Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

EDWARD TOP

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

01-01-1972 - heden

Genre

componist, hedendaags

Online

Officiële website

Edward Top

De muziek van Edward Top kenmerkt zich door extreme contrasten. Contrasten tussen aan de ene kant het buiten zinnen raken, rauwheid direct afkomstig uit de primitieve oertijd, waar de collectieve extase doel was, en met aan de andere kant een introvert droomlandschap. In plaats van dat het een abstract en onafhankelijk ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Biografie Edward Top

De muziek van Edward Top kenmerkt zich door extreme contrasten. Contrasten tussen aan de ene kant het buiten zinnen raken, rauwheid direct afkomstig uit de primitieve oertijd, waar de collectieve extase doel was, en met aan de andere kant een introvert droomlandschap. In plaats van dat het een abstract en onafhankelijk medium is dat buiten de menselijke ervaring omgaat, heeft muziek de kracht de luisteraar in een roes te brengen wat een toestand is die voorbij rationeel begrip streeft. Muziek is niet een kopie van een fenomeen maar een directe kopie van de wil zélf. Maar doordat cultuur muzikale affecten heeft vastgesteld (of muzikale archetypen) voor het herscheppen van fenomenen (b.v. harde dissonantie staat voor alarm voor dreigend gevaar, hoornsignalen staan voor heldhaftigheid, en meer concreet; een cello solo kan een muzikale zwaan zijn zoals een arpeggiërende harp kabbelend water is), is het onmogelijk dit uiterst markante karakteristiek van de muziektraditie te negeren. Iemand die dit doet die opgegroeid is met de westerse muziek cultuur, ontkent een deel van zijn eigen identiteit. Daarvoor maakt Top in zijn muziek bewust gebruik van de associatieve kracht van traditionele gestiek. Stijlcitaten worden op zo'n manier gepersonaliseerd binnen zijn eigen taal, dat ze bijdragen aan de dramatische expressie van een werk.

1972 - 2000

Edward Top is op nieuwjaarsdag 1972 geboren. Hij studeert viool aan het Rotterdams Conservatorium bij Natalia Morozowa. Hij werkt als violist bij het Bangkok Symphony Orchestra en geeft vioolles aan het Bangkok String Training Institute en de International Academy of Music MIFA. Vanaf 1993 studeert hij compositie bij Peter-Jan Wagemans en heeft hij tevens regelmatig les van Klaas de Vries. Hij volgt master classes bij Pierre Boulez, Luciano Berio, Wolfgang Rihm, Peter Eötvös en Paulheinz Dittrich. In 1999 studeert hij af met de Prijs voor Compositie van het Rotterdams Conservatorium.

2003 - 2006

Edward Top vestigt zich in Londen waar hij muziekwetenschap studeert aan het King's College. Met 'String Quartet' (1999) wint Top de eerste prijs in de Salvatore Martirano Memorial Composition Award Competition 2003 van de Universiteit van Illinois. Tijdens de Nederlandse Muziekdagen 2004 wint Top de finale van de Henriëtte Bosmansprijs met 'Marble Sparks'.

2011

Edward Top woont in Vancouver (Canada) waar hij benoemd is tot composer-in-residence bij het Vancouver Symphony Orchestra.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Edward Top

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer