Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ENRIQUE RAXACH

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

enrique raxach

Periode

15-01-1932 - heden

Genre

componist, elektronische muziek en computermuziek, hedendaags

Enrique Raxach

Enrique Raxach is een Nederlandse componist van Spaanse afkomst. Raxach leert de seriële en post-seriële muziek kennen via de zomercursussen in Darmstadt, maar blijft een eigen dramatische stijl en directe uitdrukkingskracht behouden. Zijn werken worden op internationale festivals voor nieuwe muziek uitgevoerd door vooraanstaande dirigenten en musici.
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Biografie Enrique Raxach

Enrique Raxach is een Nederlandse componist van Spaanse afkomst. Raxach leert de seriële en post-seriële muziek kennen via de zomercursussen in Darmstadt, maar blijft een eigen dramatische stijl en directe uitdrukkingskracht behouden. Zijn werken worden op internationale festivals voor nieuwe muziek uitgevoerd door vooraanstaande dirigenten en musici.

1949 - 1958

Enrique Raxach (15 januari 1932, Barcelona) studeert compositie, analyse en contrapunt bij Nuri Aymerich in Barcelona. Hij vervolgt in 1958 zijn studie in Parijs en Zürich.

1959 - 1961

Raxach vestigt zich in Duitsland en volgt de zomercursussen in Darmstadt bij onder andere Olivier Messiaen, Pierre Boulez, Bruno Maderna en Karlheinz Stockhausen. Daarnaast volgt hij analysecursussen in Bilthoven tijdens de Gaudeamus Muziekweken bij onder andere György Ligeti, Iannis Xenakis, Klaus Huber en Earle Brown. In 1961 is 'Metamorphose III' (1959) door de jury geselecteerd voor uitvoering in de Gaudeamus Muziekweek.

1962 - 1969

Enrique Raxach vestigt zich definitief in Nederland. In opdracht van de Südwestfunk componeert hij 'Syntagma' (1965) voor orkest. In 1969 neemt Raxach de Nederlandse nationaliteit aan.

1974 - 1977

In opdracht van de stad Dortmund schrijft Enrique Raxach 'Figuren in einer Landschaft' (1974) voor orkest. Voor basklarinettist Harry Sparnaay componeert hij Chimaera (1974) en voor sopraan Jane Manning en contrabassist Barry Guy een 'Grand duo concertant' (1975). Voor het orkestwerk 'Metamorphose I' (1956) ontvangt Raxach in 1977 de compositieprijs van de stad Barcelona.

Harry Sparnaay

1980

Ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van Walter Maas componeert Enrique Raxach 'Am Ende des Regenbogens', in opdracht van de Nederlandse regering. Dit werk is het laatste deel van de orkestcyclus 'Orbis Terrarum' (Aardse Trilogie) waartoe ook 'Figuren in einer Landschaft' (1974) en 'Erdenlicht' (1975) behoren.

1996 - 2002

Het Nederlands Fluitorkest brengt op 21 november in Den Haag 'Nocturnal Stroll' in première. Ernst Vermeulen schrijft in de NRC: "Het spectaculairst waren in Nocturnal Stroll de lage lijnen van de vijf basfluiten en vooral die ene contrabasfluit, geconstrueerd uit pvc-buizen, die ervoor zorgden dat het te eenzijdig zwevend etherische karakter van een gebruikelijk fluitenensemble stevigheid kreeg. Raxach past verschillen in dynamiek alleen heel plotseling toe, er zijn nauwelijks crescendi en diminuendi. Spanningen komen van versnellingen dan wel verdichtingen. Het gehele 32-koppige ensemble wordt spaarzaam en geraffineerd ingezet, zodat die ene grote climax-opbouw naar het slot toe ook werkelijk effectief kan zijn.". Raxach begint met het componeren van een omvangrijk, uit meerdere 'chapters' bestaand orkestwerk. 'Chapter Three - Stage I' (1997) is geselecteerd voor de ISCM World Music Days 1999 in Roemenië.

2003

Het vijfde deel van de orkestserie 'Chapter' van Enrique Raxach gaat in première tijdens de Nederlandse Muziekdagen, waarvan Willem Breuker de programmeur is. Ernst Vermeulen schrijft in de NRC: "surrealistisch, uiterst spanningsvol en Spaans broeierig naar het grandioze slot toe werkend."

Willem Breuker

2008

Op 18 april gaat 'Chapter Seven' in première tijdens het muziekfestival 'Hollandse Rituelen' in Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam.

Discografie Enrique Raxach

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Enrique Raxach

Audio/Video Enrique Raxach

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer