Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DOORNROOSJE POPPODIUM

Overzicht | Biografie | Foto's | Audio/Video

Online

website

Doornroosje poppodium

Doornroosje bestaat sinds 1970 en is het belangrijkste poppodium van Nijmegen. Ooit stond het bekend als de eerste plek in Nederland waar openlijk hasj en wiet werd gerookt. Het centrum is in de loop der jaren belangrijk geweest voor de ontwikkeling van genres als punk en dance. Veel grote (internationale) ...
Volledige biografie...

Biografie Doornroosje poppodium

Doornroosje bestaat sinds 1970 en is het belangrijkste poppodium van Nijmegen. Ooit stond het bekend als de eerste plek in Nederland waar openlijk hasj en wiet werd gerookt. Het centrum is in de loop der jaren belangrijk geweest voor de ontwikkeling van genres als punk en dance. Veel grote (internationale) acts hebben er opgetreden.

1970 - 1989

In 1970 wordt in Nijmegen het Kreatief Aktiviteiten Sentrum opgericht. Na twee tijdelijke locaties vindt het zijn plek in een gekraakt schoolgebouw in Nijmegen. Algauw wordt het centrum een pleisterplek voor hippies. Doornroosje staat te boek als de eerste plek in ons land waar openlijk sofdrugs wordt gerookt. In het roerige laatste deel van de jaren zeventig speelt Doornroosje een belangrijke rol bij het ontstaan van de punkbeweging in Nijmegen. Bekende acts als Joy Division, The Fall en The Jam spelen er in die jaren. In 1986 start Doornroosje, samen met enkele andere instellingen, de Roos van Nijmegen. Het is een wedstrijd voor nieuwe Nijmeegse bands en andere muzikale acts. Aan het eind van de jaren tachtig loopt het centrum voorop als de elektronische muziek opkomt en wordt het podium bekend om zijn dance-avonden. Vooral techno, minimal, deep techno, techhouse, progressive en house komen aan bod.

1990 - 1999

Niet alleen op muzikaal gebied speelt Doornroosje een voortrekkersrol. In 1995 realiseert het samen met een internetbedrijf een nieuw online kaartverkoopsysteem. Dit alternatief voor telefonische reserveringen of dure ticketing services blijkt een succes en krijgt snel navolging. Het wordt onder de naam ActiveTickets inmiddels door tal van poppodia, theaters en festivals gebruikt.

2000 - 2011

Al sinds 1990 wordt er gesproken over nieuwbouw. Het gebouw aan de Groenewoudseweg 322 is verouderd en kan de grote ambities van het podium nauwelijks aan. Sinds 2005 bestaat er een concreet plan om te verhuizen naar een inmiddels kaalgeslagen locatie naast het Centraal Station. Het budget ligt rond de tien miljoen euro. In 2006 wordt Doornroosje door de lezers van Nieuwe Revu uitgeroepen tot Nachttempel van Nederland. Verder neemt het centrum in 2008 het beheer over van pop- en danscafé Merleyn in de Nijmeegse binnenstad. Met organisatie Fortarock realiseert Doornroosje gevarieerde hardrockconcerten in eigen huis, en een parkfestival dat in 2010 zijn tweede editie beleeft.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Doornroosje poppodium

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer