Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ED STARINK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ed Starink

Periode

1952 - heden

Genre

gitaar, instrumentaal, orgel, piano, producer, synthi, toetsinstrumenten, zang

Online

Officiële website

Ed Starink

Synthesizerspecialist met internationale reputatie. Laat zich inspireren door klassieke componisten als Ravel, Mozart, Bach en Scriabin en synthesizergrootheden als Tomita en Wendy Carlos. Vanaf 2002 werkt hij aan het grootse project Universe.
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, orgel, piano, producer, toetsinstrumenten, zang

Genoemd in de biografie van

1983   Alex & The City Crew

Biografie Ed Starink

Synthesizerspecialist met internationale reputatie. Laat zich inspireren door klassieke componisten als Ravel, Mozart, Bach en Scriabin en synthesizergrootheden als Tomita en Wendy Carlos. Vanaf 2002 werkt hij aan het grootse project Universe.

In bezetting van

Gamma (I)   gitaar, orgel, piano, zang

1965 - 1969

Ed Starink speelt gitaar, bas en piano in diverse bandjes. Hij begeleidt in 1966 zelfs The Beach Boys op Hammond orgel.

1970 - 1980

Starink studeert klassiek piano aan het Haags Conservatorium en toetsinstrumenten bij de Hilversumse Muziekschool. Hij geeft zelf ook les.

1981

Ed Starink Synthesizer-man Starink laat voor het eerst van zich horen met de LP Crystallin.

1983

De tweede LP heet Syndrome. Met zijn zojuist aangeschafte Fairlight computer componeert hij de op het werk van George Orwell geïnspireerde Big Brother Suite. Starink schrijft alle tracks voor hiphopcrew Alex & The City Crew op de B-kant van de compilate Electric Boogie 2.

Alex & The City Crew

1984 - 1988

Starink werkt ook mee aan de bijdragen van Alex & The City Crew op de hiphopcompilatie Breakdance (1984). Hij is de drijvende kracht achter Star Inc., een synthesizergezelschap dat zich toelegt op het maken van synthesizerbewerkingen van bekende muziek. Vanuit zijn woonplaats Huizen verschijnen op het Star Inc. Label meer dan 100 cd's. Hij produceert ondermeer albums van Demis Roussos en Nancy Boyd

1989 - 1993

Arcade ziet wel geld in Starink: voor dit label begint hij aan een serie Synthesizer Greatest-albums. Het eerste album is meteen een kassucces en ook volgende albums doen het goed. Starink maakt remixen van zijn eerder gemaakte analoge opnamen en zet die op het album Retrospection

1996

Starink brengt weer een serie albums voor Arcade uit. Ditmaal blijft het succes uit. De laatste plaat voor in de lange serie synthesizerplaten voor het label heet Synthétiseur 12.

1998

Twee nieuwe albums: Science Fiction en 3D Synth. The Surround Experience is een serie remixen van ouder materiaal omgezet in Dolby Surround. Starink verhuist naar Zuid-Frankrijk.

2001

Starink richt zich meer en meer op het maken van eigen composities in plaats van het bewerken van andermans composities.

2002 - 2007

De muzikant werkt aan een groots project over het universum. Hij bereidt zich voor door zich onder meer te verdiepen in astronomie. In zijn studio stapt hij over van Dolby Surround naar Dolby Digital 5.1. Hij werkt uitsluitend met softwaresynthesizers en andere plug-ins voor Logic Pro 7. In 2006 liggen meer dan 500 muzikale thema’s voor Universe klaar om te verwerken in orkestrale stukken. De componist schrijft rond de 1200 extra thema’s. Geïnspireerd door avant-garde en hedendaagse gecomponeerde pianomuziek past hij in de composities twaalftoonstechniek en polytonaliteit toe.

2008 - 2012

Starink doet bijna al zijn hardware van de hand en gaat verder in een volledige gecomputeriseerde studio. Het universumproject leidt tot tien albums met in totaal 86 tracks en meer dan tien uur muziek. In de lente van 2012 verschijnt het eerste album Universe Symphony: The Piano Works.

Discografie Ed Starink

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ed Starink

Audio/Video Ed Starink

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer