Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

EMMY VERHEY

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Emmy Verhey

Periode

13-03-1949 - heden

Genre

hedendaags, klassiek, viool

Online

Officiële website

Emmy Verhey

Emmy Verhey behoort tot Nederlands meest gevierde violisten. Ze is al sinds 1962 actief als soliste, met een breed repertoire dat van oude tot eigentijdse muziek reikt. Ze treed op met grote dirigenten als Bernard Haitink en Leonard Bernstein op nationale en internationale podia, maar werkt ook samen met popartiest ...
Volledige biografie...

Instrumenten

viool

Genoemd in de biografie van

1942   Hans Vonk
1960   Géza Frid
1994   Valensia
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Emmy Verhey

Emmy Verhey behoort tot Nederlands meest gevierde violisten. Ze is al sinds 1962 actief als soliste, met een breed repertoire dat van oude tot eigentijdse muziek reikt. Ze treed op met grote dirigenten als Bernard Haitink en Leonard Bernstein op nationale en internationale podia, maar werkt ook samen met popartiest Valensia en cabaretier Freek de Jonge. Verhey heeft haar eigen muziekfestival in Zaltbommel en is betrokken bij het strijkersensemble Camerata Antonio Lucio. Ze geeft les aan het Utrechts Conservatorium (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Facultiteit Muziek). Verhey bespeelt een Guarneri-viool uit 1676.

1956

Emmy Verhey (13 maart 1949, Amsterdam) krijgt op zevenjarige leeftijd haar eerste vioollessen en speelt binnen een jaar het vioolconcert in a klein en het dubbelconcert van Bach. Als achtjarige studeert ze verder bij Oskar Back.

1962 - 1966

Op dertienjarige leeftijd treedt Verhey voor het eerst op voor publiek in het Kurhaus in Scheveningen met het 'Vioolconcert' van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Vervolgens studeert zij bij Herman Krebbers, Béla Dekany en Wolfgang Schneiderhan. Het bereiken van een finaleplaats in het prestigieuze Tsjaikovsky Concours 1966 betekent voor Emmy Verhey het begin van een internationale carrière.

1967 - 1971

Verhey wint de eerste prijs op het Nederlandse Oskar Back Concours. Dit stelt haar in staat een jaar lang te studeren bij David Oistrach in Moskou. In 1971 is ze winnaar van het Trompconcours.

1977

Emmy Verhey koopt de 'Earl Spencer' Stradivarius uit 1723.

1980

Verhey treedt op met grote dirigenten en solisten, waaronder Riccardo Chailly, Antal Dorati, Bernard Haitink, Anton Kersjes, Jean Fournet, Ed Spanjaard, Yehudi Menuhin, Igor Oistrach, Misha Maisky, Antonio Meneses, Youri Egorov en Janos Starker. Ze maakt meerdere opnames voor radio en televisie en speelt op vele cd's.

Anton Kersjes

1990

Verhey verruilt haar Stradivarius voor een Guarneri-viool uit 1676.

1991 - 1993

Samen met Chris Duindam richt Verhey Camerata Antonio Lucio op. Dit strijkensemble wordt grotendeels gevormd door (ex-)studenten van het Utrechts Conservatorium. Camerata Antonio Lucio, een klein orkest zonder dirigent, speelt composities uit de afgelopen drie eeuwen (inclusief hedendaags werk) en treedt internationaal op. In 1993 werkt Emmy Verhey mee aan het debuutalbum 'Valensia' van de popartiest Valensia.

2001

Emmy Verhey wordt benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

2006

Emmy Verhey verleent haar naam aan een festival voor klassiek muziek (Emmy Verhey Festival) dat sinds 1997 jaarlijks plaatsvindt in Zaltbommel, met drie dagen lang gratis inloopconcerten. Met cellist Godfried Hoogeveen en pianist Paul Komen vormt zij het Amédée Trio.

2009

Verhey ontvangt voor haar 'buitengewoon maatschappelijke verdiensten' de Gemeentepenning Zaltbommel.

2012

Emmy Verhey viert op 20 mei 2012 haar 50-jarig jubileum als violiste in aanwezigheid van Koningin Beatrix met een concert in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Op 11 december, tijdens haar concert in de Dominicuskerk met het Sweelinckorkest ter gelegenheid van het 380-jarig lustrum van de Universiteit van Amsterdam, ontvangt de violiste de Andreaspenning, een onderscheiding van de gemeente Amsterdam. De Andreaspenning wordt toegekend aan personen die grote prestaties met een landelijke uitstraling hebben verricht op het gebied van sport, onderwijs, kunst, wetenschap, economie, cultuur, media of politiek. Verhey krijgt de onderscheiding omdat ze een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse en internationale kunsten.

2014 - 2015

Tina de Swart, manager van Emmy Verhey, bevestigt in juli het bericht dat Verhey van plan is in het najaar van 2015 te stoppen met optreden. Zij heeft dan een carrière van 54 jaar achter de rug. De reden van dit besluit is het feit dat het aantal concerten al een paar jaar terugloopt en dat het elke dag blijven oefenen om op topniveau te blijven haar te zwaar wordt. Tijdens de negende editie van het Emmy Verhey Festival voor kamermuziek, in september in Zaltbommel, is ze nog wel te horen, maar na de tiende editie in 2015 neemt ze afscheid van het podium. Wel zal ze aanblijven als artistiek leider van dit festival. Museum Stadskasteel Zaltbommel eert Emmy Verhey met een expositie.

Discografie Emmy Verhey

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Emmy Verhey

Audio/Video Emmy Verhey

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer