Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ENORM

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

ENorm

Periode

2003 - heden

Genre

rock

Online

Officiële website

ENorm

ENorm is een melodieuze rockband uit het Oosten des lands, geprezen vanwege hun energieke optredens. Hun derde album verschijnt in 2010 en wordt geproduceerd door Holger Schwedt (o.a. Di-rect, Anouk en Bløf).
Volledige biografie...

Bezetting

Eric ten Bos   tekstschrijver, zang
Ferry Bult   drums
Martin Platenkamp   toetsinstrumenten
Liejondo Nijhuis   basgitaar
Ronald ten Bos   componist, gitaar, zang

Overige muzikanten

Ruud Weber   basgitaar
Leon Westenberg   gitaar

Genoemd in de biografie van

2004   Shiver
2010   Holger Schwedt

Biografie ENorm

ENorm is een melodieuze rockband uit het Oosten des lands, geprezen vanwege hun energieke optredens. Hun derde album verschijnt in 2010 en wordt geproduceerd door Holger Schwedt (o.a. Di-rect, Anouk en Bløf).

1987 - 2002

ENorm komt voort uit Marathon. Deze symfonische rockband uit Twente wordt in 1987 opgericht door bassist Jacques Suurmond en drummer Willem van der Horst. Via een advertentie komen ze in contact met gitarist Ronald ten Bos. Toetsenist Tony ten Wolde voegt zich in 1989 bij Marathon en met zanger Eric ten Bos (broer van gitarist Ronald) erbij is de band compleet. Het debuutalbum The First Run (1994) komt uit in eigen beheer en wordt positief ontvangen in de muziekpers. Marathon doet ook optredens in Duitsland, op de voet gevolgd door een trouwe fanschare. Voor het tweede album Norm (1996) neemt Ferry Bult plaats achter de drumkit. Het geluid van de band ontwikkelt zich meer richting AOR, melodieuze rock met invloeden uit symfo. Na een livealbum in 1998 komt een periode van verandering. Suurmond gaat in de band Shiver spelen. Voor een documentaire over FC Twente schrijft de band de titelsong The 12th Man. Het nummer verschijnt in 2000 op single onder de naam ENorm en wordt jarenlang gedraaid bij thuiswedstrijden van FC Twente.

Shiver

2003 - 2004

2003 wordt door de band zelf gezien als het oprichtingsjaar. ENorm presenteert in dat jaar het debuutalbum Real Today met een concert voor 1100 fans. De gebroeders Ten Bos en Bult worden versterkt door Martin Platenkamp op toetsen en Ruud Weber op bas. iO Pages, het blad voor symfonische rock, spreekt in een recensie van 'sprankelende rock/popmuziek' die is te vergelijken met Lenny Kravitz, Live, Rush en vooral U2. Muziekblad Oor noemt Real Today een afwisselende cd. 'Het geheel klinkt lichtelijk gedateerd maar zit goed in elkaar'. In oktober 2004, twee maanden na optredens met Van Dik Hout, is Liejondo Nijhuis (ex-Shiver) voor het eerst live te aanschouwen als nieuwe bassist van de band.

Van Dik Hout

2005 - 2006

ENorm In mei 2005 presenteert ENorm de tweede cd Enonymous tijdens twee concerten met medewerking van radio-DJ's Coen Swijnenberg en Sander Lantinga van 3FM. De twaalf songs zijn geschreven door gitarist Ronald ten Bos. De geëngageerde albumtrack German Soldier is geïnspireerd door de verhalen van voormalige Duitse soldaten die zanger Eric ten Bos hoort tijdens zijn werk als fysiotherapeut in Duitsland. Het feit dat German Soldier een fragment uit een toespraak van Hitler bevat, levert de band aandacht op in het landelijke nieuws. ENorm is daarnaast te zien met televisieoptredens bij onder meer SBS6, TV2 en RTV-Oost, en live te horen bij diverse lokale, regionale en landelijke radiozenders, waaronder de programma's van Giel Beelen, Isabelle, Daniel Dekkers en de Coen en Sandershow. Live deelt de band het podium met acts als Krezip, Sting, Golden Earring en Ilse DeLange. In 2005 start de eigen poptheaterproductie Kerst Met Ballen. Wat begint als grap in een lokale kroeg, groeit uit tot een theaterprogramma dat in 2007 in vier theaters wordt opgevoerd en herhaald wordt in de decembermaanden van de daaropvolgende jaren.

Golden Earring Ilse DeLange Krezip

2007 - 2009

ENorm schrijft Good Te Pas (2006), een nummer in het Twentse dialect, speciaal voor de populaire regiosoap Van Jonge Leu En Oale Groond op RTV Oost. Good Te Pas wordt gezongen door Beaudé (Lineke Bode, in de serie gespeeld door Esther Pierweijer) en is een regionale hitsingle. De single staat ook enkele weken in de nationale Top 100. De band organiseert in 2006 voor het eerst het gratis toegankelijke ENorm Festival in recreatiepark Het Hulsbeek bij Oldenzaal. De eerste editie van het evenement trekt rond de 5000 bezoekers. De editie 2007, met naast ENorm en VanVelzen als grote publiekstrekker, trekt twee keer zoveel bezoekers. Tijdens de derde editie in 2008 treden onder meer Vanilla Sky en zangeres Dennis op. In november 2009 staat ENorm in het voorprogramma van Tower Of Power.

Dennis VanVelzen

2010

De band werkt met producer Holger Schwedt aan het derde album dat wordt gemastered door Alchemy Soho in Londen.

Holger Schwedt

Discografie ENorm

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's ENorm

Audio/Video ENorm

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer