Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DOUWE EISENGA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website Douwe Eisenga

Periode

1961 - heden

Genre

componist, hedendaags

Online

www.douweeisenga.nl

Douwe Eisenga

De Nederlandse componist Douwe Eisenga schrijft muziek die toegankelijk is zonder oppervlakkig te worden. Hij maakt gebruik van verschillende elementen, zoals Oosters getinte cyclische muzikale patronen, barokmuziek, twaalftoonstechnieken en popsongs.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Genoemd in de biografie van

1995   Jeroen Van Veen
2010   Clazz Ensemble

Biografie Douwe Eisenga

De Nederlandse componist Douwe Eisenga schrijft muziek die toegankelijk is zonder oppervlakkig te worden. Hij maakt gebruik van verschillende elementen, zoals Oosters getinte cyclische muzikale patronen, barokmuziek, twaalftoonstechnieken en popsongs.

1961

Douwe Eisenga wordt in 1961 te Apeldoorn geboren.

1990 - 1996

Aan het Gronings Conservatorium studeert Eisenga compositie bij Julius Ament en Wim Diriwachter.

2001

Het nummer Growing worm stabbing its back-part slowly into the blues komt uit op de cd More new blues for piano van pianist Marcel Worms. Ook wordt dit jaar de kameropera Kabaal (voor tenor, bariton en slagwerk) met enthousiaste recensies in de Nederlandse pers ontvangen.

Marcel Worms

2003

Douwe Eisenga schrijft Requiem 1953 (voor alt, koor en orkest) ter gelegenheid van de vijftigste herdenking van de watersnoodramp van 1 februari 1953. Naast de poëzie van de Canadese dichter Cristopher Levenson, die in 1953 in Zeeland verbleef, worden ook teksten uit de Latijnse dodenmis en een gedicht van de Russische schrijver Vasili Zjoekovski gebruikt. In oktober vindt de première van zijn pianoconcert in Yokohama (Japan) plaats, uitgevoerd door Gerard Bouwhuis en het Xenakis Ensemble.

Gerard Bouwhuis

2004

Het pianoconcert van Eisenga gaat in het Centrum voor Nieuwe Muziek in Zeeland in de Nederlandse première.

2006

De cd Rose Road - City Lines wordt in mei uitgebracht en in de Nederlandse pers zeer positief ontvangen.

2007

De kameropera Kabaal wordt onder de titel Bestevaer twintigmaal uitgevoerd in een nieuwe, uitgebreide versie.

2008

Voor het project Cloud Atlas, gebaseerd op het boek van de Britse auteur David Mitchell, schrijft Eisenga de muziek. De uitvoering ligt in handen van leden van Nieuw Amsterdams Peil.

Nieuw Amsterdams Peil

2009

Tijdens het Oerol Festival in juni vindt de première plaats van Wiek, een productie van theatermaakster Boukje Schweigman, waarna nog ruim dertig voorstellingen zullen volgen tijdens Oerol, het Festival over 't IJ, de Boulevard in Den Bosch en het Zeeland Nazomerfestival. Ook volgen er premières van composities voor het Rotterdamse Clazz Ensemble en de Koninklijke Oratorium Vereniging Middelburg. Voor het Utrechts Studenten Koor en Orkest schrijft Eisenga het werk Voordat ik zag op teksten van Herman van Veen.

Clazz Ensemble Herman van Veen Over het IJ Festival Terschellings Oerol Festival Theaterfestival Boulevard Zeeland Nazomer Festival

2012

Eisenga is op 11 mei in Roemenië aanwezig bij de uitvoering van zijn compositie Requiem 1953, omgedoopt tot The flood requiem. Het is voor het eerst dat het Requiem 1953 in het buitenland ten gehore wordt gebracht. De uitvoering ligt in handen van het Moldova State Philharmonic.

2013

De compositie Bagatelle (voor piano) gaat in première op het Beethoven Festival in Chicago. Op het festival worden ongeveer dertig composities ten gehore gebracht die allemaal zijn gebaseerd op thema's uit de vijfde symfonie van Ludwig van Beethoven. Bagatelle zal worden uitgevoerd door de Amerikaanse pianiste Lisa Kaplan. Eisenga woont de première bij en geeft in Chicago enkele lezingen voor studenten compositie.

Discografie Douwe Eisenga

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Douwe Eisenga

Audio/Video Douwe Eisenga

Video Douwe Eisenga

Cloud Atlas Ensemble (201...
Cloud Atlas Ensemble (2010) - Track 8: Cloud Atlas
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Cloud Atlas Ensemble (2010) - Track 8: Cloud Atlas

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer