Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ELLY AMELING

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Elly Ameling

Periode

08-02-1933 - heden

Genre

klassiek, sopraan

Elly Ameling

Van de grote na-oorlogse zangers is Elly Ameling de enige die internationaal carrière weet te maken met het zingen van alleen liederen. “Volgens kenners van het repertoire vertegenwoordigt Ameling het nec plus ultra van de liedkunst” (Trouw, 29 januari 1996). Elly zelf vertelt: “Ik heb altijd een intense vreugde ...
Volledige biografie...

Instrumenten

sopraan

Genoemd in de biografie van

1907   Felix de Nobel
1976   Thijs van Leer
2002   Lenneke Ruiten

Biografie Elly Ameling

Van de grote na-oorlogse zangers is Elly Ameling de enige die internationaal carrière weet te maken met het zingen van alleen liederen. “Volgens kenners van het repertoire vertegenwoordigt Ameling het nec plus ultra van de liedkunst” (Trouw, 29 januari 1996). Elly zelf vertelt: “Ik heb altijd een intense vreugde beleefd aan poëzie en het was dus heel vanzelfsprekend dat ik in de liedkunst terecht kwam” (Trouw, 30 augustus 1994). Naast liederen zingt ze ook oratoria, van onder meer Mozart, Schubert, Schumann, Brahms, Wolf, Poulenc, Fauré, Debussy, Bach en Mahler. Met haar plaatopnamen won ze vier keer de Edison (in 1965, 1970, 1979 en 1980), drie keer de Grand Prix du Disque en een keer de Preis der Deutsche Schallplattenkritik.

1933 - 1955

In Rotterdam wordt Elly Ameling, dochter van een juwelier, geboren. Al heel vroeg begint haar kennismaking met zang; haar moeder, een mezzo, zingt namelijk graag boven de wieg. Op haar zesde begint Elly met pianolessen bij Finette Jupijn. Samen met haar moeder krijgt ze zangles van Jo Bollenkamp. In het begin van de jaren vijftig is Ameling, na een talentenjacht van de KRO, op de radio te horen met Nederlandse volksliedjes. Ze doet Staatsexamen zang in Den Haag, omdat een conservatoriumopleiding haar te lang gaat duren. In de jury zit Jacoba Dresden-Dhont, de vrouw van musicoloog en componist Sem Dresden. Zij wordt Amelings volgende lerares. Van Sem Dresden leert ze gelijktijdig veel over het analyseren en interpreteren van teksten. Later zet ze haar zangstudie voort bij Bodi Rapp en heeft ze ook les van Pierre Bernac.

1956

Elly Ameling doet mee aan het vocalistenconcours in Den Bosch, waar ze als eerste en enige in de geschiedenis van het concours een 'cum laude' eerste prijs krijgt uitgereikt. Tevens markeert deze winst het begin van haar carrière. Aanvankelijk zingt Elly vooral oratoriumpartijen, waarmee ze successen behaalt in Nederland, maar ook in Duitsland en Oostenrijk.

1958

Elly Ameling wil graag liederen zingen, maar vindt hiervoor in Nederland te weinig mogelijkheden. In de hoop haar perspectieven te vergroten, neemt ze deel aan het Concours International d'Exécution Musicale in Genève. Ze wint de eerste prijs en hierop neemt haar carrière een vlucht; kranten koppen “Elly Ameling, groot talent voor liedkunst” of “Elly Ameling, sublieme zangkunst”. (De Jong, p. 27) Langzamerhand begint Elly Ameling steeds meer moeite te krijgen met de publiciteit en huldigingen. Ze besluit afstand te nemen; ze werkt vervolgens negen maanden in een boekhandel. Tijdens deze periode beseft ze hoezeer de zangkunst in haar geworteld is: “Ik dacht: er is voor mij maar één ding en dat is zingen. Terug in het vak en dan zal ik wel zien hoe het gaat.” (De Jong, p. 28) Met een glansrijke uitvoering van Hugo Wolfs Italienisches Liederbuch keert ze terug op het podium. Uit de talrijke aanbiedingen die hierop volgen, kan ze kiezen voor wat ze het liefste doet, de liederenrecitals. Felix de Nobel is een tijdlang haar vaste begeleider. Met zijn uitgebreide kennis en ervaring speelt hij een belangrijke rol in Amelings ontwikkeling. In dezelfde periode ontmoet Elly Arnold Belder, haar toekomstige echtgenoot.

Felix de Nobel

1964 - 1968

Elly Ameling werkt vier jaar samen met de West Deutsche Rundfunk. Ze maakt met fortepianist Jörg Demus diverse opnamen. In deze periode breekt ze definitief internationaal door als gevolg van opnames van Bachs Matthäus Passion onder leiding van dirigent Karl Münchinger, waarvoor ze in 1965 haar eerste Edison ontvangt. Tijdens de prijsuitreiking wordt ze uitgenodigd om in 1966 te zingen tijdens het Grand Gala du Disque Classique. Samen met het Concertgebouworkest onder leiding van Bernard Haitink geeft ze een overweldigende interpretatie van aria's uit Faust van Charles Gounod en uit Carmen van Georges Bizet. Hierna geeft ze concerten in Amerika, geheel Europa, het Midden-Oosten van Reykjavik tot Jeruzalem, Japan, Australië, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Ook haar platenproductie neemt in hoog tempo toe.

1971

Elly Ameling wordt onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

1973

Ameling staat slechts één keer in haar leven met een operarol op het podium. Ze zingt dit jaar de partij van Ilia in Mozarts Idomeneo: “Ik vond het heerlijk (...), maar ik wist dat het gewoon niet voor mij was weggelegd.” (Trouw, 30 augustus 1994)

1993

Elly Ameling trekt zich een jaar terug.

1994

Achtendertig jaar nadat Elly Ameling zelf het derde Internationaal Vocalistenconcours wint, zit ze in de jury van de veertigste zangwedstrijd.

1996

Elly Ameling treedt voor het laatst op in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Beroemde musici als Ed Spanjaard (met Nieuw Sinfonietta), Louis van Dijk, Dalton Baldwin, Pepe Romero en Rudolf Jansen begeleiden haar. Pianist Louis van Dijk noemt Elly Ameling “een van de allergrootste Nederlandse vocalisten die er ooit zijn geweest.” Ook zegt hij: “Elly is een van de weinige sopranen die ik bijna altijd herken. Zij heeft een eigen geluid. Ik ken weinig mensen die het Franse lied zo inkleuren als zij. En zij heeft een ongelooflijk respect voor andere muziekvormen.” (Algemeen Dagblad, 19 december 1995) Robert Holl, bas, voegt daaraan toe: “Elly onderscheidt zich door absolute verstaanbaarheid, een natuurlijke voordracht, veel fantasie en een tekstbeleving die je tegenwoordig steeds minder hoort.” (Volkskrant, 26 januari 1996) Tijdens dit afscheidsconcert ontvangt zij een door het Concertgebouw ter beschikking gestelde prijs, de Elly Ameling ring. Na haar afscheid van het podium richt Ameling zich op het geven van masterclasses.

Rudolf Jansen

2000

Door het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland wordt de Elly Ameling Prijs voor muziek ingesteld. De prijs is bedoeld voor musici in het Rijnmondgebied en kent elke drie jaar een nieuwe winnaar.

2008

De onderscheiding Ridder van Oranje Nassau wordt omgezet in Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

2013

Elly Ameling viert op 8 februari haar tachtigste verjaardag. Een jaar eerder heeft EMI al een acht cd's tellende box uitgebracht onder de titel The Dutch Nightingale.

Discografie Elly Ameling

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Elly Ameling

Audio/Video Elly Ameling

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer