Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DOPE POSSE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1989 - 1995

Genre

hiphop

Dope Posse

Na 24K is dit de tweede Nederlandse hiphopgroep die door het ondernemende Djax label wordt getekend. Ook zij worden al snel behoorlijk beroemd in Nederland met hun hardcore stijl. De vele gastrappers en breakbeat dancers (Al-Jazz en Son Lyte) geven de groep een extra elan.
Volledige biografie...

Bezetting

Jeroen Knoop   draaitafels, drumcomputer
Coen Grooten   rap
Kidcaine   rap
DTF   rap

Genoemd in de biografie van

1990   Hans van den Hurk
1990   Seven Eleven
1992   Seven Eleven

Biografie Dope Posse

Na 24K is dit de tweede Nederlandse hiphopgroep die door het ondernemende Djax label wordt getekend. Ook zij worden al snel behoorlijk beroemd in Nederland met hun hardcore stijl. De vele gastrappers en breakbeat dancers (Al-Jazz en Son Lyte) geven de groep een extra elan.

1985

Geïnspireerd door Run DMC en de hiphopcultuur begint Are MC (Coen Grooten, 1970), samen met zijn 'homie for life' DTF de eerste rhymes te schrijven.

1987

DTF en Are MC doen hun eerste officiële optreden als Rhyme Federation op een lokaal festival georganiseerd door Willem van Zeeland in De Pul te Uden.

1989

Rhyme Federation ontmoet de Terminating Poets en tezamen vormen ze Dope Posse. DC Lama vraagt de Posse om in zijn radioprogramma DeliSoul (Skyline Radio Uden) op te treden.

1990

Dope Posse, met rappers DTF, Kid Caine en Are MC, DJ/producer Oh Jay en dansers Al Jazz (overleden in 2001) en Son Lyte treden succesvol op, zowel tijdens plaatselijke shows als in het Nederlandse clubcircuit. De groep tekent bij het Eindhovens hiphoplabel DJAX Records van Saskia Sleegers (Miss DJAX). Als Seven Eleven met Dope Posse op 1 september in De Pul optreedt zijn zij een van de eerste groepen in Nederland die rappers met een live funkband naar het podium brengen.

Seven Eleven

1991

Het debuutalbum Mind Over Matter verschijnt, eerst op vinyl, maar niet lang daarna vanwege het succes ook op cd. In Amsterdam start een groepje fanaten onder initiatief van Kees de Koning een hetze tegen de 'plattelanders' van Dope Posse, waardoor hun populariteit in Amsterdam iets achterblijft bij die in de rest van Nederland. De Posse treedt onder meer op tijdens de DMC-Convention in de RAI en Aknathon te Amsterdam. De groep is supportact voor de Amerikaanse rapper Paris in de Effenaar te Eindhoven. DTF tekent bij DJAX voor een soloplaat. Are MC doet diverse gastoptredens samen met de MC's van Dope Posse tijdens shows van Seven Eleven. Are MC's broer Adje Grooten wordt bekend als componist/bandleider van de succesvolle band Pater Moeskroen. Are MC levert af en toe bijdragen aan die band als 'special guest' bij liveshows.

Pater Moeskroen

1992 - 1995

Rapper DTF komt begin '92 met zijn solo album From A Smooth Point Of Vue, geproduceerd door Oh Jay met gastbijdragen van Are MC, MC Moslim (o.a. Traumatic) en Kid Caine. Mede hierdoor valt Dope Posse een jaar later uiteen. Are Mc voegt zich bij de funkband Seven Eleven. Pas in 1995 komt de Posse weer bij elkaar, maar dan onder de naam Family Jewels. Een titelloos album van deze groep verschijnt dat jaar op het Endorphin label en Family Jewels treedt op bij The Dutchmasters, de hiphopshow van Kees de Koning in VPRO's radioprogramma Villa 65. De groep is ook te zien in Veronica's Call TV. Family Jewels blijft niet lang bij elkaar. DJ Oh Jay begint in 1997 een nieuwe groep genaamd Phat Pockets, samen met rapper Pockets (Ricardo Leverock). Hun album The Hustle Goes On wordt ook door Djax uitgebracht. Nog weer later vormt Oh Jay samen met zanger/toetsenman U-Gene een succesvol duo: U-Gene & Oh Jay, dat in 1999 met een mini-album verschijnt, UJ genaamd. Are MC is een van de vaste MC"s van de groep.

DTF Family Jewels Phat Pockets UJ

2002 - 2003

Are MC start met hulp van producer Oh Jay een solocarrière. Met DJ IQ van Raise The Roof speelt hij in 013 te Tilburg tijdens de finale van de Wraak van Brabant 2002 in de categorie hiphop/R&B. Het levert hem goede recensies op. Samen met DJ IQ en band dringt hij door tot de halve finale van de Grote Prijs van Nederland 2003 in de categorie hiphop/R&B. Are MC volgt een opleiding tot rapdocent via Brabant Pop en Attak Tilburg. Het levert hem enkele jaren later twee diploma's op als 'rapclass-docent' waarna door het hele land workshops geeft op scholen, gevangenissen en andere instellingen.

Raise The Roof

2004

Tijdens de hiphopavond Mic Check op 7 februari in 013 te Tilburg is er een reünie van Dope Posse en Family Jewels.

Discografie Dope Posse

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Dope Posse

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer