Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

EDUARD DE BOER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1957 - heden

Genre

hedendaags

Online

www.comitas.org/

Biografie Eduard de Boer

Alexander Comitas (pseudoniem van Ed de Boer) werd geboren op 24 juli 1957 te Sneek. Opleiding Hij studeerde van 1975 tot 1984 aan het Utrechts Conservatorium: piano bij Thom Bollen en compositie bij Hans Kox. Aan het Maastrichts Conservatorium studeerde hij vervolgens in 1987/1988 orkestdirectie bij Anton Kersjes. Activiteiten Van 1981 tot 1990 was ...
Volledige biografie...

Biografie Eduard de Boer

1957

Alexander Comitas (pseudoniem van Ed de Boer) werd geboren op 24 juli 1957 te Sneek.


Opleiding

Hij studeerde van 1975 tot 1984 aan het Utrechts Conservatorium: piano bij Thom Bollen en compositie bij Hans Kox. Aan het Maastrichts Conservatorium studeerde hij vervolgens in 1987/1988 orkestdirectie bij Anton Kersjes.


Activiteiten

Van 1981 tot 1990 was hij freelance pianist, voornamelijk voor de orkesten en het koor van de Nederlandse Omroep, waarna hij besloot zich geheel te wijden aan het componeren. Van 1985 tot 1988 was hij dirigent van verschillende amateur-ensembles. Sinds 1994 doceert hij hoofdvak compositie aan het Utrechts Conservatorium. In juli 2000 debuteerde Comitas als dirigent bij de uitvoering van zijn werk in het Cheremetjevsky Paleis in Sint Petersburg.


Composities

Sinds 1981 schrijft Alexander Comitas voornamelijk in opdracht. Zijn eerste orkestwerk, Hommage aan Dmitri Sjostakowitsj, is inmiddels door vele orkesten in binnen- en buitenland gespeeld, onder meer op een Prom-concert in de Londense Royal Albert Hall en in de Sjostakowitsj Philharmonie van Sint Petersburg. Andere veel uitgevoerde werken zijn Five Tolkien Songs voor zang en piano, Arina's droom voor kamerorkest en Blauwvingers voor orkest. In oktober 1989 ging zijn eerste symfonie Uit het dagboek van Etty Hillesum in première. Hij schreef de fantasie-ouverture Eureka! ten behoeve van het eerste lustrumconcert voor de Europese Eureka-conferentie in 1991. Met de Britse tekstdichter Ian Burton maakte hij de cantate voor koor en orkest The wedding of the moon and the sun voor het openingsseizoen van muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven in 1992. De NCRV verleende hem de opdracht tot het schrijven van Symfonie no. 2 (1995). Zijn Vioolconcert (1996), geschreven voor Emmy Verbey, werd gecomponeerd voor de opening van de nieuwe concertzaal in Tilburg. Op 5 mei 2005 ging een gedeelte van de opera De Russenoorlog in première op het eiland Texel. Comitas schreef verschillende werken voor harmonieorkest, o.a. Armenian Rhapsody I en, in opdracht van de Koninklijke Marine, A Night on Culbin Sands. Beide werken werden als verplicht werk geselecteerd voor het Wereldmuziekconcours in Kerkrade. In 2007 kreeg hij de opdracht voor een opera met harmonieorkest voor het WMC 2009.


Prijzen

In 1984 behaalde hij de Prijs voor Compositie met Neue Galgenlieder, op. 13.

Anton Kersjes

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Eduard de Boer

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer