Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DON ROSENBAUM

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1947 - heden

Genre

gitaar, singer-songwriter, zang

Online

Officiële website

Don Rosenbaum

Amsterdamse singer/songwriter, ontdekt door Boudewijn de Groot. Zijn muziek bevat zowel country- als folkinvloeden. In 1972 scoort hij een hit met Swimming Into Deep Water, dat dankzij het sportprogramma Langs De Lijn uitgroeit tot een evergreen.
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, zang

Biografie Don Rosenbaum

Amsterdamse singer/songwriter, ontdekt door Boudewijn de Groot. Zijn muziek bevat zowel country- als folkinvloeden. In 1972 scoort hij een hit met Swimming Into Deep Water, dat dankzij het sportprogramma Langs De Lijn uitgroeit tot een evergreen.

1970

Donald Paul Rosenbaum (geb. april 1947 te Amsterdam) leert van broer Edo gitaarspelen. Via schoolbandjes raakt Rosenbaum halverwege de jaren '60 verzeild in de Amsterdamse muziekscene. Na jarenlang leuren met demo's langs platenmaatschappijen, slaagt Rosenbaum er in het najaar van 1970 in om auditie te doen voor Phonogram. Hier brengt hij het nummer Miss America ten gehore, waarvan de tekst een aanval is op het Amerikaanse imperialisme. Hij trekt meteen de aandacht van Boudewijn de Groot, die bij Phonogram onder contract staat. Op aanraden van De Groot mag Rosenbaum een proefopname doen.

Boudewijn de Groot

1971

In mei tekent Rosenbaum een jaarcontract bij Phonogram. In september komt de debuutsingle Miss America uit. Het plaatje komt niet verder dan de tipparade.

1972

De tweede single I'd Like To Know A Little About You, waarop Boudewijn de Groot als achtergrondzanger te horen is, behaalt wederom de tipparade. Phonogram geeft blijk van vertrouwen door het contract met een jaar te verlengen. In mei beginnen de opnames van het debuutalbum, met De Groot als producent. Als alle nummers in september uiteindelijk zijn opgenomen, wordt de single Swimming In Too Deep Water uitgebracht. Deze haalt de elfde plaats in de hitlijsten. In België schopt de single het tot de top-tien. Het gelijknamige album, waar onder andere Frans Doolaard (Kilima Hawaiians, Chico's) op steelgitaar te horen is, ontvangt lovende kritieken. Toch blijft de verkoop achter. De vierde single, Every Minute Lady, flopt. Anneke Konings heeft onder de artiestennaam Andeane een hitje met de door Don Rosenbaum geschreven song Lovers Bye Bye.

Andeane Boudewijn de Groot Frans Doolaard Kilima Hawaiians

1973

In een artikel in het februarinummer van de OOR laat Rosenbaum zijn onvrede over de Nederlandse muziekbusiness blijken. Verder zegt hij zich niet te willen binden aan een manager of boeker. Hij wil alleen op zaterdag en zondag optreden en heeft noodgedwongen een bijbaantje bij de ABN-bank. Ondanks plannen voor een tweede album, wordt het contract met Phonogram niet verlengd. Rosenbaum verdwijnt in de vergetelheid.

1979

Rosenbaum tekent een nieuw contract bij CBS. Hier brengt hij twee singles uit, te weten Christmas 1979 en, in het voorjaar van 1980, Jayne. Beide singles floppen.

1998

In de jaren tachtig en negentig is de single Swimming Into Deep Water nog regelmatig in de Arbeidsvitaminen en het sportprogramma Langs De Lijn te beluisteren. Begin '98 duikt Don Rosenbaum weer op met Al Mijn Liefde. Het plaatje gaat echter nauwelijks opgemerkt ten onder.

2004 - 2005

Na de single De Wereld volgt het album Sprong In 't Duister.

2006

Het in eigen beheer uitgebracht On Land In Full Daylight is weer een volledig Engelstalig album.

Discografie Don Rosenbaum

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Don Rosenbaum

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer