Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ERNO OLAH

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1948 - heden

Genre

arrangeur, sessiemuzikanten, viool

Online

Officiële website

Pseudoniemen

E.L. Olah

Ernö Olah

Violist die onder meer bij het Metropole Orkest speelt en op platen van artiesten als Vader Abraham, Bonnie St.Clair, BZN, The Cats en The George Baker Selection te horen is.
Volledige biografie...

Instrumenten

arrangeur, viool

Genoemd in de biografie van

1970   Metropole Orkest
2007   Freek de Jonge

Biografie Ernö Olah

Violist die onder meer bij het Metropole Orkest speelt en op platen van artiesten als Vader Abraham, Bonnie St.Clair, BZN, The Cats en The George Baker Selection te horen is.

In bezetting van

Malando   viool
Metropole Orkest   viool

1948 - 1964

Ernö Olah wordt geboren op 11 juni 1948 in Boedapest, Hongarije. Zijn vader Laszló Olah speelt viool in het Staats Orkest. Beïnvloed door zijn vader wil Ernö viool spelen en krijgt van zijn oude heer zijn eerste vioollessen. De tiener heeft talent en in 1962 gaat hij klassiek viool studeren aan het conservatorium in Boedapest. Ernö is zestien jaar als zijn vader in 1964 een aanbieding krijgt om te spelen in het Residentie Orkest in Den Haag. Ernö moet zijn studie afbreken als het gezin naar Nederland verhuist.

Bonnie St. Claire BZN Drs. P George Baker Malando Metropole Orkest The Cats Vader Abraham

1965 - 1970

In Nederland pikt hij zijn studie op aan het conservatorium in Den Haag en speelt tijdens zijn studenttijd in verschillende orkesten. In 1968 volgt hij zijn laatste studiejaar in Tilburg omdat daar volgens hem betere leraren rondlopen. Olah speelt in 1969 af en toe mee in het Metropole Orkest. Een jaar later wordt hij gevraagd om vast in het orkest te spelen.

1971 - 1973

In 1972 komt de plaat Holland uit van de legendarische band The Beach Boys. De groep neemt de plaat ook daadwerkelijk in Nederland op en Ernö Olah mag, met een paar andere strijkers van het Metropole Orkest, als gastmuzikant meespelen. Naast dit interessante uitstapje speelt hij bij het tango-orkest Malando en richt begin jaren zeventig zijn eigen salonorkest Trocadero op. Met dit orkest tourt hij veel door Europa.

1974 - 1999

Met een paar strijkers van het Metropole Orkest speelt hij in de jaren zeventig heel veel platen in van artiesten als Vader Abraham, Bonnie St.Clair, BZN, The Cats en The George Baker Selection. Begin jaren tachtig gaat hij op pad met Drs. P en speelt hij mee op het album Toppers van Toen. In de tweede helft van de jaren tachtig werkt hij niet meer zoveel als studiomuzikant. Hij speelt vooral veel met orkesten. In de jaren negentig speelt hij incidenteel nog platen in. Met het Marlando Orkest treedt hij op in Japan en Finland en met het Metropole Orkest begeleidt hij live verschillende artiesten. Olah's soloalbum Szféra wordt digitaal opgenomen in de Hervormde Kerk in Loenen aan de Vecht. Rogier van Otterloo verzorgt de arrangementen en dirigeert het begeleidende orkest.

Rogier van Otterloo

2000 - 2004

Vanaf 2000 tourt hij met het Marlando Orkest voornamelijk door Nederland. Na ruimt dertig jaar neemt hij in februari 2004 afscheid van het Metropole Orkest. In hetzelfde jaar viert de TROS haar 40-jarige bestaan in de Amsterdam Arena. De omroep nodigt het Marlando Orkest op om een optreden te geven.

2007

Olah speelt in oktober mee tijdens enkele uitvoeringen van de voorstelling De Toeschouwer van Freek de Jonge.

Freek de Jonge

2008 - 2009

De kerstconcerten in 2008, met het Malando Orkest en Carola Smit (ex-BZN), zijn zo'n succes dat ze in 2009 worden geprolongeerd. In 2009 zit de violist 40 jaar bij het Malando Orkest.

Overzicht van gastbijdragen op platen van acts die geen eigen entry hebben in de Encyclopedie:
1972 - The Beach Boys 'Holland'
1986 - Rita Reys 'Have Yourself A Merry Little Chrismas'
1998 - Piet Kwartet 'Piet Plays Bird'

BZN

Discografie Ernö Olah

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Ernö Olah

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer