Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ERIKAH KARST

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Erikah Karst

Periode

1972 - heden

Genre

Nederlandstalig, pop, zang

Online

Officiële website

Erikah Karst

Zangeres uit Drenthe die in 1997 debuteert met een goed ontvangen album op het snijvlak van R&B, soul en pop. In 2011 maakt ze haar comeback met het Nederlandstalige album Lef.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1984   Duo Karst
1998   Control Over The Masses
2011   Sven Figee

Biografie Erikah Karst

Zangeres uit Drenthe die in 1997 debuteert met een goed ontvangen album op het snijvlak van R&B, soul en pop. In 2011 maakt ze haar comeback met het Nederlandstalige album Lef.

1983 - 1985

De elfjarige Erika uit het Drentse Hoogeveen, telg uit een muzikale familie, maakt een langspeelplaat met kinderliedjes in het Drents dialect, opgenomen door haar broer René. Ze is gezegend met een goede stem en ambieert een muzikale loopbaan. Zoals veel andere ambitieuze jonge artiesten staan haar tienerjaren in het teken van talentenjachten, terwijl ze daarnaast de nodige podiumervaring opdoet op feesten en partijen.

René Karst

1994

Karst studeert zang aan het conservatorium in Zwolle.

1996

Na het conservatorium volgt de zangeres een opleiding van een jaar aan de Academie voor Lichte Muziek in Hilversum. Eind november doet ze mee aan het International Song Contest in Manilla (Filippijnen).

1997

De zangeres krijgt een platencontract bij VAN-Records en in maart verschijnt onder de naam Erikah Karst de debuutsingle My Heart Goes Out To You, die op Radio 2 Paradeplaat wordt. Eind april verschijnt het door Martin Duiser geproduceerde debuutalbum Grown Woman. De plaat wordt in juni Cd Van De Week op Radio 2 en krijgt zodoende veel airplay. Eind juni verschijnt de single I Don't Know, dat opgepakt wordt door Radio 2 en 3, Sky Radio en Radio Noordzee. Ondertussen verschijnt Erikah diverse malen op radio en televisie. Ze zingt drie nummers in het radio-programma Tijd Voor Twee van Frits Spits en treedt op in televisieprogramma's met een hoge kijkdichtheid zoals De 5 Uur Show, Nederland Muziekland en Maan Bij Nacht. Na haar optreden op de internationale muziekbeurs Midem in Cannes (Frankrijk) wordt Karst benaderd door de A&R-manager van de Amerikaanse platenmaatschappij Robbins Entertainment/RCA, die er voor zorgt dat de single My Heart Goes Out To You begin 1998 ook in de Verenigde Staten en Canada wordt uitgebracht. Eind december zingt Karst een televisieduet met zanger Tony Hadley (Spandau Ballet) en treedt op met acteur Jeff Trachta (Thorne Forrester) van de populaire Amerikaanse soap The Bold & The Beautiful wanneer hun roadshow in december Nederland aandoet.

Martin Duiser

1998

Karst treedt in het huwelijk met William Haighton, de directeur van VAN Records. Ze woont drie jaar in Amsterdam.

1999

Voor de opnames van haar tweede album gaat Erikah Karst naar Amerika. Ze werkt hier samen met de producers David Kershenbaum en Val Garay. De eerste heeft o.a. met Joe Jackson gewerkt, de tweede met o.a. Joan Armatrading. Onder de sessiemuzikanten bevinden zich de gitaristen Waddy Wachtel (Keith Richards, Warren Zevon) en Tim Pierce (Goo Goo Dolls, Céline Dion). Aan het einde van het jaar verschijnt voorafgaande aan het album de single Psychotic Neurotic.

2000

Het album The Buellton Diaries verschijnt. De voormalige begeleidingsband van Karst gaat verder als The Playmates.

The Playmates

2001 - 2004

Karst woont vier jaar in Londen. Ze is enige tijd nauwelijks actief in de muziek, maar begint wel met schilderen. Na een breuk met William Haighton keert ze terug naar Drenthe waar ze ontdekt dat ze lijdt aan suikerziekte.

2005

De zangeres levert een bijdrage aan de dvd Duo Karst Live, opgenomen door RTV Drenthe. Het Duo Karst uit Zuidwolde bestaat uit Jannie Karst-Dubbelboer en René Karst, respectievelijk de moeder en de broer van Erikah Karst.

Duo Karst

2006 - 2009

De zangeres wordt in juni 2006 moeder. Ze werkt aan het album Eigenwijs met ditmaal louter Nederlandstalige liedjes. De plaat bevat voornamelijk Nederlandse bewerkingen van Italiaanse nummers van o.a. Biagio Antonacci en ook de compositie Je Was Nooit Echt Van Mij die Karst tien jaar eerder voor Willeke Alberti heeft geschreven.

2010 - 2011

De zangeres gaat in oktober 2010 de studio in met onder meer sessiemuzikanten Martijn Bosman, Sven Figee en George Konings voor de opnamen van haar comebackalbum. De eerste single Doe 't Dan komt uit op 1 april 2011, in mei gevolgd door de cd Lef. De twaalf liedjes zijn geschreven door Karst samen met haar broer René, Jan Keuken (beter bekend als Jan Dulles van 3js), Edwin van Hoevelaak en Christiaan Hof. De single Wij (november) is een duet met Hof.

3js Sven Figee

Discografie Erikah Karst

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Erikah Karst

Audio/Video Erikah Karst

Video Erikah Karst

Erikah Karst - Doe 't dan...
Erikah Karst - Doe 't dan (Official video clip)
Erikah Karst - Als je maa...
Erikah Karst - Als je maar gelooft in mij
Erikah Karst clip Ik zie ...
Erikah Karst clip Ik zie jou (officiele clip)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Erikah Karst - Doe 't dan (Official video clip)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer