Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ERWIN MUSPER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Erwin Musper in de studio (bron: officiële website VanderLinde)

Periode

1981 - heden

Genre

producer, producers, toetsinstrumenten, zang

Online

Officiële website

Erwin Musper

Voormalige toetsenist/zanger van de groepen Windmill en Partner. Vergaart daarna (inter)nationale roem als producer dan wel technicus van acts als Doe Maar, Toontje Lager, Normaal, Van Halen, Bon Jovi, Def Leppard en de Scorpions. Hij doet maandelijks verslag van zijn wedervaren in een column in het muzikantenblad Music Maker.
Volledige biografie...

Instrumenten

producer, toetsinstrumenten, zang

Genoemd in de biografie van

1976   The Walkers
1980   Decennium
1981   Armand
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Erwin Musper

Voormalige toetsenist/zanger van de groepen Windmill en Partner. Vergaart daarna (inter)nationale roem als producer dan wel technicus van acts als Doe Maar, Toontje Lager, Normaal, Van Halen, Bon Jovi, Def Leppard en de Scorpions. Hij doet maandelijks verslag van zijn wedervaren in een column in het muzikantenblad Music Maker.

In bezetting van

Opus (I)   toetsinstrumenten, zang
Partner   toetsinstrumenten, zang
The Sharons   mondharmonica, toetsinstrumenten
Windmill   toetsinstrumenten, zang

1971 - 1976

Onder de naam Windmill maken vier Limburgse jongens naam als een van de betere dansorkesten. In het repertoire sluipen steeds vaker liedjes van bands als Steely Dan. Aangezien de leden ook zelf songs schrijven is de stap om af en toe een nummertje in het repertoire te smokkelen niet zo groot. Nadat een tapeje op het bureau van Philips perspromotor Dennis Kloeth terecht gekomen is, begint deze laatste een interne lobby om de band te contracteren. Met succes. De band krijgt de gelegenheid om in Philips' eigen Wisseloord-studio een elpee op te nemen, waarbij de productie in handen is van diezelfde Dennis Kloeth. In de praktijk zijn Musper en zijn maatjes zelf echter heel direct bij de geluidsregistratie betrokken. De bandnaam wordt veranderd in Partner.

Windmill

1978 - 1980

Begin 1978 verschijnt Kayuta Hill op single en behaalt tot ieders verrassing een knappe 23-ste plaats in de Nederlandse top 40. Een prestatie die beloond wordt met een optreden op het Limburgse Pinkpopfestival. Een grote stap voorwaarts wordt gemaakt met de tweede Partner-LP, On Second Thoughts, waarvoor de band de hulp krijgt van producer Pim Koopman. De man die in Kayak de drums voor zijn rekening nam, blijkt ook op piano goed uit de voeten te kunnen. Musper heeft er geen moeite mee dat Koopman partijen speelt die hij zelf niet al te soepel uit zijn vingers krijgt. Waarschijnlijk wordt hier de basis voor zijn toekomst in het studiowezen gelegd. Voor de derde langspeelplaat, The Sky Is The Limit, trekt de band zich terug in haar eigen studio in Kasteel Borgharen vlakbij Maastricht. Een idyllische plek van waaruit de groep – en meer in het bijzonder Erwin en bassist Pierre Beckers – de daaropvolgende veel producties zullen doen. Soms - zoals in het geval van de Nederlandstalige hardrockgroep Vandale - ook voor eigen risico, waarmee men zich als productiemaatschappij manifesteert onder de naam Marlstone.

Partner Vandale

1981

Musper werkt met name met Pierre Beckers samen in Kasteel Borgharen in Maastricht, waar elpees opgenomen worden van wederom Vandale en de eerste langspeelplaat van de Frank Boeijen Groep. Bijzonder in hun sas met het resultaat, wordt Erwin vervolgens gevraagd om huistechnicus te worden in de studio van Johnny Hoes.

Frank Boeijen Johnny Hoes Vandale

1982 - 1984

In die hoedanigheid neemt hij langspeelplaten op met Toontje Lager, Doe Maar en andere acts die tot de stal van Hoes behoren. In eerste instantie doet hij dat nog regelmatig samen met Pierre Beckers, maar gaandeweg blijft Beckers steeds meer op de basispost in Borgharen, terwijl Musper de Wijde Wereld in trekt. Voor zover Weert tot de wijde wereld behoort, tenminste. Eind 1982 valt Musper de eer ten deel de elpee 4US op te nemen, op de digitale apparatuur die Hoes met het verdiende geld van Doe Maar heeft aangeschaft, maar waarvan niemand in de studio precies weet hoe het spul allemaal werkt.

Doe Maar Johnny Hoes Toontje Lager

1985 - 1986

Erwin is inmiddels opgeklommen tot huistechnicus van Wisseloord, waar hij in een dienstverlenende rol mag werken met talloze binnen- en buitenlandse grootheden. Een van die acts is Def Leppard, die er jaren over doen om de CD Hysteria op te nemen. Erwin zuigt de kennis in zich op en legt bovendien de nodige contacten die hem in zijn latere carrière nog van pas zullen komen.

1987

In dode studiotijd neemt Erwin met de door ex-Vandale zanger Bert van Klaveren gemanagede Limburgse happy metal-band Zinatra een LP op, waarvoor hij ook een groot deel van de liedjes (mee) schrijft. Def Leppard-gitarist Phil Collen laat zich overhalen tot het inspelen van een gastsolo.

Vandale Zinatra

1988

Via het New Talent-label wordt de plaat in eerste instantie alleen op cassette uitgebracht, maar dan gestoken in een hoes op LP-formaat. Dit om thuiskopiëren overbodig te maken. Om een lang verhaal kort te maken: het thuiskopiëren is er niet minder op geworden. En de plaat verschijn later alsnog op gewoon vinyl.

1990

Tweede CD Zinatra: The Great Escape. Op die plaat is een van de gitaristen vervangen door toetsenist Robby Valentine, die meteen voor een groot aantal composities zorgt. Musper werkt de helft van het jaar in dienst van anderen (waaronder met name producer Bruce Fairbairn) om de daarmee opgedane ervaring vervolgens bij zijn eigen projecten in de praktijk te brengen.

Robert Kempe Zinatra

1991

Een van die projecten is de eerste solo-CD van de eerder vermelde Robby Valentine, een meesterwerk met veel die ook in Wisseloord wordt opgenomen en waarvoor Musper de productie doet. Net als bij veel van zijn andere acts weet Musper Valentine over te halen een Beatles-nummer op te nemen, dat het uiteindelijk ook tot de plaat weet te brengen. Datzelfde lukt bij de Amerikaanse groep Danger Danger, op wiens plaat Joss Mennen en ex-Picture-zanger Pete Lovell de koortjes doen. 'Idealist' Musper is er rotsvast van overtuigd dat dit soort acties de Nederlandse rockscene naar een hoger plan kunnen tillen.

Joss Mennen Pete Lovell Picture Robert Kempe

1992

Voor hemzelf gaat die stelling in elk geval wel op. Musper werkt steeds vaker in het buitenland, waarbij hij er ook niet voor terugdeinst om bijvoorbeeld de monitormix voor Bon Jovi te verzorgen. Een dergelijke opofferingsgezindheid wordt gewaardeerd en Bon Jovi producer Bruce Fairbairn sleept Musper naar diverse klussen mee. Musper krijgt zoveel vertrouwen van de baas dat hij bij de opnamen zelf ook vaak de touwtjes in handen heeft.

1993

Reden voor Musper om grotendeels naar Amerika te verkassen, waar hij in de zonnige staat Florida een riant optrekje heeft. Zijn ter plekke gehaalde vliegbrevet komt het nog aardig van pas, want de ene klus na de andere komt op zijn weg.

1994

Via Fairbairn komt Musper in contact met de groep Van Halen. Het leidt er uiteindelijk toe dat Musper een tijdlang als huistechnicus annex producer in de studio van Eddie Van Halen werkt. Ondertussen is hij ook zeer actief met acts als de Scorpions, terwijl hij er daarnaast zelfs in slaagt de notoire Achterhoekers van Normaal in het vliegtuig te krijgen om met hem in Florida een nieuwe CD op te nemen.

Normaal

1996

De kwaliteiten van de sympathieke Limburger op zowel het geluidstechnische als persoonlijke vlak, komen nog duidelijker aan de oppervlakte als hij betrokken wordt bij de reünie-opnamen van Van Halen en David Lee Roth. Het zijn moeilijke sessies, zo rapporteert Musper in zijn maandelijkse column in het Nederlandse blad Music Maker, waarmee hij zijn vakgenoten een blik geeft achter de schermen van de toppers.

1997

Erwin slaagt erin nog steeds vriendjes met gitarist Eddie Van Halen te blijven. En is als technicus betrokken bij Van Halen III, de plaat waarop Van Halen zich zal presenteren met haar derde zanger: Gary Cherone. Die relatie komt wel onder druk te staan als Eddie hoogstpersoonlijk Erwins mix over gaat doen. Het resultaat van alle werkzaamheden is een aan alle kanten geflopte plaat.

1998

Blijkbaar wordt Erwins werk van andere kant beter gewaardeerd, want Musper wordt door de aan de kant geschoven ex-Van Halen vocalist David Lee Roth gevraagd diens nieuwe CD te produceren. Erwin zegt toe, en is er uitermate verbaasd over dat de manager van Roth zo tevreden is over de demo-opnamen dat hij ze meteen op CD laat persen.

1999

Musper mixt Anouk's tweede album Urban Solitude. Op voorspraak van de zangeres, die het liedje geschreven heeft, mixt Erwin de single Loser van de Haagse formatie Billy The Kid.

Anouk Billy The Kid

2002

Musper produceert Vandaag Alleen Maar Winnaars, het album van Van Dik Hout dat in september uitkomt.

Van Dik Hout

2003

In november verschijnt het eerste en enige album van The Poema's. Musper zit samen met John Tilly achter de knoppen. Musper werkt ook aan Freakazoid, het vijfde album van hardrockgroep Mennen. Zanger Joss Mennen en Musper kennen elkaar van de opnamesessies met Mennens vorige band Zinatra, ruim tien jaar geleden.

De Poema's Mennen

2005

Musper verhuist van Hollywood naar Highland Heights, acht minuten verwijderd van het centrum van Cincinnati en start daar zijn studio The Bamboo Room. Vanuit Highland Heights runt hij ook zijn eigen label YeaYeaYeah Records voor (lokaal) nieuwe talent The Terrors, KY Struts en Chaselounge. Na de zomer komt de band Mennen op bezoek om met Musper aan de opvolger van Freakazoid te werken.

2006

Anouk gebruikt in het voorjaar samen met de Canadese componist Dan Hill de studio The Bamboo Room om aan nieuw songmateriaal te werken. In maart neemt Musper in de studio van Reniet Vrieze (The Pilgrims) in Nederland het tweede album op van de Purmerendse rockband Maladjusted. De plaat wordt in Muspers Amerikaanse studio afgemixt. De Limburgse hardrockgroep Exit 31 (voorheen Doofus) is met hun debuutalbum Phonogenic de eerste Nederlandse band op Muspers label YeaYeaYeah Records. Een van de internationale acts in The Bamboo Room in september is Drive Like Maria met leden uit België en Nederland.

Anouk The Pilgrims

2008

Ook het tweede, titelloze album van Exit 31 is een productie van Musper. De Engelstalige Groningse rockband VanderLinde komt in de zomer op uitnodiging van Musper naar The Bamboo Room Studio om daar hun album VanderLism te laten mixen.

Circus Custers De Jazzpolitie Kadanz Polle Eduard Toontje Lager

2010 - 2011

Zowel de opnamen als de eindmix van het debuutalbum Fuel For Flying Hormones van de meidenband Dudettes vinden plaats in Muspers Studio The Bamboo Room. 'Eindelijk een band met ballen,' zegt de producer in het persbericht naar aanleiding van het uitkomen van de cd in maart 2011.

2012

In april reist de melodieuze rockband The [New] Shining naar Cincinnati om hun tweede album Hedges Against The Night bij Musper op te nemen.

The New Shining

2013

In januari werkt Musper aan de mastering van het album Loaded van bluesrockgroep Ruben Hoeke Band.

Ruben Hoeke Band

2014

Op 4 october 2014 trekt Erwin de deur van zijn studio in Cincinnati voor het laatst dicht en kondigt aan met pensioen te gaan. Na 23 jaar vertrekt hij ook uit de V.S. en koopt een huis in Ecuador. Op verzoek van vakblad MusicMaker gaat hij zijn columns, ie hij sinds 1994 voor het blad schgrijft, omwerken tot een biografie.

Discografie Erwin Musper

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Erwin Musper

Audio/Video Erwin Musper

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer