Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DRAMA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1971 - 1973

Genre

progressieve rock

Drama

Uit geroutineerde muzikanten bestaande formatie uit de vroege jaren '70, die na een album vol progressieve rock en een nogal afwijkende single-hit weer uit elkaar gaat.
Volledige biografie...

Bezetting

Frank van der Kloot   gitaar, zang
Uly Grün   gitaar, toetsinstrumenten
Polle Eduard   basgitaar, gitaar, zang
Shell Schellekens   drums

Genoemd in de biografie van

1971   After Tea
1971   Polle Eduard

Biografie Drama

Uit geroutineerde muzikanten bestaande formatie uit de vroege jaren '70, die na een album vol progressieve rock en een nogal afwijkende single-hit weer uit elkaar gaat.

1971

Drama wordt opgericht door vier muzikanten, die in voorgaande jaren hun sporen achterlieten in de Nederpop. Bandleider Polle Eduard is al eerder lid van The Tee Set, terwijl hij samen met Uly Grün later deel uitmaakt van After Tea en Steptrack. Frank van der Kloot komt uit Bobby's Children en Shell Schellekens uit The InCrowd en Big Wheel. De kersverse supergroep brengt via Philips de eerste twee singles uit.

After Tea Big Wheel Bobby's Children Steptrack Tee-set The InCrowd

1972

Het in de Haagse GTB-studio's opgenomen debuut komt uit. het album is geproduceerd door Hans van Oosterhout, tevens producer van Supersister. Ondanks enkele goede besprekingen verkoopt de lp nauwelijks, wat Philips tot een noodgreep noopt: Peter Koelewijn wordt verzocht de verlossende hit te schrijven. Tegen heug en meug zet Drama Mary's Mamma op een single - het luchtige deuntje staat ver af van het gebruikelijke repertoire. Tot afgrijzen van de band wordt het nummer een (kleine) hit, de enige uit de korte loopbaan van Drama. Philips gooit er meteen een nieuwe persing van het debuut tegenaan, ditmaal is Mary's Mamma er aan toegevoegd. Uly Grün verlaat de band, Drama gaat als trio verder.

Hans van Oosterhout (1) Peter Koelewijn Supersister

1973

De bemoeienis van de platenmaatschappij zorgt ervoor dat van het spelplezier weinig meer over is. Bovendien lijdt de interventie tot verwarring: Drama weigert de hit live ten gehore te brengen, terwijl zaaleigenaars dat juist wel verwachten. De kleine schare fans begrijpt er helemaal niets meer van en keert zich langzaam maar zeker af van Drama. Na het uitkomen van de laatste single, toepasselijk getiteld Stop That Now, gaat de groep uit elkaar. De single Mommie's Got A Striptease Bar zal nooit uitkomen. Polle Eduard gaat solo (Ik Wil Jou), Frank van der Kloot en Shell Schellekens richten Fontessa op. Schellekens ontpopt zich later als een succesvol producer van o.a. Golden Earring.

Fontessa Polle Eduard

Discografie Drama

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Drama

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer