ook op deze CD te horen is. De presentatie vindt 24 april plaats in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Naast het strijkkwartet van Zuidam speelt het kwartet ook de wereldpremière van ‘Groeibriljant, minuut 1-12’ van Calliope Tsoupaki en het strijkkwartet van John Adams.

Calliope Tsoupaki Robert Zuidam

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's DoelenKwartet

Audio/Video DoelenKwartet

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer