Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DUDOK KWARTET

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Dudok Kwartet in 2014 (bron: officiële website)

Periode

2009 - heden

Genre

klassiek, strijkkwartet

Online

Officiële website

Dudok Kwartet

Het Dudok Kwartet geeft concerten op verscheidene festivals, zoals het Gergiev Festival, het Grachten Festival, het Orlando Festival, het Linari Classic Festival in Italië en Festival Jeunes Talents in Parijs. Vast onderdeel van de concerten is een mondelinge toelichting op de stukken door de verschillende kwartetleden. Hierdoor blijven de luisteraars ...
Volledige biografie...

Bezetting

David Faber   cello
Marleen Wester   viool
Judith van Driel   viool
Lotte de Vries  

Overige muzikanten

Mark Mulder   altviool

Genoemd in de biografie van

2014   Rosanne van Sandwijk

Biografie Dudok Kwartet

Het Dudok Kwartet geeft concerten op verscheidene festivals, zoals het Gergiev Festival, het Grachten Festival, het Orlando Festival, het Linari Classic Festival in Italië en Festival Jeunes Talents in Parijs. Vast onderdeel van de concerten is een mondelinge toelichting op de stukken door de verschillende kwartetleden. Hierdoor blijven de luisteraars niet op afstand, maar raken ze daadwerkelijk betrokken bij de musici en bij de muziek. Het kwartet is verantwoordelijk geweest voor de Nederlandse èn wereldpremière van het Concert voor strijkkwartet en orkest uit 1930 van Julius Röntgen. Door hun successen op internationale concoursen wordt het kwartet gezien als een van de meest veelbelovende jonge strijkkwartetten van Europa. Het Dudok Kwartet is vernoemd naar de Nederlandse architect Willem Marinus Dudok. Naast architect was Dudok amateurcomponist en schreef over de beide kunsten de woorden: 'Meer dan aan alle bouwkunstenaars heb ik aan de componisten te danken. Ik voel diep de gemeenschappelijke basis van de muziek en de architectuur: ze ontlenen immers beide haar waarde aan de juiste maatverhoudingen.'

2009

Vier leden van het Ricciotti Ensemble besluiten een kwartet op te richten. Ze volgen in Keulen een twee-jarige post-graduate opleiding bij het Alban Berg Quartett aan de Hochschule für Musik.

Ricciotti Ensemble

2011

Het kwartet wint de eerste prijs op het eerste Internationaal Strijkkwartet Concours in Radom in Polen. Ook wordt een studie van twee jaar gestart aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie bij de Belgische violist Marc Danel. Masterclasses worden gevolgd bij Eberhard Feltz en bij de leden van het Lindsay Quartet, het Takács Quartet, het Quatuor Ysaÿe en het Prazak Quartet.

2012

Wederom een eerste prijs voor het kwartet, ditmaal op het 27ste Charles Hennen Internationaal Kamermuziek Concours in Heerlen. In november wint het Dudok Kwartet de tweede prijs op het zesde Internationaal Kamermuziek Concours Joseph Joachim in Weimar.

2013

bron: website Dudok Kwartet In mei is het Dudok Kwartet laureaat en finalist op het zevende Internationaal Concours Quatuors à Bordeaux voor strijkkwartetten. In juni studeert het Dudok Kwartet met de hoogste onderscheidingen af aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie.

2014

Dudok Kwartet in 2014 (bron: officiële website) Altviolist Mark Mulder wordt in augustus opgevolgd door Lotte de Vries.

Discografie Dudok Kwartet

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Dudok Kwartet

Audio/Video Dudok Kwartet

Video Dudok Kwartet

Dudok Quartet Amsterdam l...
Dudok Quartet Amsterdam live at the Concertgebouw | Wagner - Elegy WWV 93
Dudok Quartet Amsterdam l...
Dudok Quartet Amsterdam live at the Concertgebouw | Knigge - OhEngelOh Revisited (2015)
Dudok Quartet Amsterdam l...
Dudok Quartet Amsterdam live at the Concertgebouw | Haydn - String Quartet op. 54 no. 2
Dudok Quartet Amsterdam l...
Dudok Quartet Amsterdam live at the Concertgebouw | Ligeti - String Quartet no. 2
Dudok Kwartet - Brahms/ S...
Dudok Kwartet - Brahms/ String Quartet nr. 2 opus 51(live @Bimhuis Amsterdam)
Dudok kwartet wint Kersje...
Dudok kwartet wint Kersjesprijs 2014
Dudok Kwartet - Beethoven...
Dudok Kwartet - Beethoven String Quartet in E-flat major op. 127 - I Maestoso - Allegro
Dudok Kwartet - Xenakis' ...
Dudok Kwartet - Xenakis' Tetras [excerpts]
Dudok Kwartet | F. Mendel...
Dudok Kwartet | F. Mendelssohn-Bartholdy Streichquartett Nr. 6 f-Moll op. 80
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Dudok kwartet wint Kersjesprijs 2014

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer