Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

DUTCH SWING COLLEGE BAND

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1945 - heden

Genre

dixieland

Online

Officiële website

Dutch Swing College Band

Dixielandorkest Dutch Swing College Band is een van de oudste en beroemdste jazzorkesten van Nederland. Van de verschillende bandleiders is klarinettist Peter Schilperoort (1919-1990) de bekendste. DSCB is actief sinds Bevrijdingsdag 1945 en staat sinds 1990 onder leiding van altsaxofonist, klarinettist, arrangeur en zanger Bob Kaper.
Volledige biografie...

Bezetting

Keesjan Hoogeboom   trompet, zang
Adrie Braat   contrabas
Maurits Woudenberg   trombone
Bob Kaper   altsaxofoon, arrangeur, klarinet, zang
David Lukácz   baritonsaxofoon, klarinet, sopraansaxofoon, tenorsaxofoon
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Ton van Bergeijk   banjo, gitaar
Onno de Bruijn   drums
Frits Kaatee   baritonsaxofoon, klarinet, sopraansaxofoon, tenorsaxofoon
Joop Schrier   piano
Henny Frohwein   contrabas
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1945   Tonny Nüsser
1999   Rob Agerbeek
2013   Artvark Saxophone Quartet

Biografie Dutch Swing College Band

Dixielandorkest Dutch Swing College Band is een van de oudste en beroemdste jazzorkesten van Nederland. Van de verschillende bandleiders is klarinettist Peter Schilperoort (1919-1990) de bekendste. DSCB is actief sinds Bevrijdingsdag 1945 en staat sinds 1990 onder leiding van altsaxofonist, klarinettist, arrangeur en zanger Bob Kaper.

1940 - 1944

Tijdens de Duitse bezetting maken drummer Tonny Nüsser en pianist Frans Vink plannen voor de oprichting van een kwartet om daarmee muziek te spelen in de stijl van Benny Goodman. Klarinettist Peter Schilperoort en bassist Henny Frohwein voegen zich bij het duo. Schilperoort komt uit de Haagse amateurjazzband The Swing Papa's die in september 1935 door drummer Iwan Poustochkine is opgericht. Nüsser is fan van Goodman en Lionel Hampton en Vink een liefhebber van Duke Ellington. De voorkeur van Schilperoort gaat uit naar Chicago jazz.

1945

Op 4 mei 1945 sluit Peter Schilperoort een contract bij café/tapperij St. Regis aan het Valkenboschplein in Den Haag voor het allereerste optreden van The Quartet of The Dutch Swing College. Dat optreden vindt een dag later plaats tijdens de festiviteiten die losbarsten in verband met de bevrijding. Er is vlak na de oorlog veel vraag naar dansmuziek, vooral bij Canadezen en Britten. In de zomer van 1945 wordt het kwartet uitgebreid tot The Orchestra of The Dutch Swing College met trompettist Joost van Os, Britse trombonist Bill Brant en gitarist en manager Otto Gobius. Frans Vink is muzikaal leider. Het orkest speelt een half jaar in Apeldoorn voor Canadese militairen. In het weekend treedt het orkest ook op in Den Haag. Omdat dixieland goed valt bij het dansende publiek, raken de stukken van Duke Ellington op de achtergrond. Een uitvoering van Ellingtons compositie Hodge Podge is terug te vinden op een privéopname uit eind 1945.

1946 - 1949

Een meningsverschil over de te varen muzikale koers is voor Vink reden het orkest te verlaten. Hij wordt vervangen door Joop Schrier. Peter Schilperoort neemt de rol van bandleider over. Ook Nüsser en Gobius vertrekken. Duko Visscher vervangt Nüsser en voor Gobius komt Wout Steenhuis in de plaats. Eddie Hamm wordt de opvolger van bassist Henny Frohwein. Begin 1946 verschijnt de eerste aflevering van het huisorgaan Dutch Swing College Club met Joost van Os als redacteur. Na een paar nummers krijgt het blad als ondertitel: Nederlandse Studieclub Voor Jazzmuziek. De Dutch Swing College Band maakt een serie radioprogramma's voor Radio Herrijzend Nederland, later bekend onder de naam Radio Nederland Wereldomroep. Op 9 november 1946 valt het orkest in de prijzen tijdens deelname aan het in Brussel gehouden Internationaal Jazz Concours. In 1947 komt Dim Kesber als tweede klarinettist de gelederen versterken. Trompettist Kees van Dorsser (ex-Moochers) vervangt Joost van Os. Orkestleider Peter Schilperoort raakt geïnspireerd door The Dixieland Pipers, een band die zich onder leiding van Eric Krans richt op de muziek van King Oliver en traditionele New Orleans-jazz. Uit The Dixieland Pipers komen bassist Chris Bender, drummer Arie Merkt en trombonist Wim Kolstee de gelederen versterken. Met een definitieve keuze voor de muziekstijl wordt ook definitief voor de naam Dutch Swing College Band (DSCB) gekozen. Als rond 1948 de eerste plaatopnamen van DSCB verschijnen, neemt de populariteit van het orkest snel toe. Tijdens een concert in 1949 in het Amsterdamse Bellevue speelt de Amerikaanse sopraansaxofonist Sidney Bechet (1897-1959) mee.

1950 - 1954

Voormalige bandleider Frans Vink treedt vanaf 1950 met onder meer Joost van Os op in de Haagse dansschool Gaillard. Kenmerkend voor het geluid van de Dutch Swing College Band is het gebruik van twee klarinetten (Peter Schilperoort en tweede klarinettist Dim Kesber) of twee trompetten. De tweede trompet wordt bespeeld door wisselende orkestleden. Het orkest is vanaf de jaren vijftig wekelijks live op de radio te horen en speelt met internationale artiesten zoals de saxofonist Sidney Bechet en de in Portugal geboren Britse zangeres Neva Raphaello (1915-1975). Met Raphaello neemt het orkest onder meer het nummer Doctor Jazz op. Het nummer Way Down Yonder In New Orleans wordt als herkenningsmelodie gebruikt. De bezetting wisselt regelmatig. Bob van Oven speelt bas en Arie Ligthart banjo en gitaar. André Westendorp, die zich in 1952 als drummer bij het orkest voegt, speelt later ook tweede trompet, waarbij Schilperoort als drummer dienst doet. In 1952 wordt de Dutch Swing College Band uitgenodigd voor een televisieoptreden dat wordt opgenomen op het zeilschip de Pollux. Ten bate van de slachtoffers van de watersnoodramp in 1953 treedt DSCB met bluesmuzikant Big Bill Broonzy op in het K&W, het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen in Den Haag.

1955 - 1959

Peter Schilperoort verlaat het orkest en gaat werken als ingenieur bij Fokker. Een van de laatste opnamen met de klarinettist is op 28 februari 1955 met zangeres Neva Raphaello. Nummers van de opnamesessie verschijnen onder meer op de EP's When The Saints Go Marching In en Bill Bailey. Het afscheid van Schilperoort wordt in september luister bijgezet met een groot concert in K&W in Den Haag. De opnamen van dit concert verschijnen op de LP Swing College At Home met als hoogtepunt het nummer Weary Blues met drie klarinetten. Pianist Joop Schrier neemt de orkestleiding over en Jan Morks wordt de nieuwe klarinettist. Martien Beenen vervangt André Westendorp. Enkele successen in deze periode zijn King Porter Stomp, Dutch Swing College Blues (geschreven door Bechet), Cake Walking Babies Back Home en Mon Homme. In 1959 voegt trombonist Dick Kaart zich bij de bezetting. De Dutch Swing College Band speelt een prominente rol in het jeugdboek Stampij Om Een Schuiftrompet (1959), het 26ste deel van de Bob Evers-serie van de schrijver Willy van der Heide.

1960 - 1969

Omdat de belangstelling voor de dixieland afneemt, gaat de DSCB breder repertoire spelen. Het orkest wordt in 1960 een beroepsorkest, reden voor Peter Schilperoort om terug te keren. Joop Schrier, Dim Kesber, Wybe Buma en Wim Kolstee nemen afscheid. Door het vertrek van Schrier verdwijnt ook de piano. In 1960 haalt het orkest de Amerikaanse trompettist Muggsy Spanier voor enkele gezamenlijke concerten naar Europa. Tijdens het concert in het Sportpalast te Berlijn in 1962 doet klarinettist Albert Nicholas mee. DSCB treedt ook op met Teddy Wilson, de pianist van Benny Goodman. In 1961 gaat het orkest verder met maar drie blazers (trompet, klarinet, trombone) in plaats van vier. Klarinettist Jan Morks en drummer Martien Beenen verlaten het orkest, voornamelijk omdat de karakters van Schilperoort en Morks teveel botsen. Beenen wordt opgevolgd door Louis de Lussanet. De Dutch Swing College Band onderneemt meerdere wereldtournees, onder meer door Europa, Amerika, Afrika, Maleisië, Australië en Nieuw-Zeeland. De Lussanet zal later in Nieuw-Zeeland en Australië gaan wonen. In 1963 wint de DSCB een Edison in de categorie Instrumentaal. Peter Schilperoort is desondanks teleurgesteld, omdat hij het beeldje liever had gekregen in de categorie Jazz. Hij weigert de prijs tijdens de uitreiking op het Grand Gala du Disque in ontvangst te nemen uit handen van presentator Godfried Bomans. Hij geeft het beeldje aan Bomans en verlaat het podium met lege handen. In 1966 treedt het orkest op tijdens het huwelijksgala van prinses Beatrix en prins Claus met in de bezetting de broers Ray en Dick Kaart op respectievelijk trompet en trombone. In hetzelfde jaar wordt Huub Janssen de nieuwe drummer. Hij blijft ongeveer 25 jaar de stuwende kracht in de ritmesectie. De DSCB treedt regelmatig voor de radio, onder meer voor radiopiraat Veronica. Opnamen voor de Veronica-uitzendingen worden gemaakt in Dansschool van der Meulen in Den Haag. Bekende zangeressen verzorgen voor deze gelegenheid gastoptredens, zoals Karin Kent (Dans Je De Hele Nacht Met Mij), Ann Burton, Corry Brokken, Trea Dobbs, Conny Vandenbos, Anneke Grönloh en Rita Reys. Voormalig DSCB-lid Dick Bakker (banjo) komt in de tweede helft van de jaren zestig om bij een vliegtuigongeluk in Zweden. In 1969 treedt Bob Kaper toe tot de bezetting als tweede klarinettist.

Anneke Grönloh Conny Vandenbos Corry Brokken Karin Kent Rita Reys Trea Dobbs

1970 - 1989

Het 25-jarig jubileum van DSCB wordt op 2 mei 1970 gevierd met een concert in het Scheveningse Kurhaus. Prinses Margriet en Mr. Pieter van Vollenhoven zijn eregasten en er zijn gastoptredens van onder anderen Anneke Grönloh, Rita Reys en de Koninklijke Marinierskapel. Peter Schilperoort wordt tijdens deze gelegenheid benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. Na een optreden in de Royal Albert Hall in Londen, ter gelegenheid van de Europese eenwording, wordt DSCB in 1973 uitgenodigd de muziek te verzorgen tijdens een cruise langs de kusten van de Middellandse Zee op de Queen Elizabeth. Het orkest gaat op tournee met de Amerikaanse pianist Teddy Wilson en neemt ook met hem een album op. Andere gastsolisten waarmee gespeeld en getourd wordt zijn onder anderen blueszanger Jimmy Whiterspoon, kornettist Wild Bill Davidson, tenorsaxofonist Bud Freeman en jazzviolist Joe Venuti. Het orkest neemt in september 1974 een plaat op met accordeonist Johnny Meijer (Johnny Goes Dixie). Op de tweede editie van North Sea Jazz, in 1977 in Den Haag, speelt de 72-jarige Amerikaanse trompettist Wild Bill Davison mee als gastsolist. In 1979 maakt de banjo plaats voor de piano, die weer terugkomt in de bezetting en onder meer wordt bespeeld door Fred McMurray. De komst van trompettist Rod Mason in 1980 brengt ook een reeks nummers van Louis Armstrong met zich mee op het repertoire, aangezien Mason de stijl van Armstrong uitstekend beheerst.

Johnny Meijer

1990 - 2012

Peter Schilperoort overlijdt op 17 november 1990. Bob Kaper neemt zijn plaats als bandleider over. Onder zijn leiding maken in de loop der jaren meer jonge muzikanten deel uit van het orkest en wordt voorzichtig geëxperimenteerd met vernieuwende muzikale elementen. Arie Ligthart (banjo en gitaar) is van 1952 tot en met 1992 de zakelijk leider. Hij overlijdt op 1 december 1997 op 73-jarige leeftijd. Rond 1998 bestaat DSCB naast Kaper uit Michael Varekamp (trompet, zang), Bert Boeren (trombone), Fred McMurray (piano), Adrie Braat (contrabas) en Bob Dekker (drums). Vanaf 2000 stelt Kaper een nieuwe band samen, net als in de jaren vijftig bestaand uit acht leden. Hij keert daarmee terug naar de historische basis van het orkest. Frits Louwerens, tot 5 mei 2007 drummer bij de Harbour Jazz Band, documenteert de geschiedenis van het orkest vanaf 1959 tot eind 1990. Léon Monné jr. schrijft een doctoraalscriptie over de stijlontwikkeling van de Dutch Swing College Band tussen 1948 en 1998. Vanaf oktober 2004 maakt pianist Marcel Hendricks deel uit van de Dutch Swing College Band tot september 2010 wanneer hij het orkest op eigen verzoek verlaat. Een maand later komt het bericht binnen dat oud-bandlid Chris Smildiger is overleden. Ray Kaart Haarlem overlijdt op 13 januari 2011 in Haarlem op de dag dat hij 77 jaar wordt. Anno 2012 bestaat de band naast Kaper uit gitarist en banjospeler Ton van Bergeijk (o.a. The Beau Hunks), bassist Adrie Braat (Boy Edgar, Dixieland Pipers), slagwerker Onno de Bruijn (Fondy Riverside Bullett Band, Jojo Swingband, Swingcats), klarinettist en saxofonist Frits Kaatee, trompettist Keesjan Hoogeboom (o.a. New Orleans Syncopaters, Ted Easton's Jazzband, Dixieland Pipers, Dixieland All Stars, Dixieland Street Paraders) en trombonist Maurits Woudenberg, de jongste muzikant in het gezelschap. Braat is ook actief als dirigent van Biggles Big Band.

Boy Edgar The Beau Hunks

2013

Tijdens de Nederlandse optredens in januari en februari wordt het orkest vergezeld door zangeres Laura Fygi. In juli staat onder meer een tournee van een week door het Verenigd Koninkrijk op het programma. Het eerste optreden in het verre oosten dit jaar is op 26 september in het Thailand Cultural Centre te Bangkok. DSCB doet in oktober een reeks optredens in Taiwan, onder meer tijdens het Taoyuan Plaza Arts Festival in de hoofdstad Taipei. De band moet in korte tijd afscheid nemen van enkele voormalige leden: klarinettist Dim Kesber (Den Haag, 8 januari 1930 – Den Haag, 6 juni 2013) en drummer Peter Ypma (Java, 15 juli 1942 – Rotterdam, 29 juli 2013).

Laura Fygi

2014 - 2016

Voormalige drummer Louis de Lussanet overlijdt op 4 november 2014 in zijn woonplaats Kuranda in Australië. Op 5 mei 2015 wordt in Den Haag het 70-jarig jubileum gevierd met onder meer Marcel Hendricks en zijn vrouw Ine als speciale gasten. Twee maanden later overlijdt de pianist aan de gevolgen van kanker. In deze periode is Anton Burger drummer van de band en David Lukács de klarinettist en saxofonist.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Dutch Swing College Band

Audio/Video Dutch Swing College Band

Video Dutch Swing College Band

North Sea Jazz (1977)
North Sea Jazz (1977)
AFTER YOU'VE GONE- Rita R...
AFTER YOU'VE GONE- Rita Reys & Dutch Swing College Band
Dutch Swing College Band ...
Dutch Swing College Band 1960 Bei mir bist du Schön
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
AFTER YOU'VE GONE- Rita Reys & Dutch Swing College Band

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer