Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ESTRELLA ACOSTA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Portret Estrella Acosta

Periode

1978 - heden

Genre

jazz, latin, wereldmuziek, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Estrella Acosta Y Grupo

Estrella Acosta

Estrella Acosta, geboren in Havana, Cuba, en sinds 1984 woonachtig in Amsterdam, heeft als zangeres en songwriter een eigen plaats gevonden in de Cubaanse muziek, maar voelt zich ook thuis in de Braziliaanse muziek en de jazz. Met wisselende begeleiders treedt zij op in de Nederlandse theaters en op ...
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Biografie Estrella Acosta

Estrella Acosta, geboren in Havana, Cuba, en sinds 1984 woonachtig in Amsterdam, heeft als zangeres en songwriter een eigen plaats gevonden in de Cubaanse muziek, maar voelt zich ook thuis in de Braziliaanse muziek en de jazz. Met wisselende begeleiders treedt zij op in de Nederlandse theaters en op internationale podia en festivals.

In bezetting van

Estrella's Guajira   zang
Estrellas de Ahora   zang

1977 - 1985

Na voltooiing van haar studie Culturele Antropologie aan de Universiteit van Texas in Austin in 1977 en een studie stemtechniek richt Acosta in 1978 in Texas haar eerste groep op, Vira Bossa, die een mix speelt van jazz, en Braziliaanse en Cubaanse muziek. Ze woont eerst in Mexico City (begin jaren zeventig), verhuist van Texas naar Rio de Janeiro (1982) en vervolgens naar New York (1983, waar ze optreedt met de Braziliaanse trompettist Claudio Roditi in de club SOB's), om zich uiteindelijk tegen het eind van 1984 in Amsterdam te vestigen, waar zij sindsdien woont en in 1985 de groep Estrellas de Ahora opricht.

Estrellas de Ahora

1986 - 1993

Met Estrellas de Ahora wordt veelvuldig opgetreden in binnen- en buitenland, onder meer als voorprogramma van Tania Maria in De Oosterpoort in Groningen (1987), tijdens het Zelt Musik Festival te Freiburg (1988), tijdens de Pagode Brasileiro in Paradiso (1989), tijdens het internationale filmfestival Film by the Sea in Vlissingen (1991), op het North Sea Jazz Festival in Den Haag (1991), op het festival Nieuwe Muziek in Middelburg onder de noemer Voices and Rhythms from Latin America, samen met Leonardo Amuedo and Beto Freire (1992), op Festival Holanda Latina in de Melkweg te Amsterdam (1993), op het Curaçao Jazz Festival (1993), en met de Braziliaanse gitarist Toninho Horta, als voorprogramma van Caetano Veloso, op het festival Viva Brasil in Brussel (1993). In de zeven jaar dat de groep bestaat, maken tal van bekende musici er deel van uit, onder wie Paul Stocker, Lucas van Merwijk, Michael Moore, Rogério Bicudo, Eric Calmes, Leonardo Amuedo, David Rothschild, Jasper Blom en Beto Freire. Daarnaast zingt Acosta onder meer De Falla in een Spaans programma met harpiste Ernestine Stoop en componist-gitarist Patricio Wang.

Lucas van Merwijk

1994 - 1996

Estrella Acosta gaat een samenwerkingsverband aan met de dan net van Rio de Janeiro naar Amsterdam verhuisde pianist Luizão Paiva: ze componeren samen muziek voor een cd en doen optredens op diverse Nederlandse podia en festivals. Paiva maakt ook deel uit van Acosta's Jazz à la Cubana, dat in 1994 een eerste optreden verzorgt in het Bimhuis. Andere solerende groepsleden zijn Lucas van Merwijk, Eric Calmes, Alex Coke, Leonardo Amuedo en Gerardo Rosales. In 1995 maken Acosta en Paiva een begin met de opnamen voor de cd, waarvoor een nieuwe ritmesectie wordt samengesteld, bestaande uit Jose Lopretti (bas), Enrique Firpi (drums) en de Uruguayaanse Leonardo Amuedo (gitaar). De teksten van Acosta worden op muziek gezet door Paiva en Amuedo. In 1996 verschijnt dit debuutalbum (Navegando De La Habana A Rio), dat wordt gelanceerd met een cd-presentatie in het Bimhuis, waar een keur aan gastsolisten meespeelt, waaronder Alex Coke, Eduard van Regteren Altena, Claus Tofft, Lucio Garcia, David Rothschild, Edson Gómez, Lorre Lynn Trytten en uiteraard José Luis Lopretti, Enrique Firpi, Leonardo Amuedo en Luizão Paiva. De cd wordt enthousiast ontvangen in zowel de Nederlandse als de internationale pers. Datzelfde jaar wordt ook opgetreden tijdens het Heineken Jazz & Blues Festival in Lantaren/Venster te Rotterdam.

Gerardo Rosales

1997 - 1998

Paiva keert terug naar Brazilië en Hans Vroomans neemt zijn plaats achter de piano in. De groep doet vele optredens in Nederland en Duitsland, nog steeds met Leonardo Amuedo, onder meer op het North Sea Jazz in 1997, onder de groepsnaam Estrella Acosta Y Grupo.

1999 - 2000

Acosta richt haar octet Estrella's Guajira op, met als groepsleden Carlos Irarragorri, Jorge Martínez Galán, Pedro Luis Pardo, Armando Vidal, Jan Luc van Eendenburg, Mark Alban Lotz, en Joe Rivera, terwijl in de loop der jaren ook Liber Torriente, Jesús Hernández Corona, Maite Hontelé, Edy Martínez, Mick Paauwe, Gerardo Rosales, Elena González Pisonero en Ray Bruinsma van de partij zijn. In 2000 ontvangt de groep een subsidie van het Fonds Voor De Podiumkunsten (het huidige NFPK+) voor een theatertournee door Nederland. Tot op heden treedt Estrella's Guajira regelmatig op.

Estrella's Guajira

2001 - 2002

Estrella's Guajira doet een theatertournee van veertien, onder meer in het Chassé Theater in Breda, Vredenburg te Utrecht, De Doelen te Rotterdam en Het Concertgebouw te Haarlem. Ook Film By The Sea en het Bimhuis worden aangedaan. Samen met het Latin Jazz 5Tet wordt ook in Duitsland opgetreden, in Jazz Club Minden te Minden. In 2002 doet Acosta een aantal dubbelconcerten met Trijntje Oosterhuis in Nederlandse theaters, als deel van de serie Wereldwijven. Leonardo Amuedo, Pedro Luis Pardo en Armando Vidal zijn de begeleiders. In de beroemde jazzclub Ronnie Scott's te London wordt in 2002 een week lang opgetreden door Craig Handy's Latin Explosion, bestaande uit - naast saxofonist Handy - Estrella Acosta, Lucas van Merwijk, Ramón Valle, Mick Paauwe en Armando Vidal.

2003

Met Estrella's Guajira wordt een tweede cd opgenomen: Alma Guajira. Hierop neemt Acosta de luisteraar mee op reis naar het Cubaanse platteland, met een eigen opvatting van het traditionele repertoire, gespeeld met alle sabor en spontaniteit die zo typerend is voor deze muziek, de guajira. Het album is een eerbetoon aan haar moederland en aan haar familie in San José de Los Ramos in de provincie Matanzas, waar Acosta een deel van haar jeugd doorbracht. Datzelfde jaar is Acosta ook gastmuzikant op de cd Cuban Fishes Make Good Dishes van Mark Alban Lotz & Shango's Dance (LopLop).

2004 - 2005

In oktober 2004 treedt Estrella's Guajira op tijdens het Dunya Festival in Rotterdam. Met Marcel Worms en Eleonore Pameijer treedt Acosta op in het kader van een project genaamd Zes Continenten in het Rotterdamse Wereldmuseum. Daarna doet ze met haar project Estrella's Jazz à la Cubana een tournee langs 25 schouwburgen en theaters voor de Stichting Jazz Impuls, met musici als Pedro Luis Pardo op bas en Carlos Irarragorri op tres en gitaar. Het klikt dermate tussen de begeleidende muzikanten - onder de muzikale leiding van pianist Marc Bischoff - dat een aantal ervan samen blijven optreden onder de naam Esquina 25. Dat zijn naast Bischoff verder Efraïm Trujillo op sax en fluit, Reno Steba op bas, Armando Vidal op drums en uiteraard Acosta zelf. In 2005 doet Estrella's Guajira een optreden tijdens het North Sea Jazz Festival in Den Haag; de cd Alma Guajira ontvangt een Edison-nominatie in de categorie Wereldmuziek Nationaal.

Marcel Worms

2006 - 2007

In 2006 treedt Esquina 25 op tijdens Jazz International Rotterdam. Estrella's Guajira is datzelfde jaar van de partij op Dias Latinos in Amersfoort. Het Amerikaanse magazine Latin Beat plaatst de cd Alma Guajira in haar Top 10 Picks of the Year. In 2007 treedt Acosta tijdens het VPRO televisieprogramma Vrije Geluiden op met haar volledige band en in duet met de Cubaanse gitarist en tresspeler Carlos Irarragorri. In september van dat jaar maakt Estrella's Guajira een tournee door de Verenigde Staten en Canada, waar wordt opgetreden tijdens befaamde festivals als het Madison World Music Festival in Madison, Wisconsin, World Music Chicago 2007 in Chicago. Illinois, en het Small World Music Festival in Toronto, Ontario. Tijdens het symposium Afro-Cuba At The Crossroads: Arts, Culture and History op de University of Wisconsin in Madison is de groep tevens van de partij, met een optreden en een workshop. Ook in Nederland doet Estrella's Guajira in 2007 diverse optredens.

2008

Estrella Acosta is een van de gastsolisten tijdens het project Memorias De Cuba van bandoneon-speler Carel Kraayenhof. Dit project behelst een cd (uitgebracht door Universal Records) en liveconcerten in Het Concertgebouw te Amsterdam en het Eindhovense Muziekcentrum Frits Philips, samen met het Metropole Orkest, gedirigeerd door Jurre Haanstra. Eind 2008 doet Acosta als soliste een tournee door de Verenigde Staten (Alaska, Washington en Texas) en treedt ze op in Bake's Place te Seattle met de Braziliaanse multi-instrumentalist Jovino Santos Neto. In 2009 bereidt Acosta een nieuw project voor (werktitel: Canto De Cuba) dat langs de Nederlandse theaters zal gaan en waarvan een cd zal worden opgenomen.

Carel Kraayenhof

2009 - 2012

De zangers treedt gemiddeld tien keer per jaar op, onder meer tijdens het internationale Zeeuwse filmfestival Film By The Sea (september 2009), als gastvocalist tijdens het optreden van de Cubaanse jazzpianist Hilario Durán in het Bimhuis, Amsterdam (juli 2010), het nautisch evenement Sail Amsterdam (augustus 2010) en met de jubileumshow 10 Years Estrella’s Guajira in het BIMhuis (december 2010). In januari 2012 reist Estrella Acosta naar de Verenigde Staten voor drie optredens in Austin, Texas.

2013

Op 29 maart wordt in het Bimhuis de cd Esquina 25 gepresenteerd. Esquina 25 is een straathoek in Havana en tevens de naam van haar vast begeleidingsband.

2014

Met Esquina 25 speelt Acosta in de zomer in Canada op het Sunfest Festival in London, Ontario en het Scarborough Town jazzfestival in Toronto.

Discografie Estrella Acosta

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Estrella Acosta

Audio/Video Estrella Acosta

Video Estrella Acosta

Estrella's Guajira live
Estrella's Guajira live
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Estrella's Guajira live

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer