Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

EARTH AND FIRE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Bron: Collectie Nederlands Pop Instituut, UvA Bijzondere Collecties

Periode

1967 - 1995

Genre

pop, symfonische rock

Online

Officiële website

Earth And Fire

Haags-Voorburgse band die uit elementen van psychedelica, pop en symfo een uniek geluid creëert, dat begin jaren zeventig een reeks succesvolle singlehits oplevert. De laatste groot hit van Earth and Fire is in 1979 met de single Weekend.
Volledige biografie...

Bezetting

Ton van der Kley   drums
Jerney Kaagman   zang
Chris Koerts   gitaar, zang
Gerard Koerts   toetsinstrumenten, zang
Hans Ziech   basgitaar

Overige muzikanten

Manuela Berloth   zang
Ab Tamboer   drums
Ron Meyjes   gitaar, zang
Ton Scherpenzeel   toetsinstrumenten
Jons Pistoor   toetsinstrumenten
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1968   Galaxis
1970   Golden Earring
1972   Ton Scherpenzeel
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Earth And Fire

Haags-Voorburgse band die uit elementen van psychedelica, pop en symfo een uniek geluid creëert, dat begin jaren zeventig een reeks succesvolle singlehits oplevert. De laatste groot hit van Earth and Fire is in 1979 met de single Weekend.

1967

Bron: Collectie Nederlands Pop Instituut, UvA Bijzondere Collecties De groep wordt opgericht in Voorburg, onder de rook van Den Haag en heet tot 1968 Opus Gainfull. In de eerste periode is Manuela Berloth (ex-The Blue Fighters) nog zangeres en Cees Kalis drummer.

The Blue Fighters

1969

Manuela Berloth treedt in het huwelijk met een Amerikaan en vertrekt naar de Verenigde Staten. Opus Gainfull wijzigt haar naam in Earth and Fire. In september treedt Jerney Kaagman (ex-Rangers) toe tot de band. De band treedt regelmatig op in het voorprogramma van de Golden Earring. Het is dan ook gitarist George Kooymans die een van zijn composities ter beschikking stelt aan Earth and Fire: Seasons. Met die eerste single heeft de jonge groep meteen een top-3 hit in huis.

1970

Cees Kalis kiest voor zijn studie en gaat in het onderwijs werken. Hij maakt plaats voor Ton van der Kley. Inmiddels zijn de broers Koerts zelf aan het componeren geslagen en leveren ze de ene na de andere single af: Ruby Is The One en Wild And Exciting - drama verpakt in een popsong van enkele minuten. Het geluid van Earth and Fire leunt zwaar op het gebruik van de mellotron. Het titelloze debuut, gestoken in een opvallende grote luciferdoos, is echter nogal wisselvallig van kwaliteit.

1971

Met Song Of The Marching Children heeft Earth and Fire een meer eigen geluid ontwikkeld. Waar het evenwicht tussen pop en pretenties op de singles perfect is, slaat die op de LP's door naar het laatste. Toch is 1971 een topjaar, met twee top-10 hits met Invitation en Storm And Thunder.

1972

TopPop, AVRO 1972 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Geen LP dit jaar, wel een nummer-1 hit: Memories. Het succes zet zich ook in andere Europese landen voort, vooral in Duitsland.

1973

Atantis verschijnt en heeft dezelfde zwaar-filosofische opzet als de vorige LP. Maybe Tomorrow, Maybe Tonight is een nieuwe top-3 hit. Earth & Fire krijgt een Zilveren Harp.

1974

Hans Ziech verlaat de groep en wordt vervangen door Theo Hurts. Ziech blijft nog wel enige tijd componeren voor de groep. Love Of Life levert een nieuwe top-3 hit op.

1975 - 1978

Een minder vruchtbare periode voor de band. Er worden nog wel wat hits gescoord, maar de nummers hebben minder impact dan voorheen. De band probeert de oude sound te actualiseren met moderne funk-invloeden. In 1978 stappen Ton van der Kley en Theo Hurts op. Zij worden vervangen door respectievelijk Ab Tamboer (drums) en Bert Ruiter (bas, ex-Focus). De band maakt demo's - met daaronder het nummer Weekend - die afgekeurd worden door Polydor.

Focus

1979

Al tijdens de opnamen van het album Reallity Fills Fantasy besluit Chris Koerts dat hij na de release van het album de groep gaat verlaten om muziekwetenschap te studeren. Phonogram ziet wel wat in de nieuwe koers van Earth and Fire. Het luchtige Weekend wordt op single uitgebracht en wordt prompt de grootste hit uit de geschiedenis van de band, ook omdat het in diverse andere landen de top-10 haalt. Een opvolger laat echter op zich wachten.

1980

Bron: Collectie Nederlands Pop Instituut, UvA Bijzondere Collecties Earth & Fire ontvangt de Exportprijs voor het hele oeuvre.

1981

De vervanger van Chris Koerts is Ron Meyjes, die ook te horen is op Andromeda Girl, een opvolger afkomstig van de LP Reality Fills Fantasy.

1982

Een jaar later grijpt de band alweer terug op het oude, zwaarder aangezette geluid van de beginjaren met In A State Of Flux. De van het album getrokken singleTwenty-Four Hours behaalt de 13de plaats van de top 40. Kort na het uitkomen van deze plaat gaat de groep uit elkaar. Ab Tamboer komt bij Het Goede Doel terecht, Ron Meyjes bij The Millionaires. De gebroeders Koerts bouwen hun eigen studio, terwijl ook Bert Ruiter zich op het produceren gaat toeleggen. Jerney Kaagman maakt twee soloalbums: de eerste met Hans van Hemert, de tweede met Bert Ruiter. Jerney Kaagman is dan al werkzaam als belangenbehartigster van Nederlandse popmuzikanten via de BV Pop.

Hans van Hemert Het Goede Doel The Millionaires

1984 - 1986

In de periode 1984-1987 brengt Kaagman solo-platen uit.

Jerney Kaagman

1987 - 2004

Earth and Fire komt weer bij elkaar, echter zonder de broers Koerts. Zij zijn vervangen door Ton Scherpenzeel uit Kayak (toetsen), Jons Pistoor (ex-Sammy Soul Set, toetsen) en Age Kat (gitaar, ex-Frog). De broers Koerts storten zich via een eigen-beheer cd, uitgebracht als het Earth And Fire Orchestra, op de ontluikende new agemuziekmarkt. Earth and Fire zelf maakt het wisselvallige album Phoenix. Na een aantal back-to-the-'60 tournees wordt het stil rond de band. Jerney Kaagman blijft actief in de popmuziek als voorzitter van de vakbond BV Pop. In de jaren ’90 werkt ze als PR- manager van het commerciële radiostation Radio Noordzee, waar hoofdzakelijk popmuziek van Nederlandse origine te horen is. In 2000 wordt ze directeur van Conamus (vanaf 2006 Buma Cultuur) en in 2002 neemt ze plaats in de jury van Idols, het uit Engeland afkomstige, veelbesproken tv-programma waarin jong talent wordt gezocht tijdens lange auditiesessies waarbij minder getalenteerde vocalisten onverbloemd kritiek krijgen. Voor hun album Hypnotic Underworld neemt de Japanse band Ghost in 2004 een coverversie op van het nummer Hazy Paradise, de B-kant van de eerste single van Earth & Fire uit 1969.

Kayak Sammy Soul Set The Frog

2005

Drummer Cees Kalis vindt geluidsmateriaal uit de periode toen zangeres Manuela Berloth nog deel uitmaakte van Earth and Fire. Het betreft onder meer live-optredens en de demo's van My World's On Fire en I See A Wood.

2006

Op zondag 16 april overlijdt Kalis op 56-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval. Historicus/journalist Fred Hermsen en historicus/journalist Dick Hermsen schrijven het boek Earth & Fire: De Biografie 1969-1983 (uitgeverij Eburon) waarvoor zij vrijwel alle bandleden, maar ook producers en managers hebben geïnterviewd. De persoonlijke verhalen worden aangevuld met unieke illustraties uit de fotoalbums van de bandleden.

2013

Jerney Kaagman schenkt haar beroemde blauw leren pak aan de collectie van Beeld en Geluid in Hilversum. Het pak, dat ze in 1979 in een uitzending van TopPop droeg tijdens de uitvoering van de hit Weekend, krijgt vanaf september een vaste plek in de Beeld en Geluid Experience.

2017

In de theatershow 'Invitation To The Sound Of Jerney Kaagman and Earth & Fire' brengt zangeres Marieke Eelman een eerbetoon aan de band. Tijdens de première nemen Kaagman, Chris en Gerard Koerts en de drie ex-bassisten Theo Hurts, Bert Ruiter en Hans Ziech de cd-box 'Memories' in ontvangst.

Marieke Eelman

2019

Op 20 februari overlijdt Gerard Koerts in Perpignan. Net als zijn broer Chris woonde hij de laaste jaren in Frankrijk. Samen speelden ze in de band The French Connection.

Discografie Earth And Fire

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Earth And Fire

Audio/Video Earth And Fire

Video Earth And Fire

Het prille begin
Het prille begin
Platen maken
Platen maken
Het creatieve proces
Het creatieve proces
Albums versus singles
Albums versus singles
Internationaal succes
Internationaal succes
De terugloop
De terugloop
De comeback
De comeback
Het einde
Het einde
Complete Interview
Complete Interview
Earth & Fire - Invitation
Earth & Fire - Invitation
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Het prille begin

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer