Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ERNST JANSZ

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ernst Jansz

Periode

1948 - heden

Genre

accordeon, componist, luisterlied, Nederlandstalig, piano, producer, toetsinstrumenten, viool, wasbord, zang

Online

Fansite
Officiële website

Ernst Jansz

Zanger/toetsenist van Indische komaf, die eind jaren zestig naam maakt in de folkgroep CCC Inc, vervolgens theaterpop maakt in de Slumberland Band en uitgroeit tot popster in de Nederlandstalige reggae/ska-band Doe Maar. Na de overkill aan pabliciteit die deze groep ten deel valt treedt hij op bescheiden schaal op met ...
Volledige biografie...

Instrumenten

accordeon, componist, piano, producer, toetsinstrumenten, viool, wasbord, zang

Genoemd in de biografie van

1985   Doe Maar
1985   Jan Hendriks
1985   Michiel Jansen
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

24-2-22, Muziekgebouw Eindhoven, Eindhoven

Biografie Ernst Jansz

Zanger/toetsenist van Indische komaf, die eind jaren zestig naam maakt in de folkgroep CCC Inc, vervolgens theaterpop maakt in de Slumberland Band en uitgroeit tot popster in de Nederlandstalige reggae/ska-band Doe Maar. Na de overkill aan pabliciteit die deze groep ten deel valt treedt hij op bescheiden schaal op met de coverbands Midnight Hour en Rien Ne Va Plus. Schrijft twee romans, met zijn Indische achtergrond als belangrijkste thema. Dit onderwerp is ook de rode draad op zijn solo-album De Overkant.

In bezetting van

Boudewijn de Groot   piano
Ccc Inc.   accordeon, piano, wasbord, zang
De Orde   toetsinstrumenten, zang
Doe Maar   toetsinstrumenten, zang
Rienne Va Plus   piano, zang
Rumbones   orgel, piano, steeldrum, zang
Slumberlandband   toetsinstrumenten, zang

1984 - 1991

Doe Maar heft zich op en Jansz richt zich op een schrijverscarriere. Van zijn hand verschijnen de romans Gideons Droom en De Overkant waarin hij schrijft over zijn Indische afkomst. Hij stort zich op het repertoire van zijn jeugdliefde Chopin en schrijft TV- en filmmuziek (ondermeer de NCRV-serie Switch). Voor acts als CCC, Blue Murder en Bram Vermeulen doet hij productiewerk.

Blue Murder Bram Vermeulen Ccc Inc. Doe Maar

1992 - 1998

Ernst Jansz Samen met Doe Maar-gitarist Jan Hendriks speelt hij muziek uit de jaren twintig en dertig met de groep Rienne Va Plus. Na het verlaten van deze groep begeleidt Jansz de klassieke zanger Mathieu van de Manakker waarmee hij het werk van de Italiaanse liederenkomponist Paolo Tosti (1846-1916) vertolkt.

Rienne Va Plus

1999

Op zijn eerste album laat Jansz invloeden horen uit Krontjong-muziek. De Overkant is opgenomen in de Belgische Ardennen samen met Jos Haagmans en gitarist/producer Jan Hendriks.

Jos Haagmans

2000

Het theaterprogramma De Overkant wordt afgezegd vanwege de reünie van Doe Maar.

Doe Maar

2001

De single Mooie Schoenen is een lied uit de film De Zwarte Meteoor (regie: Guido Pieters). Ernst Jansz verzorgt de muziek op de sprookjesplaat O, Mijn Lieve Augustijn… van bekroond kinderboekenschrijver Jacques Vriens.

2002 - 2003

Zowel in 2002 als in het daaropvolgende jaar levert Ernst Jansz bijdragen aan de tournee Andere Tijden van Boudewijn de Groot.

2004

Ernst Jansz produceert het album Het Eiland In De Verte van Boudewijn de Groot dat in februari verschijnt. Op 21 oktober verzorgt Ernst Jansz samen met Shelly Lapré in Apeldoorn de voorstelling Indische Sprookjes. Ernst Jansz leest voor en zingt, terwijl Shelly Lapré afwisselend schildert en danst en oplicht in het donker. Jansz werkt mee aan deze zesdelige Teleacserie Met Vlag En Rimpel : Erfgenamen Van Indië die 23 november van start gaat. Ernst Jansz staat centraal in het vijfde deel dat op 4 januari 2005 wordt uitgezonden op Nederland 1.

2005 - 2006

Ernst Jansz verleent zijn medewerking aan In This World, een benefietsingle voor de slachtoffers van de tsunami in Azië, onder de naam Eurasia opgenomen door artiesten van Indische en Molukse afkomst. Op 21 augustus 2005 is Jansz een van de gasten op de koempoelan van Tante Lien (Wieteke van Dort) in het Haagse Openluchttheater. De opbrengst van de voorstelling gaat naar de tsunamislachtoffers uit Atjeh. Hij levert een muzikale bijdrage aan de gelauwerde documentaire Stand van de Maan van Leonard Retel Helmrich. Eind augustus 2006 verschijnt het veertien nummers tellende album Molenbeekstraat. De cd is opgenomen in de periode december 2005/maart 2006 in de No Roof Music Studio's te Herveld en geproduceerd door Jan Hendriks en Jos Haagmans. In het nummer Gebroken Hart wordt de muzikant begeleid door zijn maatjes van CCC Inc. Het I.M.C. Ensemble (Indisch Muzikanten Collectief) levert bijdragen in Dichtbij en Luna Luna Mijn. Het nummer Huiswaarts is een bewerking van Bob Dylans Tomorrow's Such A Long Time. Molenbeekstraat is ook de naam van het boek (Nijgh & Van Ditmar) en de theatertournee waarin Jansz herinneringen ophaalt aan zijn jeugd in Amsterdam. Na enkele try-outs gaat de tournee op 5 oktober van start in Cultureel Centrum Jan van Besouw te Goirle. Molenbeekstraat ('een muzikaal verhaal') bevat naast autobiografische verhalen en liedjes ook vier Indische sprookjes. Shelley Lapré illustreert de voorstelling met dans, licht en schaduw. Ted Lekatompessy speelt mee op gamelan en percussie.

Jan Hendriks Jos Haagmans

2010

Begin september verschijnt Jansz' soloalbum Dromen Van Johanna. Voor dit album vertaalt de zanger twaalf teksten van Bob Dylan, zoals A Hard Rain's A-Gonna Fall (Zware Regen), Just Like A Woman (Als Een Vrouw) en Visions Of Johanna (Dromen Van Johanna). De uitgave van de cd (inclusief dvd) wordt gevolgd door een uitgebreide theatertournee door Nederland en Vlaanderen. Op 14 oktober verschijnt het gelijknamige boek, met daarin de vertalingen aangevuld met brieven van Ernst Jansz over het project.

Discografie Ernst Jansz

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ernst Jansz

Audio/Video Ernst Jansz

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer