Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

EAST MEETS WEST

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1989 - 1992

Genre

wereldmuziek

East Meets West

Rotterdams multicultureel gezelschap dat een even unieke als geslaagde mix van westerse poptradities en allerlei uitheemse, veelal op percussie gerichte muzieksoorten brengt.
Volledige biografie...

Bezetting

Willem Cramer   drums, gitaar, toetsinstrumenten, zang
Oscar P. Swamp   gitaar, mondharmonica, zang
Alex Eind   percussie, zang
Tanar Catalpinar   percussie, saxofoon, zang
Michel Banabila   toetsinstrumenten, zang

Overige muzikanten

Daniël Bloem   percussie, zang
Gerold Olieberg   basgitaar
Joke Hamminga   bongo, conga

Genoemd in de biografie van

1989   Michel Banabila
1991   Cobraz
1992   Cobraz
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie East Meets West

Rotterdams multicultureel gezelschap dat een even unieke als geslaagde mix van westerse poptradities en allerlei uitheemse, veelal op percussie gerichte muzieksoorten brengt.

1989

De basis van de groep wordt gelegd in het Rotterdamse muziekcafé Rotown, waar gitarist Oscar P. (Swamp) tijdens een sessieavond een blues speelt en Tanar Catalpinar, de leider van de Turkse fusiongroep Turquoise en eerder in De Nomaden speelde, invalt in het Turks. De samensmelting van deze compleet verschillende muzikale culturen bevalt zo goed, dat het tweetal begin 1989 besluit een band op te richten. Geestverwanten zijn snel gevonden in de Nederlands-Jemenitische toetsenist Michel Banabila, de percussionisten Alex Eind en Daniël Bloem, respectievelijk van Surinaams-Chinese en Italiaans-Indonesische afkomst, en bassist Gerold Olieberg (ex-Ma-Jazzu). De leden van East Meets West spreiden een gemeenschappelijke liefde voor traditionele, veelal op uitheemse ritmes gebaseerde muziek ten toon. Op het repertoire staan geslaagde interpretaties van traditionals uit alle windstreken. Regelmatig spelen gastmuzikanten uit de Rotterdamse muziekscene mee, onder wie de percussionisten Joke Hamminga (Motel Bokassa) en Coen Aalberts (ex-Willy Nilly). Ook de avantgardistische multi-instrumentalist Willem Cramer betreedt vaak het podium tijdens de East Meets West-sessies. Al snel treedt hij als vast lid tot de groep toe. Zijn inbreng is groot. Hij zorgt ervoor dat East Meest West zich ook concentreert op het schrijven van eigen nummers. Zo ontstaat een gedurfde mengeling van Afrikaanse, Cubaanse, Europese en Turkse muziek. East Meets West weerspiegelt het tijdsbeeld van een grote wereldstad, waarin de ontmoeting van uiteenlopende culturen een muzikale smeltkroes tot gevolg heeft. Deze combineert verwarrende, hectische ritmes van Latijns-Amerikaanse oorsprong met klagende Turkse zang, jazzy arabeske saxsolo's, spacey synthesizers en drassige gitaartonen.

Coen Aalberts De Nomaden Joke Hamminga Ma-Jazzu Motel Bokassa Willem Cramer

1990

Al snel weet East Meets West de aandacht op zich te vestigen. Zo speelt de groep aan het begin van de zomer op het Oerol Festival op Terschelling. Op 9 september volgt een succesvol optreden tijdens het Rotterdamse Metropolis Festival. In de zomermaanden betrekt de groep de Markant Studio in Heeze om onder leiding van de Amerikaanse producer Robert Musso (24-7 Spyz, Sjako!, Slagerij van Kampen) opnamen voor een debuutalbum te maken. Hoewel er bij East Meets West soms wel tien muzikanten op het podium staan, wordt het album volgespeeld door het kwintet Çatalpinar, Swamp, Banabila, Eind en Cramer. De VPRO maakt opnamen voor het televisieprogramma Onrust en tevens wordt de band enige malen op MTV vertoond.

1991

In januari speelt East Meets West op het Noorderslag-festival in Groningen. Kort daarna verschijnt het debuutalbum Hoy Babo Hoy (Koerdisch voor zoiets als "hallo kameraad"), een verrassende en aangename kennismaking met het rijke oeuvre van de Rotterdammers. De plaat is geproduceerd door de Amerikaan Robert Musso en krijgt lovende recensies. 'Nog nooit is hier te lande een plaat gemaakt die zo duidelijk weerspiegelt wat er speelt in het moeras van de moderne stad en die zo lekker klinkt,' aldus een recensie in Oor. Tijdens de cd-presentatie speelt Joke Hamminga mee op conga's en bongo. Ze speelt daarna ook mee met andere optredens van de band, onder meer tijdens een sessie voor het VPRO-radioprogramma Villa 65. In december keert Cramer East Meets West de rug toe om zich te concentreren op zijn nieuwe band Cobraz, waarvan ook enkele van de los-vaste East Meets West deel uitmaken. Hiermee is de basisbezetting van East Meets West uitgedund tot Çatalpinar, Swamp en Banabila, maar de Cobraz-leden jammen er op los, zodat tijdens concerten en in de oefenruimte East Meets West nog steeds uit een veelkoppig gezelschap bestaat.

Cobraz

1992

In het begin van het jaar verschijnt de cd Rotterdam Olay I (De Rotterdamse Daad), waarop van Hi Ho Silver, Cobraz en East Meets West elk drie nummers staan. Gezamenlijk trekken de drie bands langs de Nederlandse clubs. Opmerkelijk is dat de bezettingen van Cobraz en East Meets West vrijwel identiek zijn. De Rotterdam Olay-tour verloopt succesvol en de roep om nieuw materiaal van East Meets West is groot. De compositorische inbreng van Willem Cramer wordt echter node gemist en de groep raakt op een dood spoor. Vlak voor de zomer wordt de band opgeheven en gaan de overgebleven kernleden ieder hun eigen weg. Swamp en Catalpinar gaan solo, Banabila keert terug als de helft van Banabila/Saka. Later duikt Catalpinar op in de groep Acha.

Cobraz Hi Ho Silver

Discografie East Meets West

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's East Meets West

Audio/Video East Meets West

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer