Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

EFFENAAR

Overzicht | Biografie | Foto's | Audio/Video

Effenaar

Online

website

Effenaar

De Effenaar in Eindhoven is sinds 1971 uitgegroeid tot een van de grotere poppodia van Nederland.
Volledige biografie...

Biografie Effenaar

De Effenaar in Eindhoven is sinds 1971 uitgegroeid tot een van de grotere poppodia van Nederland.

1970 - 1979

In 1971 richten jongeren met een maatschappijkritische houding het open jongerencentrum De Effenaar op. De verlaten linnenfabriek aan de Dommelstraat in Eindhoven is een prima locatie. In 1976 wordt besloten dat het centrum een cultuurfunctie moet krijgen. Maar de kritische houding ten aanzien van de maatschappij en het systeem blijft wel de boventoon voeren. In 1977 treden de Sex Pistols erop.

1980 - 1989

Joy Division treedt op in De Effenaar en dat gebeurt kort voor de dood van zanger Ian Curtis. De Effenaar wil zich ontwikkelen tot een podium met een voorlopersfunctie. Ook moeten jongeren kennis kunnen nemen van andere culturele vormen dan alleen popmuziek. Het centrum organiseert een scala aan activiteiten, maar langzaam maar zeker wordt er steeds meer afstand genomen van het traditionele jeugd- en jongerenwerk; de maatschappelijke functies worden afgezwakt en de Effenaar begint zich meer te richten op het programmeren van muziek. In 1986 krijgt de Effenaar, zoals we die nu kennen, vorm.

1990 - 2011

De Effenaar ontwikkelt zich tot een van de belangrijkste podia van Nederland. Het centrum wil die positie graag vasthouden en daarom wordt er aan het eind van de eeuw werk gemaakt van nieuwbouw. In 2005 wordt het nieuwe gebouw geopend. De Grote Zaal kan 1200 man herbergen en de Kleine Zaal - waar met enige regelmaat lokale acts optreden - 400 man. Directeur Marijke Appelboom wordt tijdens het Gala van de Popmuziek, in mei 2009 in Amsterdam, uitgeroepen tot de Beste Poppodiumdirecteur van Nederland.

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Effenaar

Audio/Video Effenaar

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer