Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ERNA SPOORENBERG

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Erna Spoorenberg

Periode

11-04-1925 - 18-03-2004

Genre

klassiek, opera, sopraan

Erna Spoorenberg

Erna Spoorenberg kan, met Jo Vincent voor haar en Elly Ameling na haar, worden gezien als het middendeel van een Nederlands sopranen-drieluik. De drie zangeressen staan bekend om hun 'zilveren' sopraanklank. Erna was een veelzijdig kunstenares. Ze kon bogen op een grote operacarrière waarin de rol van Melisande in Debussy's ...
Volledige biografie...

Instrumenten

sopraan

Genoemd in de biografie van

1953   Anton Kersjes
1960   Géza Frid

Biografie Erna Spoorenberg

Erna Spoorenberg kan, met Jo Vincent voor haar en Elly Ameling na haar, worden gezien als het middendeel van een Nederlands sopranen-drieluik. De drie zangeressen staan bekend om hun 'zilveren' sopraanklank. Erna was een veelzijdig kunstenares. Ze kon bogen op een grote operacarrière waarin de rol van Melisande in Debussy's Pelleas et Melisande het hoogtepunt vormde. Daarnaast verwierf ze bekendheid met haar uitvoeringen van de Matthäus Passion in Naarden en het Amsterdams Concertgebouw. Met pianist Géza Frid en Thom Bollen gaf ze overal ter wereld liedrecitals die eveneens bijdroegen aan haar faam. Erna Spoorenberg werd geprezen om haar lichte, zuivere, hoge sopraanstem die ze combineerde met een feilloze techniek en een uitstekende dictie. Sommigen rekenen haar tot één van de beste Mozart- en Verdivertolksters van haar tijd.

1925

Erna Spoorenberg wordt geboren op 11 april in Djokjakarta (Java) als dochter van een bankier. Het grootste deel van haar jeugd woont ze in Brabant. Thuis is er veel aandacht voor kunst. Haar vader zingt, haar moeder speelt piano en op jonge leeftijd worden Erna en haar zusje al meegenomen naar concerten. Ook maken ze al vroeg kennis met het Frans en Duits. Ze krijgt aanvankelijk pianoles en zangles van Jeanne Landré, de zus van componist Willem Landré, maar dat is geen succes: “Ze liet me alleen oefeningetjes zingen en toonladders. Voor een levend, sprankelend kind was dat veel te volwassen en ernstig. (...) Na een jaar zei ik huilend tegen mijn moeder: Ik wil nooit meer zingen.” (NRC Handelsblad, 17 maart 2000) Hierna krijgt Erna vioolles van Julius Röntgen jr. en als violiste gaat ze naar het conservatorium in Amsterdam waar ze ook zanglessen volgt bij Aaltje Noordewier. Pas als ze de rol van Pamina ('Die Zauberflöte') krijgt tijdens de operaklas, ziet ze voor zichzelf een zangcarrière weggelegd.

Aaltje Noordewier-Reddingius Willem Landré

1948

Erna Spoorenberg maakt haar officiële debuut bij de radio met het 'Exsultate, Jubilate' van Wolfgang Amadeus Mozart, een werk waarmee ze nog vaak indruk zal maken.

1949

Na een auditie bij dirigent Karl Böhm mag Spoorenberg bij de Wiener Staatsopera komen zingen. Hier vervult ze verscheidene operarollen waaruit een grote internationale carrière groeit, zowel als operazangeres als concertzangeres. Bij de Nederlandse Opera zingt ze onder meer Violetta in 'La Traviata' en Melisande in 'Pelleas et Melisande'. Ook schittert ze in een groot aantal Mozart-opera's. Ze behaalt successen in steden als Hamburg, Wenen, New York, Londen, Milaan en Moskou.

1955

Erna Spoorenberg zingt haar eerste sopraanpartij in Bachs 'Matthäus Passion' van het Concertgebouworkest onder leiding van Eduard van Beinum. Tot 1971 blijft ze dit bijna jaarlijks doen, een traditie waarin Aaltje Noordewier en Jo Vincent haar zijn voorgegaan.

Eduard van Beinum

1962

Met een glorieuze uitvoering in Hamburg maakt Erna Spoorenberg furore als Melisande in de beroemde opera van Claude Debussy. In ditzelfde jaar beschrijft ze haar leven als zangeres in het boekje 'Daar lig je dan...', uitgegeven bij Bert Bakker.

1970

Erna Spoorenberg wordt zangdocent op het Brussels Conservatorium. Ze zingt tijdens haar laatste uitvoering de rol van Konstanze in 'Die Entführung aus dem Serail'.

1971

Erna Spoorenberg krijgt een zwaar auto-ongeluk waarna ze zich gaat toeleggen op het lesgeven o.a. bij het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam.

1980

Spoorenberg maakt deel uit van het vaste panel in het Radio4 programma 'Diskotabel', waarin ze samen met Jan Willem Hofstra nieuwe platen bespreekt.

2002

Erna Spoorenberg wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

2004

Op 18 maart overlijdt de 78-jarige Erna Spoorenberg in haar woonplaats Vught.

Discografie Erna Spoorenberg

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Erna Spoorenberg

Audio/Video Erna Spoorenberg

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer