Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

EBONY BAND

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1990 - heden

Genre

hedendaags, klassiek

Online

Officiële website

Ebony Band

Bij elkaar zo'n 300 werken van bijna 125 componisten, 9 CD's, onderscheidingen in binnen en buitenland, concerten in New York, Toronto, Berlijn, Bonn, Parijs en Praag, de Ebony Band heeft het op zijn naam staan: producties met unieke programma's.
Volledige biografie...

Biografie Ebony Band

Bij elkaar zo'n 300 werken van bijna 125 componisten, 9 CD's, onderscheidingen in binnen en buitenland, concerten in New York, Toronto, Berlijn, Bonn, Parijs en Praag, de Ebony Band heeft het op zijn naam staan: producties met unieke programma's.

1990

Hoboïst Werner Herbers richt de Ebony Band op, een ensemble bestaande uit een kern van musici afkomstig uit het Koninklijk Concertgebouworkest. De groep heeft zich ten doel gesteld om moderne, ongebruikelijke en avontuurlijke muziek van de vorige eeuw uit te voeren met de nadruk op de eerste helft daarvan. Vaak worden er werken van onbekende componisten gespeeld waarvan de Ebony Band het belangrijk vindt ze opnieuw onder de aandacht te brengen.

Koninklijk Concertgebouworkest

1991 - 1995

Thema's als 'Entartete Musik', het Bauhaus en componisten die betrokken waren bij de Spaanse Burgeroorlog staan op het programma. Ook Russische revolutionairen en de Mexicaanse componist Silvestre Revueltas komen aan bod, evenals een muziektheaterproductie met werken van Kurt Weill en Walter Gronostay tijdens het Holland Festival van 1995.

Holland Festival

1996

Meerdere programma´s staan er voor dit seizoen gepland. In een van de programma's wordt ingegaan op de invloeden van de Tweede Weense School. Ook vindt er een samenwerkingsproject plaats met het Nederlands Filmmuseum getiteld 'Een Scherzo van Scherven'. Samen met het Guus Janssen Trio worden concerten gegeven met als thema 'Cool Jazz'. Tijdens het Holland Festival 96 komen Amerikaanse Big Band experimenten uit de jaren veertig en vijftig aan bod.

Guus Janssen

1997

Dit jaar worden tijdens het Holland Festival premières van twee opera's uit de jaren twintig van de componist Stefan Wolpe ten tonele gebracht.

1998

Het Kammerkonzert van Alban Berg wordt uitgevoerd, een meesterwerk dat echter niet vaak in de concertzaal te horen is.

1999

De hoorspelen 'Mord' van Walter Gronostay uit 1928 en 'Het Zwaailicht' van Kees van Kooten met muziek van Vincent van Warmerdam worden samen met het koor Cappella Amsterdam uitgevoerd.

Cappella Amsterdam Kees van Kooten Vincent van Warmerdam

2000

De Ebony Band bestaat tien jaar en dat wordt gevierd met een Praags programma dat later ook in Praag uitgevoerd zal worden.

2001 - 2003

In 2001 vinden optredens plaats in New York en Toronto met solist Alexander Kerr in het vioolconcert van Kurt Weill.

2004

Een CD met muziek van de Mexicaanse componist Silvestre Revueltas uitgevoerd door de Ebony Band, met daarop een aantal premières wordt uitgeroepen in The Grammophone tot 'Editor's Choice'.

2005 - 2006

In 2005 maakt de Ebony Band in het Amsterdamse Concertgebouw zijn allereerste en meteen allerlaatste entree in de Zaterdag Matinee als gevolg van de subsidiestop die de Raad voor Cultuur de Ebony Band oplegt. Het programma bevat 'Malpopita' van Walter Goehr en 'Achtung, Aufnahme!' van Wilhelm Grosz.

2007 - 2013

In 2007 stopt de Ebony Band met de reguliere podiumactiviteiten. Als laatste concert van het ensemble worden werken van Schulhoff, Wolpe, Milhaud en het vioolconcert van Weill door violiste Marleen Asberg in Nijmegen uitgevoerd. Na jaren van veelvuldig optreden in zowel Nederland als in het buitenland is de belangrijkste activiteit van het ensemble het documenteren van vergeten of verloren gewaand repertoire door middel van het maken van CD's en de publicatie van repertoire-informatie.

Marleen Asberg

Discografie Ebony Band

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ebony Band

Audio/Video Ebony Band

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer