Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ELI ASSER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

22-12-1922 - 25-01-2019

Genre

Nederlandstalig, tekstdichters, tekstschrijver

Online

Beeld en Geluidwiki

Eli Asser

Eli Asser is een groot schrijver die voor radio, televisie en theatergezelschappen teksten produceert. Hij schrijft verschillende tv-series waaronder het immens populaire 't Schaep Met De 5 Pooten. De serie herbergt enkele klassiekers als de meezinger Het Zal Je Kind Maar Wezen.
Volledige biografie...

Instrumenten

tekstschrijver

Genoemd in de biografie van

1969   Harry Bannink
1979   Freek de Jonge
2006   Adèle Bloemendaal
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Eli Asser

Eli Asser is een groot schrijver die voor radio, televisie en theatergezelschappen teksten produceert. Hij schrijft verschillende tv-series waaronder het immens populaire 't Schaep Met De 5 Pooten. De serie herbergt enkele klassiekers als de meezinger Het Zal Je Kind Maar Wezen.

1922

Als zoon van een standwerker wordt Eli Asser geboren op 22 december 1922 in Amsterdam.

1941 - 1944

De Tweede Wereldoorlog is in volle gang en Asser kan in 1941 nog maar net eindexamen doen aan het gymnasium. Na de middelbare school weet hij zich via allerlei baantjes uit de handen van de Duitsers te houden. Via een klasgenoot krijgt hij een baan als leerling-verpleger in het Apeldoornsche Bosch, een inrichting voor Joodse geesteszieken. In 1943 wordt het verzorgingshuis op last van de bezetter ontruimd. Alle zieken gaan op transport. De verplegers staan voor de keuze om mee te gaan of om zichzelf in veiligheid te brengen. Asser kiest voor het laatste. Hij vlucht en duikt onder bij een boer in Friesland.

1945 - 1949

De oorlog is afgelopen en Asser gaat werken bij het Haagsch Dagblad. Naast de 'normale'verslaggeving schrijft hij ook verschillende rubrieken en Asser wordt een bekend figuur. In 1948 stapt hij op bij de krant. Een nieuwe hoofdredacteur wijst hem aan om kleine stukjes te schrijven en daar heeft Asser geen trek in. Hij verhuist naar Amsterdam waar hij redacteur wordt bij Vrij Nederland. In 1949 wordt zijn dochter Hella geboren, de latere echtgenote van cabaretier Freek de Jonge.

Freek de Jonge

1953 - 1956

Asser nodigt zichzelf uit bij de VARA met de vraag of de omroep geen behoefte heeft aan teksten. Hij wordt enthousiast binnengehaald omdat de VARA het amusement nieuw elan wil geven. Na een kort aanloopje begint Asser met zijn radioserie Mimosa. Wekelijks schrijft hij komische belevenissen met veel geluidseffecten en een smartlap die wordt gezongen door Conny Stuart. Mimosa verandert later in Mimoza, de afkorting van het Ministerie van Moeilijke Zaken. De laatste aflevering wordt uitgezonden op 19 mei 1956.

1958 - 1963

In 1958 gaat hij werken bij het Rotterdamse reclamebureau Nijgh & Van Ditmar en schrijft tv-komedies voor de KRO en de AVRO. Daarnaast komt de tv-serie Kijk Die Rijk van Rijk de Gooyer van zijn hand. Voor die shows schrijft Asser onder meer de tekst van het bekende lied Brief Uit La Courtine. In 1963 treedt hij opnieuw in dienst bij een reclamebureau: De La Mar in Amsterdam

Rijk de Gooyer

1967 - 1970

Zijn tv-carrière krijgt een nieuwe impuls als hij de serie Mijn Broer En Ik schrijft. Het zijn vingeroefeningen die leiden tot de successerie 't Schaep Met De 5 Pooten in 1969. Met muziek van Harry Bannink en acteerwerk van Piet Romer, Leen Jongewaard en Adèle Bloemendaal wordt de komedie een groot succes. Miljoenen mensen zitten voor de buis. De serie brengt meezingers voort als We Zijn Toch Op De Wereld Om Mekaar Te Helpen Nietwaar en Het Zal Je Kind Maar Wezen. Een plaat met liedjes van de eerste vier afleveringen wordt een bestseller. En er is meer succes want 't Schaep Met De 5 Pooten wint de Televizierring. De serie sterft een vroege dood omdat Asser een conflict krijgt met de regisseur. Na acht maandelijkse afleveringen is het al gedaan met de komedie.

Adèle Bloemendaal Harry Bannink

1971

Eli Asser wint een Gouden Harp.

1972

Asser schrijft de tv-serie Citroentje Met Suiker met opnieuw Adèle Bloemendaal en Leen Jongewaard in de hoofdrollen. De serie haalt het qua populariteit echter niet bij 't Schaep Met De 5 Pooten en wordt na een paar seizoenen van de buis gehaald.

1975 - 1979

Na de teleurstelling van de serie Citroentje Met Suiker verlegt hij halverwege de jaren zeventig zijn terrein naar het theater. Met goede bekenden als Adèle Bloemendaal en Leen Jongwaard werkt hij aan theatershows. Daarnaast schrijft hij met Dimitri Frenkel Frank een spektakelstuk over Amsterdam. Asser schrijft de musical Potasch & Perlemoer dat in1979 op plaat verschijnt.

1980 - 1985

Asser produceert in de loop van de jaren tachtig veel minder liedteksten, maar schrijft nog wel regelmatig voor radio en televisie. Zo schrijft hij teksten voor een radioserie van Johnny Kraaykamp en Rijk de Gooyer en voor de succesvolle 1-2-3 tv-show van Rudi Carell. Voor zijn hele oeuvre krijgt hij de Edmond Hustinx prijs.

Rudi Carrell

1986

De tekstschrijver krijgt een hartaanval.

1991

In 1991 verschijnt er een compilatiealbum van de in 1984 overleden cabaretier Frans Halsema. Op het album staan enkele teksten van Eli Asser. In datzelfde jaar loopt zijn tv-komedie De Kinderen De Deur uit op een grote teleurstelling. De KRO programmeert de serie tegenover voetbalwedstrijden en klaagt vervolgens dat de kijkcijfers te laag zijn.

1994

Drie jaar later krijgt Asser eerherstel met de tv-monoloog Brizmillah, uitgezonden door de IKON.

1995 - 1999

In de tweede helft van de jaren negentig verschijnen er diverse compilaties met teksten van Asser. Zo worden de beste liedjes van de tv-series 't Schaep Met De 5 Pooten en Citroentje Met Suiker op cd gezet. Daarnaast verschijnen er albums van Leen Jongewaard, Jasperina de Jong en Adèle Bloemendaal.

2000

In het najaar van 2000 gaat het theaterstuk van Eli Asser Aan De Vooravond in première. Hij schrijft onder meer de liedtekst van Patiëntenrevue. Het nummer gaat, net als het hele theaterstuk overigens, over zijn meest dramatische oorlogservaring. Uitgever Vic van de Reijt komt in 2000 met het document Vic van de Reijt's Top Honderd Aller Tijden Van Nederlandstalige Liedjes. De klassieker van Asser, Het Zal Je Kind Maar Wezen, staat op nummer 63.

2002

Ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag verschijnt van journalist Henk van Gelder het naslagwerk Het Zal Je Kind Maar Wezen. Een hommage aan Eli Asser waarin praktisch al zijn liedteksten staan. Het boek maakt deel uit van de pluchereeks.

2004

In 2004 komt zijn boek Alles Is Meegenomen uit. Het boek bestaat grotendeels uit brieven die Asser en zijn vrouw elkaar schreven vanuit hun onderduikadressen in de oorlog.

2005

In het voorjaar van 2005 spreekt hij over dit boek in het Vakbondsmuseum De Burcht in Amsterdam. In 2005 zijn er plannen om 't Schaep Met De 5 Pooten weer op de buis te brengen. Een keur van Amsterdamse artiesten doet auditie. Eli Asser is als schrijver bij het project betrokken.

2006

Vanaf 3 december verschijnt in acht delen een nieuwe versie van 't Schaep Met De 5 Pooten op televisie. De hoofdrollen worden ditmaal vertolkt door Pierre Bokma, Marc-Marie Huijbregts, Loes Luca, Georgina Verbaan en Carry Tefsen. Adèle Bloemendaal, Huub van der Lubbe (De Dijk), Theo Maassen, Tygo Gernandt, Gerard Cox en Wieteke van Dort spelen gastrollen.

Adèle Bloemendaal De Dijk Gerard Cox

2007

Op Nederland 2 wordt op 3 januari in het programma Profiel een portret uitgezonden van de inmiddels 84-jarige tekstschrijver.

Overzicht van tekstbijdragen op platen van acts die geen eigen entry hebben in de Encyclopedie:

1962 - Diverse Uitvoerenden - 'Free As Air'
1965 - Het Carrousel Trio 'Hooi Op Je Vork' (single)
1968 - Marijke Merckens 'Mammie, O Mammie' (single)
1969 - Diverse Uitvoerenden 'Mijn Broer En Ik'
1969 - Hetty Blok 'Daer Was Laetst Een Boer' (single)
1969 - Dikke Jos 'Dikke Jos' (single)
1969 - Hetty Blok 'Je Van Hetty'
1969 - Diverse Uitvoerenden ''t Schaep Met De 5 Pooten'
1969 - Marijke Merckens 'Jans Pommerans En Andere Successen Van De TV'
1970 - Diverse Uitvoerenden 'De 12 Beste Uit 't Schaep'
1971 - Canci Geraedts en Lex Goudsmit 'Vrijdag Geborgen' (single)
1970 - Diverse Uitvoerenden 'Ach, Als Je Maar Gezond Bent Zeg Ik Altijd Maar….
Nieuwe Liedjes Uit 't Schaep Met de 5 Pooten'
1972 - Diverse Uitvoerenden 'Liedjes Uit Citroentje Met Suiker'
1979 - Amsterdams Volkstoneel 'Potasch & Perlemoer'
1979 - Co Cactus 'Aan Mij Zal 't Niet Liggen' (single)
1979 - Kapper Pim's Salonorkest 'De Figaro' (single)
1985 - AVRO's Kinderkoor 'Bennie Bang Show'
1995 - Diverse Uitvoerenden 'De Leukste Liedjes uit de KRO Tv-series 't Schaep Met De 5 Pooten, Citroentje Met Suiker & Rust Noch Duur'
1996 - Leen Jongewaard 'De Beste Liedjes van Leen Jongewaard'
1997 - Diverse Uitvoerenden 'Ik Zou Je Het Liefst In Een Doosje Willen Doen'
2000 - Diverse Uitvoerenden 'Vic van de Reijt's Top-100 Van Nederlandstalige singles'
2001 - Diverse Uitvoerenden 'De Nederlandse Cover Top-100 van Vic van de Reijt'

Discografie Eli Asser

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Eli Asser

Audio/Video Eli Asser

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer