Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ERIK BOSGRAAF

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Persfoto Erik Bosgraaf (Bron: Officiële website)

Periode

1980 - heden

Genre

blokfluit, De Nederlandse Muziekprijs, hedendaags, klassiek

Online

Officiële website

Erik Bosgraaf

'Studeer regelmatig met oordoppen in, zet de metronoom eens op de afterbeat, speel een stuk met de televisie aan…'. Dit zijn enkele speeltips van blokfluitist Erik Bosgraaf, een van de meest begaafde en veelzijdige blokfluitisten van een nieuwe generatie en oprichter van het Ensemble Cordevento.
Volledige biografie...

Instrumenten

blokfluit

Genoemd in de biografie van

2002   Henk Neven
2011   Yuri Honing
2016   Ernst Reijseger

Biografie Erik Bosgraaf

'Studeer regelmatig met oordoppen in, zet de metronoom eens op de afterbeat, speel een stuk met de televisie aan…'. Dit zijn enkele speeltips van blokfluitist Erik Bosgraaf, een van de meest begaafde en veelzijdige blokfluitisten van een nieuwe generatie en oprichter van het Ensemble Cordevento.

1980 - 2001

Erik Bosgraaf wordt op 9 mei 1980 geboren te Drachten. Als kind begint hij met de hobo maar al snel wordt duidelijk dat de riet- en kleploze blokfluit hem beter ligt.

2002 - 2004

Sinds 2002 werkt Bosgraaf intensief samen met gitarist Izhar Elias als mede-initiator van theatrale multimedia projecten zoals 'oer.www' en 'Jane in Concert'. Als duo brengen zij dertig werken in wereldpremière. Bosgraaf bezit vijftig fluiten en een pvc-buis waarop hij muziek speelt van allerlei genres tussen oude muziek en avant-garde.

Izhar Elias

2005 - 2006

Naast het klassieke repertoire speelt Bosgraaf pop en improvisaties. Samen met de rockband Echos Minor brengt hij drie albums uit en speelt hij o.a. met de electro-free jazz groep POW Ensemble. Bosgraaf studeert naast blokfluit in Amsterdam Muziekwetenschappen in Utrecht. Zijn blokfluitstudie bij Walter van Hauwe en Paul Leenhouts sluit hij af in 2005, in 2006 ontvangt hij een bul voor musicologie.

Echos Minor Paul Leenhouts Walter van Hauwe

2007 - 2008

De CD-box met muziek uit Der Fluyten Lust-hof van Jacob van Eyck komt uit en oogst veel lof. Met gitarist Izhar Elias en klavecinist Alessandro Pianu richt hij het ensemble Cordevento op. Naast kamermuziek speelt Bosgraaf regelmatig in diverse orkesten, waaronder het Radio Kamerorkest, Holland Symfonia, Noord-Nederlands Orkest, Dallas Symphony Orchestra, Nederlands Kamerorkest en het Residentie Orkest.

Holland Symfonia Nederlands Kamerorkest Noord Nederlands Orkest Residentie Orkest

2009 - 2010

Erik Bosgraaf wint in Londen de Borletti-Buitoni Trust Award. Ook wint hij dit jaar samen met Izhar Elias de Grachtenfestivalprijs.

2011

In november is Bosgraaf artist-in-residence van het internationale Van Wassenaer Festival. Bosgraaf gaat op tournee in de Rising Stars serie die plaats vindt in de belangrijkste concertzalen in Europa. Dit initiatief komt namens de ECHO van het Concertgebouw Amsterdam en het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. In 2011 ontvangt hij de hoogste staatsonderscheiding voor muziek, de Nederlandse Muziekprijs.

2012

In 2012 verschijnt het debuutalbum van Cordevento, getiteld 'La Monarcha'. Als voorstander van het spelen van nieuw repertoire voor de blokfluit krijgt Bosgraaf meerdere nieuwe composities te spelen veelal met elektronica of multi-media en werkt hij samen met componisten o.a. Pierre Boulez, Willem Jeths en Matijs de Roo. Ook krijgt Bosgraaf Het Gouden Viooltje, een cultuurprijs voor uitzonderlijk muzikaal talent uit Noord-Nederland.

Willem Jeths

2013

Bosgraaf is artist-in-residence van de Toonzaal in Den Bosch, geeft masterclasses over de hele wereld en is hoofdvakdocent aan het Conservatorium in Amsterdam. Met saxofonist Yuri Honing neemt hij het album Hotel Terminus op. Voor de muziek op het album liet het duo zich inspireren door de Brandenburgse Concerten van Johann Sebastian Bach.

Yuri Honing

2014

Met enige regelmaat brengt Bosgraaf 'De vier seizoenen' van Vivaldi ten gehore. Begin 2014 brengt hij met zijn ensemble Cordevento het werk uit op cd.

2015

Componist Pierre Boulez geeft Bosgraaf toestemming om 'Dialogue de l’ombre double' (geschreven voor klarinet) om te werken naar blokfluit. Voor het album 'Dialogues' werkt Bosgraaf samen met elektronisch muzikant Jorrit Tamminga.
Bosgraaf werkt ook mee aan een album met nieuw werk van Componist des Vaderlands Willem Jeths.

Jorrit Tamminga Willem Jeths

Discografie Erik Bosgraaf

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Erik Bosgraaf

Audio/Video Erik Bosgraaf

Video Erik Bosgraaf

Vivaldi - Vier Jaargetijd...
Vivaldi - Vier Jaargetijden | Four seasons | Quattro Stagioni - Erik Bosgraaf (Blokfluit | Flute)
Grachtenfestival 2001 Eri...
Grachtenfestival 2001 Erik Bosgraaf &  Izhar Elias spelen Barok
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Vivaldi - Vier Jaargetijden | Four seasons | Quattro Stagioni - Erik Bosgraaf (Blokfluit | Flute)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer