Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DOLLY DOTS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

AVRO's TopPop, 1983 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

1979 - 1988

Genre

meidengroepen, pop

Online

Fansite
Officiële website

Dolly Dots

Meidengroep die in de jaren tachtig uitgroeit tot een heuse hitmachine.
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1972   Dick Bakker
1973   Peter van Asten
1975   Rob Winter
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Dolly Dots

Meidengroep die in de jaren tachtig uitgroeit tot een heuse hitmachine.

1979

Promotiefoto 1979 (Bron: Collectie Popinstituut, UvA Bijzondere Collecties) Angéla Kramers wordt als eerste door Peter van Asten en Richard Dubois benaderd om een meidengroep op te richten. Vervolgens worden Kramers' mede-danseressen van het TROS Top 50-ballet, Anita Heilker, Esther Oosterbeek (een jaar eerder succesvol als zangeres/danseres in The Surfers en zangeres in The Rhinestone All Stars) en Patty Zomer gevraagd. Aangezien de vier jonge meiden vrijwel geen zangervaring hebben, gaan Peter en Rcihard op zoek naar een ervaren zangeres. Ze vinden Ria Brieffies (The Vips) die haar vriendin Angela Groothuizen (Howling Hurricane/The Rhinestone All Stars) weet over te halen ook mee te doen. In juni scoren de Dolly Dots hun eerste hit met Boys. Europa toont ook interesse. Oktober: Radio is de tweede hit en verkoopt 100.000 exemplaren in Japan. December: Rollerskating.

Howlin' Hurricane Peter van Asten Richard de Bois The Rhinestone All Stars The Surfers The Vips

1980

De hits blijven komen: We Believe In Love en Hela-Di-Ladi-Lo bereiken de Top 10. Ook in de buurlanden wordt met succes verkocht.

1981

April: TV-spotjes voor de K-TEL verzamelaar Forever. Juni: grote Japanse tournee.

1982

Het tij keert in Nederland voor de meeste meidengroepen (Luv, Babe, Sugar & Lollipops) maar de Dolly Dots gaan onverdroten door met het scoren van hits.

1983

AVRO's TopPop, 1983 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Augustus: de Dolly Dots akteren zelf de hoofdrollen in hun eigen 6-delige TV-serie. In oktober starten ze met een uitgebreide schouwburgtournee met een liveband. Love Me Just A Little Bit More wordt geboycot door Toppop, omdat de jarenlange traditie dat het programma primeurs heeft is verstoord. Misschien door het gebrek aan TV-overexposure behalen de Dots de eerste plaats van de hitparade.

1984

Februari: She's A Liar is de laatste Top 10 hit. In juni zijn de Dolly Dots over heel Europe op TV te zien in het grote Montreux Golden Rose Festival. Eind die maand staan ze op het befaamde Haagse Parkpop. De zangeressen worden live begeleid door Peter Schön (toetsen), Kees ten Dam (toetsen, saxofoon), Rob ten Bokum (gitaar), Lex Bolderdijk (gitaar), Marcel Schimscheimer (bas), Ton op 't Hof (drums) en Nippy Noya (percussie).

Kees ten Dam Lex Bolderdijk Marcel Schimscheimer Peter Schön Rob ten Bokum

1985

Op zoek naar een meer volwassen geluid beëindigen de Dolly Dots na zes jaar de samenwerking met De Bois en Van Asten en gaan ze in zee met Jochem Fluitsma & Eric van Tijn. Dubois (1949-2008) emigreert naar de Verenigde Staten. Anita Heilker kan het drukke schema van de groep niet combineren met het moederschap en verlaat de groep.

Fluitsma & Van Tijn Peter van Asten Richard de Bois

1986

Succes stagneert verder. Na twee en een half jaar krijgt het plan voor een speelfilm eindelijk groen licht. De film is het initiatief van het Amerikaanse Cannon Motion Pictures. Van ex-Dolly Dot Anita verschijnt de door het duo Van Asten/DeBois geproduceerde solosingle You've Got Me Keyed Up.

Anita

1987

Vanaf februari is Dutch Treat in de bioscopen te zien. De film is geen succes. Aan het acteren van de Dots ligt het niet, des te meer aan de Amerikaanse hoofdrolspelers en tevens regisseurs David Landsberg en Lorin Dreyfuss. Augustus: om een Europese doorbraak te forceren wordt het succesvolle producerstrio Stock, Aitken and Waterman benaderd een hitsingle te schrijven voor de Dolly Dots. What A Night brengt de Dots voor het eerst in lange tijd terug in de Top 20, maar de teleurstelling blijft groot als verder Europees succes uitblijft.

1988

In februari maakt de groep bekend te willen stoppen. 2 oktober vindt een afscheidsconcert plaats in The Escape te Amsterdam.

1993

Met het compilatie-album Gold bestijgen de Dolly Dots wederom de albumlijsten. Ook wordt er een remix gemaakt van het nummer Love Me Just A Little Bit More.

1998

De eerste tekenen van een Dots-revival dienen zich aan. Fans maken een eigen officiële Dolly Dots-site en BMG brengt een nieuw compilatie-album uit getiteld The Collection. Hierop staan alle singles die ooit zijn uitgebracht plus de nieuwe single (een remix van What A Night). Op aandringen van vele fans en van Paul de Leeuw besluiten de Dolly Dots nog één maal samen op het podium te staan. Op 1 oktober zingen ze, in de voltallige originele bezetting, drie nummers bij het VARA-programma Laat De Leeuw. Het blijft echter niet bij één keer: het lukt Princess, een fabrikant in huishoudelijke apparaten, om de Dolly Dots te strikken voor een optreden op het personeelsfeest. Op 17 december brengen ze, begeleid door Cor Bakker en zijn orkest, al hun hits ten gehore. Naast het Princess-personeel waren via een loting twee honderd fans uitgekozen om erbij te zijn.

Cor Bakker Paul de Leeuw

2004

In september gaat Love Me Just A Little Bit More in première met Froukje de Both, Linda Wagenmakers en Charly Luske in de hoofdrollen. Het verhaal gaat niet over de Dolly Dots, maar in de musical speelt de muziek van de meidengroep wel een belangrijke rol.

Charly Luske Linda Wagenmakers

2005

Op 10 juli wordt Esther Oosterbeek in het ziekenhuis opgenomen vanwege een hersenbloeding. Na een operatie is zij op 5 augustus weer thuis.

2006

Ria Brieffies doet in het seizoen 2006-2007 mee aan de 80's Flashback Theater Tour. Tijdens deze theatershow worden dance classics uit de jaren tachtig uitgevoerd.

2007

Dolly Dots komt in januari tijdelijk weer bij elkaar voor optredens tijdens de achtdelige concertserie Vrienden Van Amstel in Ahoy'. RTL4 zendt op 28 januari een registratie uit van de optredens. Het succes van de reünie leidt op 25, 26 en 27 mei tot drie uitverkochte eigen concerten in Ahoy'. De groep wordt op het podium vergezeld door cabaretier Richard Groenendijk, presentatoren Mike Starink, Danny Rook en Jeroen Kijk in de Vegte, stylist Maik de Boer, visagist Leco van Zadelhoff en Brainpower. Een registratie van het reünieconcert verschijnt 29 juni op CD en DVD.

Brainpower

2008

De laatste reünieoptredens van de Dolly Dots vinden in het voorjaar plaats. The Goodbye For Now Tour gaat 12 april van start in Martiniplaza te Groningen en eindigt op 7 juni in de Rijnhal te Arnhem. De Dolly Dots eindigen het jaar met een optreden tijdens de Top 2000 In Concert in de Heineken Music Hall op 11 december. Een registratie van de avond wordt zowel op radio als televisie uitgezonden op Nieuwjaarsnacht. Ria Brieffies is ernstig ziek en kan daarom niet bij het laatste optreden aanwezig zijn.

2009

Op maandagavond 20 juli overlijdt Ria Brieffies in haar woonplaats Westerland op 52-jarige aan longkanker.

2016

Voor het eerst sinds het overlijden van Ria Brieffies treden de Dolly Dots weer op. Ze verzorgen een gastoptreden tijdens de uitverkochte concerten van De Toppers in de Amsterdam Arena.

Toppers

Discografie Dolly Dots

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Dolly Dots

Audio/Video Dolly Dots

Video Dolly Dots

Dolly Dots - Radio • TopPop
Dolly Dots - Radio • TopPop
Dolly Dots - Do Wah Diddy...
Dolly Dots - Do Wah Diddy Diddy • TopPop
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Dolly Dots - Radio • TopPop

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer