Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

EDWIN RUTTEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Edwin Rutten

Periode

11-01-1943 - heden

Genre

amusementsmuziek, drums, jazz, kinderpop, Nederlandstalig, zang

Online

Beeld en Geluidwiki
Officiële website

Edwin Rutten

Edwin Rutten is een Edamse zanger, die begint in de jazz, kortstondig een tieneridool is en vervolgens carrière maakt als zanger/acteur in tv-programma's voor kinderen.
Volledige biografie...

Instrumenten

drums, zang

Genoemd in de biografie van

1950   Metropole Orkest
1961   Rogier van Otterloo
1967   Rogier van Otterloo
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Edwin Rutten

Edwin Rutten is een Edamse zanger, die begint in de jazz, kortstondig een tieneridool is en vervolgens carrière maakt als zanger/acteur in tv-programma's voor kinderen.

In bezetting van

The Gold Coast Combo   zang

1953

Edwin Rutten (11 januari 1943) is op tienjarige leeftijd te zien in de speelfilm Sterren Stralen Overal van zijn regisserende vader Gerard Rutten. De muziek wordt verzorgd door het Metropole Orkest.

Metropole Orkest

1960

Na zijn gymnasiumopleiding gaat Rutten psychologie studeren. Hij musiceert wanneer er gelegenheid toe is. Zijn favoriete muziek is jazz. Samen met vriend Rogier van Otterloo vormt hij een jazzcombo waarin hij zowel vocaal als op slagwerk te beluisteren is.

Rogier van Otterloo

1961

Rutten gaat drummen bij The Gold Coast Combo. Daar gaat hij vervolgens ook zingen. Het kwartet bestaat verder uit Rogier van Otterloo (piano), René Holdert (bas) en Costa Tchaoussoglou (drums). Er verschijnt een ep van de groep, Swingin' Swayers getiteld .

The Gold Coast Combo

1962

Rutten bij het tv-programma Rooster 1963 De zanger vertegenwoordigt Nederland uiterst succesvol tijdens songfestivals in Sopot en Knokke. Hij toont belangstelling voor popmuziek en gaat in het Nederlands zingen.

1964

Hij treedt in de voetsporen van tieneridolen Rob de Nijs en Johnny Lion. Zijn fanclub brengt geregeld het blad Edwin Journaal uit. Rutten wordt begeleidt door de Marks, die ook zelfstandig platen maken. Ik Moet Altijd Weer Opnieuw Aan Je Denken wordt een hit, maar daar blijft het bij.

Johnny Lion Rob de Nijs

1974

Ome Willem en zijn Geitenbreiers (bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Langzamerhand wordt hij een veelgevraagd zanger in allerlei radio- en tv-programma's. Hij gaat ook programma's presenteren, waaronder Ratel, Filmblik, Van 12 Tot 2, Zo Maar Een Zomeravond en zijn eigen show Rutten Troef. Het bekendst wordt hij met zijn hoofdrol in de populaire kinderserie De Film Van Ome Willem (1974-1990). Hij wordt begeleid door Geitenbreiers Harry Bannink (hoofdgeitenbreier op piano), Harry Mooten (de grote grijze geitenbreier op accordeon) en Frank Noya (de papjesgeitenbreier op contrabas).

Harry Bannink Harry Mooten

1986

Hij neemt het nummer Ik Ben Toch Zeker Sinterklaas Niet op met Kinderen voor Kinderen. Het wordt een hit.

1993

Het jazzy album Met Mij, That's All komt uit. Rutten neemt twee kinderliedjes op voor in het peuterprogramma Het Klokhuis, namelijk Geharnaste Helden (met o.a. Aart Staartjes) en De Zwervers (met Frank Groothof). De nummers verschijnen op een compilatie.

1994 - 1999

Rutten presenteert workshops en festivals. Daarnaast geeft hij mediatraining bij het NOB en lessen jazz-interpretatie aan conservatoria in Groningen, Hilversum en Utrecht. Rutten verzorgt vertellingen bij klassieke muziek en jazz, zowel voor kinderen als volwasssen. In 1999 is hij de verteller bij het klassieke muzikale sprookje Peter En Ee Wolf.

2001

Tijdens hun optreden op Parkpop nodigt het duo Wipneus & Pim Edwin Rutten uit om mee te doen als Ome Willem. Zijn bijdrage wordt een groot succes.

Wipneus En Pim

2004

Verspreid over het jaar is Edwin Rutten actief als voorzitter en workshopleider tijdens diverse conferenties en studiedagen. In september is hij verteller tijdens de uitvoering van Stravinsky's compositie L'Histoire du Soldat. Hij wordt begeleid door Het Gelders Orkest te Doetichem. In dezelfde maand doet hij in Berlijn samen met de Berliner Symphoniker een Duitse versie van het familieconcert Mozart ...Stell' Dir vor, Du wärst ein Wunderkind. Op zaterdag 16 oktober start in Rotterdam de reünietournee van De Film Van Ome Willem waarmee Rutten acht maanden lang door het land trekt. In december verschijnt de dvd Erik's Wonderbaarlijke Reis met Edwin Rutten als verteller.

2005

Tijdens het familieconcert Mozart... Je Zal Maar Een Wonderkind Zijn wordt verteller Edwin Rutten in januari in het Singer Museum en Theater te Laren begeleid door het AJO Jeugd Symfonie Orkest Provincie Utrecht onder leiding van Peter Vinken. De stem van Rutten is te horen in de Nederlandse versie van de animatiefilm Robots (première 24 maart). Hij is presentator en verteller tijdens twee familieconcerten met het Residentie Orkest. In juni treedt Ome Willem samen met Wipneus & Pim op in het Paard van Troje te Den Haag tijdens de after party van Parkpop. De reprise van de Ome Willem Jubileum Theater Tour is zo'n succes dat in het seizoen 2005-2006 extra voorstellingen worden gegeven. Op 23 oktober gaat de musical Annie in première in de Schouwburg te Tilburg. Edwin Rutten speelt de rol van Oliver Warbucks, de rijke man die het weesmeisje Annie in huis neemt.

2006

Begeleid door geitenbreiers Ton Herman Melis en Fried Manders doet Ome Willem op woensdag 28 juni in het Utrechtse Beatrix Theater zijn allerlaatste optreden.

2008

Op 29 november gaat in Het Muziektheater Amsterdam ('De Stopera') Die Fledermaus (1874) in première. In deze komische operette van Johann Strauss jr. heeft Edwin Rutten een spreekrol. Hij speelt Ali Bey, een vertrouweling van Dr. Falke (bariton Markus Eiche).

2009

Edwin Rutten is te horen in de rol van Wijze Varen in het hoorspel dat Dinand Woesthoff van de band Kane heeft geschreven voor de cd bij het kinderboekje Zomaar Een Dag over de hondjes Woezel en Pip. Op 17 mei krijgt Edwin Rutten tijdens het Meer Jazz Festival in Hoofddorp de Meer Jazz Prijs 2009 uitgereikt uit handen van burgemeester Theo Weterings. Op die dag houdt de zanger ook zijn album To Keep You Warm ten doop. Op het repertoire staan vooral standards uit het Great American Songbook. In zijn familievoorstelling Mozart... Je Zal Maar Een Wonderkind Zijn! neemt Rutten de toeschouwers mee door het leven van de jonge componist en gaat hij op zoek naar de Mozart van de 21ste eeuw. Hij wordt daarbij begeleid door Camerata Piccola onder leiding van Jeroen Weierink. De première is op 27 september het Singer Theater te Laren. Van 16 tot en met 18 oktober is Rutten de verteller tijdens de uitvoering van Peter En De Wolf, het klassieke muzieksprookje van Sergei Prokofiev, met een nieuwe eerste akte met nieuwe, goedgekeurde muziek van Philip Feeney en tekst van Abi Bown, uitgevoerd in Carré door twaalf muzikanten en tien dansers. Het muzieksprookje maakt, naast licht-klassieke muziek als De Notenkraker en Carnaval Der Dieren, ook onderdeel uit van het radioprogramma Klassiek Voor Kids dat hij van 17 oktober tot en met 1 november presenteert op Classic FM.

Kane

2010 - 2011

Edwin Rutten is gastzanger in Hé Pap, het openingsnummer op het album My Favorites Sing! (2010) van The Konrad Koselleck Big Band. Hij speelt vanaf december 2010 de titelrol in de musical Dokter Dolittle. Vanaf september 2010 presenteert Rutten twee radioprogramma's bij Omroep MAX: Muziekwijzer op Radio 4 en Jazz in the Morning op Radio 6.

2013

In het kader van de Wagner Academie van het Internationaal Vocalisten Concours (IVC) in Amsterdam presenteert Edwin Rutten op 25 september zijn bewerking van Der Ring des Nibelungen. Het dubbelalbum is een korte versie van Wagners vierdelige cyclus en duurt twee uur in plaats van vijftien uur. Ruttens vertelling wordt ondersteund door muziekfragmenten uitgevoerd door het Symfonieorkest van de Beierse Omroep onder leiding van Bernard Haitink.

Bernard Haitink

Discografie Edwin Rutten

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Edwin Rutten

Audio/Video Edwin Rutten

Video Edwin Rutten

Edwin Rutten - Toch is 't...
Edwin Rutten - Toch is 't klote zonder jou (1975)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Edwin Rutten - Toch is 't klote zonder jou (1975)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer