Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

EDO DE WAART

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website deFilharmonie

Periode

01-06-1941 - heden

Genre

dirigent, klassiek

Edo de Waart

Dirigent Edo de Waart staat bekend als een orkestenbouwer en bekleedt vaste posities bij orkesten over de hele wereld, zoals het Rotterdams Philharmonisch Orkest, de San Francisco Symphony en het Hong Kong Philharmonic Orchestra.
Volledige biografie...

Instrumenten

dirigent

Biografie Edo de Waart

Dirigent Edo de Waart staat bekend als een orkestenbouwer en bekleedt vaste posities bij orkesten over de hele wereld, zoals het Rotterdams Philharmonisch Orkest, de San Francisco Symphony en het Hong Kong Philharmonic Orchestra.

1941

Edo de Waart wordt op 1 juni 1941 geboren te Amsterdam. Hij gaat hobo studeren aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, bij de hoboïsten Haakon Stotijn en Cees van der Kraan. Daarnaast studeert hij piano.

1963 - 1964

Edo de Waart wordt aangesteld als hoboïst bij het Concertgebouworkest in Amsterdam. Een jaar later wint De Waart het Dimitri Mitropoulos dirigentenconcours in New York. Dit is de start van zijn carrière als dirigent want hierdoor mag hij een jaar lang werken als assistent-dirigent voor Leonard Bernstein, die het New York Philharmonic Orchestra leidt.

Koninklijk Concertgebouworkest

1965

Weer terug in Nederland wordt Edo de Waart aangesteld als assistent-dirigent van het Concertgebouworkest onder leiding van Bernard Haitink.

Bernard Haitink

1967

De Waart krijgt de leiding over het Nederlands Blazers Ensemble en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Nederlands Blazers Ensemble Rotterdams Philharmonisch Orkest

1970

De Waart begint een samenwerkingsverband met De Nederlandse Opera waarmee hij vele operaproducties zal uitbrengen.

De Nationale Opera

1973

Edo de Waart wordt aangesteld als artistiek directeur van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, een betrekking die hij tot 1979 zal vervullen.

1975

Naast zijn successen in Nederland weet De Waart ook internationaal door te breken als dirigent: in 1975 maakt hij zijn debuut bij het San Francisco Symphony Orchestra.

1976

Edo de Waart wordt eerste gastdirigent van het San Francisco Symphony Orchestra en vervult er de rol van artistiek directeur van 1977 tot 1985. Tevens maakt De Waart kennis met de Amerikaanse componist John Adams, wiens werken, waaronder de opera 'Nixon in China', hij regelmatig dirigeert.

1986

In 1986 wordt Edo de Waart aangesteld als chef-dirigent van het Minnesota Orchestra.

1989

Edo de Waart keert terug naar Nederland om chef te worden bij het Radio Filharmonisch Orkest, een functie die hij zestien jaar zal bekleden. Tevens is hij te gast bij orkesten als de Berliner Philharmoniker, de Los Angeles Philharmonic en het NHK Symphony Orchestra in Japan.

Radio Filharmonisch Orkest

1995

Edo de Waart vertrekt naar Australië om daar de post van chef-dirigent van het Sydney Symphony Orchestra te vervullen. Ook op verschillende festivals en in verschillende operahuizen dirigeert De Waart zoals bij de Bayreuther Festspiele, de Salzburger Festspiele, de Metropolitan Opera in New York, de Opéra Bastille en het Royal Opera House Covent Garden in Londen.

1999

Edo de Waart wordt aangesteld als chef-dirigent van De Nederlandse Opera, maar in 2002 maakt hij zijn voortijdig vertrek bij DNO bekend wegens een verschil in artistieke visie.

2004

Vanuit Australië reist Edo de Waart naar China en wordt daar de nieuwe chef-dirigent van het Hong Kong Philharmonic Orchestra.

2005

Edo de Waart wordt benoemd tot eredirigent van het Radio Filharmonisch Orkest.

2009

De Waart verbindt zich aan het Milwaukee Symphony Orchestra in de Verenigde Staten.

2010

Dirigent Edo de Waart is sinds september artistiek partner van het Saint Paul Chamber Orchestra in Minnesota in de Verenigde Staten.

2011

Edo de Waart volgt per september 2011 Jaap van Zweden op als chef-dirigent van deFilharmonie te Antwerpen.

Jaap Van Zweden

Discografie Edo de Waart

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Edo de Waart

Audio/Video Edo de Waart

Video Edo de Waart

The Ride of Valkyrie cond...
The Ride of Valkyrie conducted by Edo De Waart
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
The Ride of Valkyrie conducted by Edo De Waart

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer