Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

EKSEPTION

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ekseption bij het programma Fanclub 1967 (bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

1967 - 1978

Genre

instrumentaal, symfonische rock

Online

Officiële website

Ekseption

Haarlemse groep die begint als jazz- & beatformatie, om eind jaren zestig/begin jaren zeventig uit te groeien tot een succesvolle exponent van de symfonische popmuziek. Met bewerkingen van klassieke composities van onder anderen Beethoven en Bach scoort Ekseption een reeks instrumentale hits in binnen- en buitenland. Halverwege de jaren zeventig ...
Volledige biografie...

Bezetting

Peter de Leeuwe   drums
Dick Remelink   saxofoon
Cor Dekker   basgitaar
Rein van den Broek   flugelhorn, trompet
Rick van der Linden   arrangeur, dirigent, orgel, toetsinstrumenten

Overige muzikanten

Dennis Witbraad   drums
Michel van Dijk   zang
Koen Merkelbach   zang
Jan Vennik   saxofoon
Pieter Voogt   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1958   Tim Griek
1967   Les Baroques
1969   The Motions
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Ekseption

Haarlemse groep die begint als jazz- & beatformatie, om eind jaren zestig/begin jaren zeventig uit te groeien tot een succesvolle exponent van de symfonische popmuziek. Met bewerkingen van klassieke composities van onder anderen Beethoven en Bach scoort Ekseption een reeks instrumentale hits in binnen- en buitenland. Halverwege de jaren zeventig houdt de groep op te bestaan. In 1989 komt ze nog eenmaal bij elkaar voor de opname van een reünieplaat. Als het gaat om het bekendmaken van klassieke muziek bij een poppubliek is Ekseption zonder twijfel een van de belangrijkste groepen van de eerste lichting symfonische rock geweest.

1958

Ekseption De geschiedenis van Ekseption begint op 1 maart met de oprichting van het schoolbandje The Jokers, dat een mengsel van rhythm & blues, jazz en pop speelt. Leden van het eerste uur zijn Hans Alta (bas), Rein van den Broek (trompet), Tim Griek (drums) en Huib van Kampen (gitaar/saxofoon).

1967

Ekseption bij het programma Fanclub 1967 (bron: fotocollectie Beeld en Geluid) The Jokers heten inmiddels Ekseption en verzorgen onder leiding van muzikale spil Rob Kruisman (saxofoon/fluit/gitaar en zang) energieke optredens. In april voegt Rick van der Linden (toetsen) zich bij de groep. Van der Linden heeft met succes een conservatorium-opleiding gevolgd, is leraar op het conservatorium in Haarlem en als pianist actief geweest in diverse jazz- en popgroepen, waaronder het Occasional Swing Combo.

Occasional Swing Combo

1968

Ekseption doet mee aan het Loosdrechtse Jazzconcours en wint daar de eerste prijs. Het behalen van deze prijs levert een platencontract op bij Phonogram. Aan het eind van het jaar duikt de groep de studio in om een album op te nemen onder leiding van producer Tony Vos. Tim Griek en Hans Alta maken dan al geen deel meer uit van de groep. Hun vervangers zijn Cor Dekker (bas) en Peter de Leeuwe (drums), beide afkomstig uit The Hottletts.

The Hottletts Tony Vos

1969

Aangezien het live-repertoire uit dansnummers bestaat die weinig samenhang vertonen, ontstaat na het zien van de Britse rockgroep The Nice en hun bewerking van Bach's Brandenburger Concerten het plan om bewerkingen van klassieke composities op het album te zetten. De keus voor de eerste single valt op het eerste deel van Beethovens vijfde symfonie. The Fifth haalt de derde plaats in de Top 40. Daarna volgen de singles Rhapsody In Blue en Air. Vooral Air, gebaseerd op een van de delen uit Bachs Suite nr. 3, doet het uitstekend en bereikt de tweede plaats in de hitparade. De energieke uitvoeringen zorgen voor een fris geluid in de Nederpop en het bijbehorende album is goed voor een Top 10-notering. Binnen de groep leidt de succesvolle koerswijziging ertoe dat Rick van der Linden de rol van muzikale leider overneemt van Rob Kruisman. In augustus 1969 stapt Kruisman op uit onvrede met de nieuwe muzikale koers. Mede-oprichter Huib van Kampen maakt kort daarna ook geen deel meer uit van de groep. Hij gaat het onderwijs in.

Carlsberg

1970

In dit jaar verschijnen de albums Beggar Julia's Time Trip en Ekseption 3. De kernbezetting bestaat dan inmiddels uit Rein van den Broek, Rick van der Linden, Cor Dekker en Dick Remelink, de vervanger van Rob Kruisman. De tijdelijke vervanger van Peter de Leeuwe is Dennis Whitbread die evenals Michel van Dijk (ex-Les Baroques) meedoet op Beggar Julia's Time Trip, een conceptalbum over een vrouw uit de Middeleeuwen die een muzikale tijdreis maakt en onderweg in aanraking komt met de muziek van Albinoni, Bach en Tchaikovski. Zangeres/actrice Linda van Dyck levert bijdragen in de nummers Prologue en Epilogue. De plaat is goed voor een Edison en bevat de hit Italian Concerto. Van Dijk maakt ongeveer anderhalf jaar deel uit van de band. Op de derde elpee zit Peter de Leeuwe weer achter het drumstel en is Michel van Dijk vervangen door Steve Allet (de artiestennaam van zanger Koen Merkelbach, ex-Ginger Ale). Ook Ekseption 3 is een conceptalbum, gebaseerd op het verhaal Le Petit Prince van Saint Exupéry. De plaat bevat de grote hit Peace Planet, een bewerking van Bachs Suite nr. 2.

Ginger Ale Les Baroques Steve Allet

1971

Ekseption Op het album 00.04 is Ekseption met een symfonieorkest te horen, hoewel ook ditmaal de jazzy uitstapjes niet ontbreken. De plaat is opgenomen in de Phonogram Studios te Hilversum en de Command Studios te London. Het kerkorgel is vastgelegd in de Kathedrale Basiliek Sint Bavo te Haarlem. De productie is ditmaal in handen van Rick Van der Linden zelf onder supervisie van producer en gastmuzikant Tony Vos. Evenals Ekseption 3 haalt 00.04 de eerste plaats in de albumlijst. Ekseption treedt ook regelmatig op met orkest zoals in maart met het Brabants Orkest onder leiding van Hein Jordans in de St. Petruskerk in Vugt. Van der Linden speelt onder meer als solist het Derde Pianoconcert van Beethoven.

1972

De succesformule is ongewijzigd gehandhaafd op Ekseption 5. Het enige verschil is misschien dat de zoon van Rick van der Linden in het nummer My Son zijn partijtje meekrijst.

1973

Het vele touren in Europa (vooral in Scandinavië is Ekseption populair) en Israël eist zijn tol. Wrijvingen binnen de groep zorgen voor onenigheid die leidt tot het vertrek van Dick Remelink en Peter de Leeuwe. Voor de opnamen van de elpee Trinity zijn zij vervangen door respectievelijk Jan Vennik en Pieter Voogt. Het kerkorgel op Trinity is opgenomen in de Grote Kerk te Maassluis. De plaat is opgedragen aan Piet Vincent, de directeur van de Haarlemse muziekschool en muziekleraar van Rick van der Linden. De plaatverkoop valt tegen en er staan geen hits op de plaat.

1974

Het volgende groepslid dat min of meer gedwongen opstapt is Rick van der Linden. Zonder Ekseption tourt hij in maart door Zweden. Hij is daarmee de enige buitenlandse act die in het land speelt aangezien de Zweedse regering in verband met de oliecrisis een popgroepenbeperking heeft ingesteld waardoor slechts twee acts van buiten Zweden kunnen touren. Van der Linden formeert de groep Trace met Jaap van Eik en Pierre van der Linden en brengt het gelijknamige debuutalbum uit. Er volgen later nog twee elpees in andere samenstellingen. Op de eerste Ekseptionplaat zonder Rick van der Linden, Bingo, is zijn vervanger Hans Jansen. Daarnaast is Hans Hollestelle als gastspeler van de partij. Hij is te horen in de nummers Sunny Revival (op gitaar) en Bingo-Bingo (elektrische viool). De muziek op dit album klinkt een stuk jazzier en is losser gearrangeerd. De muziek leunt ook minder sterk op het toetsenwerk waardoor de overige leden meer soloruimte krijgen. Toetsenist Hans Jansen en blazer Jan Vennik zijn verantwoordelijk voor de meeste composities. Op de plaat staan ook arrangementen van composities van Aram Khachaturian en Edvard Grieg. De plaat behaalt geen hoge notering in de albumlijst, ondanks een bescheiden hit (De Fietser).

Hans Hollestelle Trace

1975

Van Penny de Jager, de danseres van TopPop en echtgenote van Rick van der Linden, komt de single Superstar uit. Na het verschijnen van het weinig succesvolle album Mindmirror houdt Ekseption voorlopig op te bestaan.

Penney de Jager

1976

Aangevuld met Jan Hollestelle en Cees Kranenburg maken de ex-Ekseptionleden Van den Broek, Vennik, Jansen en Hans Hollestelle onder de naam Spin een gelijknamige jazzrock-plaat die redelijk succesvol is.

Spin

1977

Het Ekseption-album Back To The Classics verschijnt twee jaar na het verscheiden van de groep. Evenals de tweede plaat van Spin, Whirlwind, is het commerciële succes vrijwel nihil.

1978

Er komt toch nog een Ekseptionplaat uit, getiteld Ekseption '78, opgenomen door onder anderen Van der Linden, Van den Broek, Dekker, De Leeuwe en Remelink. Van der Linden levert een gastbijdrage in het nummer May op het album Starlight Dancer van Kayak. Hij is te horen met zijn synthesizer GX 1, op dat moment de grootste synthesizer ter wereld.

Kayak

1980

Rein van den Broek en Rick van der Linden brengen een succesvolle duoplaat uit onder de naam Cum Laude. Deze plaat bevat sterk klassiek getinte nummers.

Cum Laude

1981

De bezetting van Ekseption op het album Dance Macabre bestaat naast Van der Linden en Van den Broek uit saxofonist Dick Remmelink, gitarist Johan Slager en drummer/percussionist Max Werner.

1988

Voormalige Ekseption-drummer Tim Griek komt in februari om het leven bij een auto-ongeluk.

Tim Griek

1989

De oude bezetting (Van der Linden, Van den Broek, De Leeuwe, Remelink), aangevuld met Frans Muys van de Moer, Johan Slager en Eddy Conard, neemt nogmaals een reünieplaat op (Ekseption '89). Het album bevat ten dele oude successnummers als The Fifth, Air en Peace Planet, maar doet nauwelijks iets, waarmee andermaal een eind komt aan het bestaan van de band.

1994

Ekseption komt een laatste keer bij elkaar voor een serie concerten in Duitsland. Een vervolg zit er niet in omdat de bandleden teveel uit elkaar zijn gegroeid.

2000

De helft van het jaar verblijft Van der Linden met zijn gezin in een patriciershuis in het Canadese St. Catherine waar hij een eigen studio heeft. Zijn dochter werkt daar mee als geluidstechnicus.

2001

In april verschijnt van Rick van der Linden Vivace, een nieuwe cd met kerkorgelmuziek van Bach die heeft gespeeld op het elektronische Johannus orgel.

Rick van der Linden

2003

Rick van der Linden en Thijs van Leer gaan in februari de studio in voor opnamen die uiteindelijk niet op plaat verschijnen. Rick van der Linden keert in juni onder de naam Ekseption terug op de Nederlandse en Belgische podia. Naast zijn vrouw Inez op zang bestaat de band verder geheel uit Canadezen: Mark Inneo (drums/percussie), Bob Shields (gitaar), Meredith Nelson (basgitaar) en Peter Tong (toetsinstrumenten). Van der Linden wordt het hele jaar gevolgd door een cameraploeg van de Duitse zender WDR voor een documentaire over zijn leven en werk. Op 13 mei overlijdt gitarist, saxofonist en mede-oprichter van Ekseption Huib van Kampen op 59-jarige leeftijd.

Thijs van Leer

2005

Eind oktober overlijdt bassist Cor Dekker op 57jarige leeftijd in zijn woonplaats IJmuiden. Rick van der Linden wordt op 19 november getroffen door een herseninfarct. Vlak daarvoor is het jaarlijkse terugkerende televisieprogramma Top 2000 a Go-Go nog bij hem op bezoek voor een interview. Het is zijn laatste publieke optreden.

2006

Rick van der Linden komt zijn herseninfarct niet te boven. Hij overlijdt zondagmorgen 22 januari op 59jarige leeftijd in Groningen.

2007

Op het label Musea verschijnt in oktober de dvd Last Traces met een registratie van Rick van der Lindens laatste tournee in 2003. De Belgische band Rockenbach speelt op het album Ekseptional: Tribute To Rick Van Der Linden arrangementen van Van der Linden. De uitgave van de cd is aanleiding voor een tributeconcert samen met An Ekseptional Tribute op 10 november te Hoogeveen.

Discografie Ekseption

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ekseption

Audio/Video Ekseption

Video Ekseption

Beat-in voor Artis (1970)
Beat-in voor Artis (1970)
Optreden Ekseption (1980)
Optreden Ekseption (1980)
Ekseption - Peace Planet
Ekseption - Peace Planet
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Optreden Ekseption (1980)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer