Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DRS. P

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Drs. P in 1977

Periode

24-08-1919 - 13-06-2015

Genre

cabaret, Gouden Harp, luisterlied, Nederlandstalig, piano, tekstschrijver, zang

Online

Beeld en Geluidwiki

Pseudoniemen

Drs. P

Drs. P

De taalvirtuoos Drs. P, pseudoniem van Heinz Polzer, is met zijn cabareteske luisterliedjes vol flauwe humor een buitenbeentje, die noch in de kleinkunst, noch in de popmuziek goed thuishoort. Zijn 1.000 à 1.500 Nederlandstalige songs werden ook uitgevoerd door onder anderen Adèle Bloemendaal, Normaal, Willeke Alberti, Liesbeth List en Ivo ...
Volledige biografie...

Instrumenten

piano, tekstschrijver, zang

Genoemd in de biografie van

1948   Ernö Olah
1954   Jaap Valkhoff
1960   Willem Duys
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Drs. P

De taalvirtuoos Drs. P, pseudoniem van Heinz Polzer, is met zijn cabareteske luisterliedjes vol flauwe humor een buitenbeentje, die noch in de kleinkunst, noch in de popmuziek goed thuishoort. Zijn 1.000 à 1.500 Nederlandstalige songs werden ook uitgevoerd door onder anderen Adèle Bloemendaal, Normaal, Willeke Alberti, Liesbeth List en Ivo de Wijs. Onder de namen H.H. Polzer, Drs. P, Geo Staad en Coos Neetebeem publiceert hij aan de lopende band gedichten, tekstbundels, verhandelingen over poëzie en handboeken voor plezierdichters.

1919

Heinz Hermann Polzer wordt in Thun, Zwitserland geboren als zoon van een Nederlandse moeder en een tot Nederlander genaturaliseerde Oostenrijker. Hij verwerft bij zijn geboorte de Zwitserse nationaliteit en zal deze nooit voor de Nederlandse verruilen.

1922

Na de scheiding van zijn ouders verhuist de driejarige Heinz Polzer met zijn moeder naar Nederland.

1939

Polzer gaat studeren aan de Economische Hogeschool van Rotterdam. Al gedurende zijn studie begint hij met het schrijven van liedteksten; ook studeert hij enkele jaren piano.

1942

Midden in de Tweede Wereldoorlog schrijft Polzer een kinderverhaaltje over de ondeugende belhamels Dolf & Ben (Hitler & Mussolini) die een pak rammel van Oom Sam krijgen. De studentikoze verzetsdaad komt hem te staan op vier maanden gevangenis; de straf wordt met twee maanden verlengd omdat hij een kaartspel tekent met Mussolini en Hitler als jokers. Na zijn vrijlating vertrekt hij naar Zwitserland.

1943

Als Zwitsers staatsburger moet Polzer bij aankomst in militaire dienst. De jaren '43-'44 brengt hij door bij de geneeskundige troepen van het neutrale Zwitserse leger.

1945

Begin '45 vertrekt Polzer als Rode Kruis-vrijwilliger naar het reeds bevrijde Parijs, alwaar hij als pianist voor Amerikaanse militairen optreedt en als vertaler voor het Amerikaanse leger werkt (zijn Duits klinkende naam verandert hij tijdelijk in Henry van Kol). Na de Duitse capitulatie keert hij terug naar Nederland en pakt de draad van de studie weer op.

1950

Polzer studeert af als bedrijfseconoom en begint een carrière in het bedrijfsleven. Drs. H.H. Polzer werkt in de komende jaren als redacteur bij Winkler Prins, als researcher bij een warenhuis en als copywriter voor verschillende reclamebureaus.

1954

Polzer verhuist naar Indonesië als tekstschrijver bij Lintas, een reclamebureau in dienst van Unilever. Zijn ervaringen zet hij later op schrift in het autobiografische Nieuw! Weten En Geweten In De Reclame (1974). Ondertussen schrijft hij liedjes.

1955

Tijdens een verblijf in de Verenigde Staten maakt Polzer zijn eerste opnamen, die pas in 1977 op LP worden uitgebracht.

1957

De talenten van Polzer zijn alleen bekend bij Unilever-collega's en bij het Rotterdams Studentencorps, dat in eigen beheer de 7" Heinz Polzer Zingt Uit Het Zangboekje Voor Bijzienden uitbrengt; daarop staat onder meer het populaire De Commensaal, een studentikoos lied over een vreemde kostganger (opnieuw uitgebracht in 1964 onder de titel Het Trapportaal).

1960

Polzer vestigt zich weer in Nederland en gaat werken voor reclamebureau De la Mar. Optreden doet hij alleen voor vrienden. De Commensaal wordt opgenomen op een door Jaap van de Merwe samengestelde verzamel-LP met cabaretliedjes.

1962

Op aanraden van zijn voormalige Lintas-collega Willem Duys keert Polzer de reclame de rug toe en legt zich toe op het schrijven. Ook verdiept hij zich verder in de kunst van het componeren en het pianospelen, en zet de eerste onwennige schreden op het podium. Zijn handelsmerk is zijn knarsende zangstem, waaraan hij vanaf de eerste, café chantant-achtige liederen niets meer veranderen zal: haperend, enigszins wrevelig en met onnavolgbare dictie. In eigen beheer brengt hij de 7" Ripspiqué uit.

Willem Duys

1963

Polzer treedt als gast op in de vooruitstrevende theatershow Shaffy Chantant. Hij brengt in eigen beheer de 7" Het Hart Eener Deerne uit.

1964

Polzer brengt in eigen beheer de 7" Het Trapportaal uit.

1965

Polzer wordt door Willem Duys voor de televisie gehaald. Duys verzint het pseudoniem Drs. P (met hoofdletter D en zonder punt achter de P). Op Drs. P's eerste langspeler Drs. LP staat opnieuw het nummer Het Trapportaal (De Commensaal) dat veelvuldig op de radio te horen is. Vanaf dan staat Drs. P vaker op het podium. De humor van zijn teksten schuilt in de geraffineerde, bijna mathematische rijmschema's alsmede in de verrassende woordkeuze. Daarbij wordt de sfeer bepaald door droogkomische eufemismen, krankzinnige logica en kolder; de inhoud is meestal ondergeschikt aan de vorm.

1969

Polzers vestigt definitief zijn naam wanneer Adèle Bloemendaal zijn song De Meisjes Van De Suikerwerkfabriek opneemt. Later zal Bloemendaal nog twee hits scoren met liedjes van Polzer: de carnavalspersiflages Wat Heb Je Gedaan, Daan? (1972) en Hallelujah Kameraden (1977).

Adèle Bloemendaal

1971

Ontmoeting met Ivo de Wijs. Drs. P en De Wijs zullen in de toekomst veelvuldig samenwerken op cabaret-gebied; ook schrijven zij samen boeken, met name over de dichtkunst.

Ivo de Wijs

1972

In dit en het volgend jaar is Drs. P vaste medewerker van het thematische radioprogramma Poptater (NCRV), waarvoor hij iedere week een nieuwe song schrijft. Ter gelegenheid van Boekenweek maakt Drs. P in opdracht van de CPNB Poesie, een bloemlezing uit oude 'poesie-albums'.

1973

Drs. P in 1973 Drs. P wordt een TV-persoonlijkheid: hij werkt mee aan een Spaanse taalcursus bij Teleac en begint een maandelijks optreden in het jongerenprogramma Nederpopzien. De single Veerpont (ook bekend onder de titel Heen En Weer) wordt een top 40-hit; optredens bij Op Losse Groeven en Toppop volgen. De single is afkomstig van Drs. P's tweede langspeler Zingt Allen Mee Met Drs. P. Voor het Gentse toneelgezelschap Arca theater schrijft hij het nostalgische cabaretprogramma Sursum Corda.

1974

De derde LP met liedjes van Drs. P heet Over Land En Zee Met Drs. P. De single Dodenrit (alternatieve titel: Troika) levert wederom een top 40-hit op: het op ware feiten gebaseerde lied gaat over de man die vruchteloos vrouw en kinderen opoffert om aan de hongerige Siberische wolven te ontkomen. Arca theater tourt door Nederland met het door Drs. P en Ivo de Wijs geschreven spektakel Middelpracht En Eeuwse Praal; de doctorandus vervult ook zelf een rol in de voorstelling.

Ivo de Wijs

1975

Release van de LP Een Flitsende Soiree Met Drs. P. De doctorandus werkt mee aan het KRO-radioprogramma Babel; de balladen en ollekebollekes (een versvorm) die hij hiervoor schrijft worden in 1995 gebundeld en te gelde gemaakt onder de titel Bejaard Melkvee.

1977

Drs. P in 1977 De opnames die Polzer (toen nog geen Drs. P) in New York maakte, worden uitgebracht onder de titel Demo's 1955-1957. Ook komt hij op de proppen met nieuw werk, de dubbel-LP De Stille Odyssee / De Wilde Orchidee, en verschijnt er een live-plaat, Live geheten. Als gastredacteur bij het literaire studentenblad Propria Cures stelt hij zijn herinneringen aan Indonesië en de reclamewereld te boek.

1978

Met het Resistentie Orkest maakt hij de LP Romantiek Voor Twee Met Drs. P. Tevens verschijnt de eerste verzamel-LP Per Pont En Slee Met Drs. P.

1982

Oude opnames die Polzer in '55 en '57 in de Verenigde Staten maakte worden (opnieuw) uitgebracht op de ten behoeve van Amnesty gemaakte LP Toppers Van Toen. Ter opluistering van de land- en tuinbouwberichten in het KRO-radioprogramma Kruis Of Munt schrijft Drs. P de liedjescyclus Groente En Fruit waarvan de teksten gebundeld worden in het Tuindersliedboek (1983).

1983

Er verschijnt een tweede verzamel-LP van Drs. P: De Grootste Successen; meer dan twee top 40-hits heeft hij dan nog niet gehad.

1984

Ter gelegenheid van het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd ontvangt Drs. P in het Amstelhotel een Liber Amicorum, met bijdragen van Ivo de Wijs, Theodor Holman, Kees Stip, Gerrit Komrij, Levi Weemoedt en anderen.

Ivo de Wijs

1986

Uitgeverij Bert Bakker geeft onder de titel Heen En Weer een door Ivo de Wijs samengestelde en becommentarieerde bloemlezing met honderd liedteksten van Drs. P uit. Tegelijk verschijnt bij Sijthoff de door Paul Lemmens verzorgde bloemlezing Weelde En Feestgedruis. De doctorandus zelf tourt met het Amsterdams Philharmonisch Trio (en Brinto, de onzichtbare buikspreker) langs de theaters.

Ivo de Wijs

1987

Na lange radiostilte de release van de song Knolraap En Lof, Schorseneren En Prei, die de tipparade bereikt; de single komt van het nieuwe album Hoep Hoep Hiezee Voor Drs. P, waarop bijzonder veel groente en fruit voorkomt. In een live op de radio uitgezonden scrabble-wedstrijd in Café Schlemmer verslaat Drs. P zijn tegenstander Nico Scheepmaker met 165 tegen 146 punten.

1990

Op het album Het Praatcafé Van Drs. P spreekt de anders zo a-politieke Drs. zich voor het eerst uit over actuele kwesties als voetbalvandalisme, het gat in de ozonlaag, terrorisme en het uitblijven van de winter. Toch staat de vorm nog altijd boven de inhoud.

1991

Het verschijnen van de goed verzorgde verzameld-cd Drs. P Compilé Sur CD levert weer ruime media-aandacht op. De release gaat gepaard met de uitgave van het bijbehorende boek Wij Maken Van Ons Huis Geen Abattoir, met opstellen over de doctorandus en de teksten van alle op de dubbel-cd opgenomen liederen. Tijdens het jaarlijkse Kleinkunst Festival in Amsterdam is Drs. P de centrale figuur en wordt een muzikaal eerbetoon in Theater Bellevue georganiseerd. In het televisieprogramma De Afrekening geeft Drs. P uitgebreid lucht aan zijn afkeer van popmuziek. Tegelijk met Margriet Eshuijs wint hij de Gouden Harp van Conamus (die februari '92 wordt uitgereikt). Voor Compilé Sur CD ontvangt hij een Edison.

1993

Onder de titel Lyriana publiceert H.H. Polzer een bundel met Engelse, Franse en Duitse vertalingen van zijn liedteksten (met een inleiding van Cees van der Pluijm en onder redactie van Kees van den Heuvel).

1998

Drs P. Geeft zijn afscheidsconcert. In hetzelfde jaar verschijnt een boek met al zijn songteksten, gekoppeld aan een compilatie-CD met moeilijk te verkrijgen materiaal. In zijn carrière heeft Drs P gebruik gemaakt van pseudoniemen als Geo Staad, Drs. S, Kirsten Wiedeman, Wilson Hode, Lars Brahe, M. de Gans, Cyriel P. Licentiaat, Coos Neetebeem, Ludwig Otto Stadtherr en Henry Smith.

2000

Drs. P krijgt de Tollensprijs - een penning en een bedrag van 5000 gulden - voor zijn verdiensten voor het Nederlandse lied en de Nederlandse taal. De feestelijkheden worden ingeluid met de verschijning van het boek Versvormen/Leesbaar Handboek waarin Drs. P zijn jarenlange studies van het fenomeen versvormen bundelt. Samen met Marjolein Kool publiceert Drs. P liedteksten over exacte wetenschappen in Wis- En Natuurlyriek (Nijgh & Van Ditmar).

2004

De 85ste verjaardag van Drs. P wordt gevierd met de uitgave van de door Cees van der Pluijm samengestelde bundel Toenemend Feestgedruis. Zijn uitgever Nijgh & Van Ditmar geeft Drs. P ook een eigen stoel cadeau voor in het Hotel Pulitzer, de favoriete verblijfplaats van de tekstdichter buiten zijn huis. De stoel heeft een plaquette met de tekst 'Zitplaats privé van Drs. P'. De Drs. Levert een keer in de drie maanden een bijdrage aan het tijdschrift De Tweede Ronde.

2006

8 oktober zendt de AVRO in het programma Close Up over Drs. P de documentaire Niet Van Talent Gespeend uit, geregisseerd door Frank van Osch. Een week later komt de film uit op DVD, aangevuld met archiefmateriaal.

2012

Op 23 april staat Drs. P voor het eerst in jaren weer op het podium, tijdens een eerbetoon in De Kleine Komedie in Amsterdam waar de presentatie plaatsvindt van Compilé Complé, een boek met acht cd’s met daarop een kleine 200 nummers uit het oeuvre van Drs. P. Hij treedt die avond niet zelf op, maar is getuige van uitvoeringen van zijn nummers door onder anderen Maarten van Roozendaal, Gerard Cox en Erik van Muiswinkel. Na afloop ontvangt hij een erepenning van de stad Amsterdam.

Gerard Cox Maarten van Roozendaal

2015

In zijn woonplaats Amsterdam overlijdt Drs. P op 95-jarige leeftijd.

Discografie Drs. P

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Drs. P

Audio/Video Drs. P

Video Drs. P

DRS. P - Dodenrit
DRS. P - Dodenrit
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
DRS. P - Dodenrit

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer