Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

EL PERIQUIN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

El Periquín

Periode

1978 - heden

Genre

flamenco

Online

Officiële website

El Periquín

El Periquín (Peter Kalb) is een virtuoze en veelzijdige gitarist die een zeer vrije interpretatie speelt van flamenco waarbij hij gebruik maakt van invloeden uit de jazz, pop en klassiek. Hij geeft theatervoorstellingen met zijn eigen groep El Periquín Y Grupo, zijn programma Flamenco Meets Jazz en zijn rumbagroep El ...
Volledige biografie...

Bezetting

Peter Kalb   gitaar

Overige muzikanten

Carmen Fernandez   zang
Amina Figarova   piano
Jaap Van Keulen   percussie
Jeroen Paul Thesseling   basgitaar
Theo Flonk   gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

2007   Obscura

Biografie El Periquín

El Periquín (Peter Kalb) is een virtuoze en veelzijdige gitarist die een zeer vrije interpretatie speelt van flamenco waarbij hij gebruik maakt van invloeden uit de jazz, pop en klassiek. Hij geeft theatervoorstellingen met zijn eigen groep El Periquín Y Grupo, zijn programma Flamenco Meets Jazz en zijn rumbagroep El Periquín Por Rumba. In 1997 verschijnt zijn eerste album Sonakay.

1978

Op zijn elfde begint El Periquín met gitaarspelen. Hij komt al snel in aanraking met flamenco.

1982 - 1985

Vanaf zijn vijftiende doet hij regelmatig kleinere optredens op bijvoorbeeld straatfestivals.

1985 - 1989

El Periquín wordt regelmatig gevraagd voor optredens bij verschillende flamencogroepen, zoals Chispa Flamenca, Flamenco Puro en Juan Antonio en Josien Locher. Verder begeleidt hij dansworkshops van gerenommeerde Spaanse artiesten als El Ciro, Joaquín Ruíz en Juan Fernandez. In deze periode is El Periquín onder andere te zien in Vredenburg en Tivoli. In 1988 werkt hij mee aan de Spaanse Nacht in Utrecht, waar onder andere ook Carmen Linares en Paco Romero optreden.

1985

Op zijn zeventiende jaar wordt hij als jongste leerling van het conservatorium aangenomen door het Rotterdams conservatorium waar hij lessen volgt van Paco Peña.

1989

Op het conservatorium behaalt El Periquín de kwalificatie UM (uitvoerend musicus). Hij vertrekt naar Spanje om lessen te volgen bij zijn grote voorbeeld Manolo Sanlucar.

1990

Een jaar lang is El Periquín werkzaam op het conservatorium te Arnhem. Hij begeleidt de danslessen van Juan Antonio met wie hij regelmatig samen optreedt. Ook is hij werkzaam als dansbegeleider op de kleinkunstacademie te Amsterdam. Hij werkt tevens mee aan een aantal tv- en radio-optredens.

1991

El Periquín maakt de arrangementen voor een flamencotheaterproductie over Garcia Lorca. Met deze productie, waarin hij eerste gitarist is, tourt hij drie maanden door Nederland en België. De productie wordt bekroond met de Hans Snoekprijs voor beste jeugdtheatervoorstelling.

1991 - 1993

El Periquín woont een aantal jaren in Madrid. Hij begeleidt er lessen in 's werelds beste flamencodansschool Amor de Dios en werkt hier o.a. samen met El Ciro, Carmen Cortez, Belén Fernández en Juaquín Ruíz. Hij treedt geregeld op en werkt daarnaast als leraar.

1994 - 1995

Vervolgens verhuist hij naar Sevilla waar hij topdanser Andrés Marín leert kennen. Dit is het begin van een langdurige samenwerking. Ze touren in 1994 met de groep ¡Viva Cadiz! door Nederland (o.a. Paradiso, Diligentia en Tivoli). In 1995 wordt deze tournee met succes herhaald, waarna ¡Viva Cadiz! te gast is bij het VPRO tv programma Reiziger In Muziek.El Periquín begeleidt de workshops van Marín, wat hij de komende tien jaar blijft doen. Hij start met zijn eigen groep El Periquín Y Grupo waarin hij terzijde gestaan wordt door Theo Flonk (tweede gitaar), Jeroen Thesseling (basgitaar, ex-Pestilence), Jaap van Keulen (percussie) met wie hij ook El Periquín Por Rumba vormt, aangevuld met Carmen Fernandez (zang) en La Tania (dans). De groep treedt onder andere op tijdens de openluchtconcerten in het Vondelpark en op Lowlands en doet een tournee door Duitsland. Samen met de bezetting van El Periquín Por Rumba en pianist Amina Figarova vormt hij Flamenco Meets Jazz.

Pestilence

1996

El Periquín keert terug naar Nederland. Een tournee van zes weken met Andrés Marín volgt in Finland en Rusland. In deze landen werkt hij tussen de optredens door mee aan tv-optredens en geeft hij verschillende workshops.

1997

El Periquíns eerste cd Sonakay komt uit, gevolgd door een tournee in Nederland. Het album wordt ook in Spanje verkocht, een primeur voor een Nederlandse flamencogitarist. Sonakay krijgt er lovende kritieken, ondermeer in het gezaghebbende dagblad El Pais. Naast optredens in Nederland, speelt hij de muziek in bij tv-reclame (o.a. Appelsientje en ABN-AMRO) en werkt hij samen met zangeres Nance.

Nance

1998

El Periquín krijgt een uitnodiging om mee te werken aan een optreden in het Concertgebouw samen met het Nieuw Ensemble onder leiding van Ed Spanjaard. Joan Albert Amargós arrangeert voor deze gelegenheid twee nummers van El Periquín: 2 Escenas Flamencas. Amargós is een van de beste flamencoarrangeurs die heeft gewerkt voor flamencogrootheden als Paco de Lucia, Camerón de la Isla en Vicente Amigo.

1999 - 2002

In Luxemburg geeft hij een aantal workshops en tourt hij twee maal door het land. Met de Gypsy Proms treedt hij op in Nederland waar hij het bekende Concerto d'Aranguez uitvoert (onder andere in het Congresgebouw te Den Haag). El Periquín ontvangt twee beurzen: het Fonds voor Podiumkunsten en het Prins Bernard Cultuurfonds. Een aantal malen bezoekt hij Rafael Cañizares in Barcelona, wat voor hem een zeer inspirerende ervaring is. Omdat hij plannen heeft voor een tweede album bezoekt hij Joan Albert Amargós om ideeën uit te wisselen. Dit resulteert in een samenwerking waarvoor Amargós vier nummers levert. In 2000 werkt El Periquín als gastartiest mee aan een album van jazzpianiste Amina Figarova.

2003 - 2004

Samen met filmcomponist Loek Dikker werkt El Periquín aan de muziek bij En Un Momento Dado, een documentaire over Johan Cruijff. Het tweede album Bajo El Cielo komt uit bij Munich en wordt wereldwijd verkocht. Diverse topmuzikanten uit binnen- en buitenland verlenen hun medewerking aan dit album, waaronder klarinettist Lars Wouters van den Oudewijer, percussionist Miguel Sanchez en de flamencodanser Andrés Marín. El Periquín Y Grupo wordt gevraagd om met zijn programma mee te doen aan Noche de Virtuosos door Nederland. Het programma is in verschillende grote theaters te zien. El Periquín maakt de gitaararrangementen voor het nummer van Adriana Romijn, finalist voor het Nationaal Songfestival 2004. Verder is hij vaak te zien in de Nederlandse theaters. Voor Radio 4 speelt hij in het concertgebouw.

2007 - 2008

Op het album Diálogos, dat eind 2007 verschijnt, staan bijdragen van onder anderen bassist Carles Benavent (Paco de Lucía), de Amerikaanse mondharmonicaspeler Tollak Ollestad, percussionist Martin Verdonk en gitarist/zanger Jaap Berends. Op de plaat vermengt El Periquín flamenco met jazz, klassiek en Latijns-Amerikaanse muziek. Hij arrangeert klassieke flamencostukken van grote componisten als Isaac Albéniz en Manuel de Falla en maakt muziek met het trio Chispa, dat verder bestaat uit Jaap Berends en bassist Bub Boelens.

Chispa

2009 - 2011

In augustus 2009 verzorgt de gitarist drie concerten, twee in Arnhem en een in Lelystad, samen met de Amerikaanse flamencogitarist Juanito Pascual. De twee gitaristen spelen ook samen tijdens El Periquíns bezoek aan Amerika in april 2010, met optredens in Boston, Portland en Winchester. El Periquín verzorgt ook een masterclass in Boston en treedt daar op met Barbara Martinez, Sabrina Aviles en Jose Moreno. De eerste helft van 2011 staat in het teken van de concertreeks Back To Spain samen met The Rosenberg Trio. De tournee gaat op 15 januari van start in Zaltbommel en is tot en met eind juni te zien in onder meer Eindhoven, Amsterdam, Tilburg, Deventer, Veenendaal, Breda, Doetinchem en Leeuwarden. De gitarist begeleidt ook enkele malen Laura Fygi. De eigen groep van El Periquín bestaat dit jaar uit zanger Rafael Galván Reyes (El Falu de Cádiz), danser Romina Toroz, bassist Jaap Berends en percussionist Martin Gort.

Laura Fygi

Discografie El Periquín

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's El Periquín

Audio/Video El Periquín

Video El Periquín

EL PERIQUIN Y GRUPO 2011
EL PERIQUIN Y GRUPO 2011
LAURA FYGI & EL PERIQUIN ...
LAURA FYGI & EL PERIQUIN - BESAME MUCHO
ENTRE DOS AGUAS - THE ROS...
ENTRE DOS AGUAS - THE ROSENBERG TRIO WITH  EL PERIQUIN, EDDIE C. AND JAN KUIPER
EL PERIQUIN - DIALOGOS (T...
EL PERIQUIN - DIALOGOS (TANGOS)  (High Quality)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
EL PERIQUIN - DIALOGOS (TANGOS)  (High Quality)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer