Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

EXTINCE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1967 - heden

Genre

Nederhop, Nederlandstalig, rap

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Extince

Extince

Hiphop-pionier die als eerste Nederlandse rapper in de top tien in de albumcharts komt. Zijn muziek is doorspekt met funkinvloeden en in zijn teksten verwerkt hij woordspelingen en humor. Hij geldt als inspiratiebron voor veel Nederlandse rappers.
Volledige biografie...

Instrumenten

rap

Genoemd in de biografie van

1983   Alex & The City Crew
1994   Osdorp Posse
1999   Brainpower
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Extince

Hiphop-pionier die als eerste Nederlandse rapper in de top tien in de albumcharts komt. Zijn muziek is doorspekt met funkinvloeden en in zijn teksten verwerkt hij woordspelingen en humor. Hij geldt als inspiratiebron voor veel Nederlandse rappers.

In bezetting van

Westzijde Posse   rap

1986

Als kind luistert Peter Kops (1967), die oorspronkelijk uit Oosterhout nabij Breda komt, naar Creedence Clearwater Revival. Hij wil drummer worden, maar als rapmuziek in de jaren tachtig ook Nederland bereikt raakt Kops al snel in de ban van deze nieuwe Amerikaanse muziek. De eerste rap die hij uit zijn hoofd kent is Go See The Doctor van Kool Moe Dee. Naar Amerikaans voorbeeld gaat Kops zijn eigen engelstalige raps maken.

1987

Kops noemt zich voortaan Extince en scoort in het hip hop-circuit een bescheiden hitje met (het Engelstalige) The Milkshake Rap. Ook doet hij een gast-rap op een nummer van Osdorp Posse. Extince gaat zich toeleggen op rappen in het Nederlands.

Osdorp Posse

1995

De eerste single Spraakwater wordt meteen een hit. Het nummerbevat een aantal opvallende samples uit de televisieserie De Fabeltjeskrant. Het aanstekelijke nummer wordt een hit. Het plotselinge succes zorgt voor felle kritieken uit de nederhop-scene. Veel mensen verwijten Extince makkelijk te willen scoren. Een jaloerse reactie van Osdorp Posse is te horen in het nummer Braakwater. Extince zou arrogant en veel te commerciëel zijn geworden. Het is het begin van een langdurige ruzie tussen Osdorp Posse en Extince.

Osdorp Posse

1996

Extince speelt op het Noorderslag-festival, waar Osdorp Posse de Popprijs ontvangen. De tweede single Kaal of Kammen betekent een tweede hit voor Extince. Het is tegelijkertijd een subtiele reactie op de uithaal van Osdorp Posse: En zie hoe ik die nederhop laat groeien/ Je wou dat jij dat ook kon/Probeer het anders met een potje Pokon. Hierna wordt het even stil rond Extince.

Osdorp Posse

1997

Onder de naam Westzijde Posse brengt Extince samen met Ross en Iba een single uit: Samen Sterk. Ook begint hij aan de opnames van zijn debuutalbum.

Westzijde Posse

1998

In juli komt het album Binnenlandse Funk uit. Eens te meer bewijst Extince één van Neerlands grootste taalkunstenaars te zijn. Het album verdwijnt echter na ruim een maand weer uit de albumlijsten.

1999

Door de hit Viervoeters komt het debuutalbum van Extince weer in de albumlijsten terecht. Het nummer bereikt begin 1999 de twaalfde plaats in de Top 40. Laatste regel ‘…en Julio Iglesias dannnnn?’ wordt een veelgehoorde uitspraak. In juli verschijnt het nummer Zoete Inval als nieuwe single. Dit nummer, waarop Extince een aantal bevriende nederrappers introduceert, wordt een bescheiden hit. De videoclips van zowel Viervoeters als Zoete Inval (met gastbijdrage van Yukkie B) zijn populair bij clipzenders TMF en The Box.

Yukkie B

2001

Na de single Grootheidswaan verschijnt het tweede album: Vitamine E.

2004

Het duurt drie jaar voordat 2e Jeugd verschijnt. De rapper heeft samen met een Franse geluidstechnicus in alle rust aan het album gewerkt. De titel van de plaat geeft aan dat de rapper na tien jaar nog steeds dezelfde scherpte heeft als in zijn beginperiode. 'Tijdens 2e Jeugd zat ik goed in mijn vel,' zegt Extince in muziekblad FRET, 'en dat hoor je denk ik terug op de plaat'. Het nummer Voorprogramma komt uit op single. Op de albumtrack Doorgaan wordt Brainpower in een felle rap 'gedist'. Brainpower reageert heel snel en geeft Extince er verbaal van langs in het acht minuten durende Ghostbusters, een nummer dat op zijn site is te downloaden. De ruzie tussen de twee rappers levert veel aandacht in de media op. De tweede single van het album is Regelneef. Extince speelt op 5 mei op drie bevrijdingsfestivals.

Brainpower

2005

Extince viert zijn twintigjarig jubileum op 12 december met uitgave van de verzamelalbum De Avonturen Van De Exter-O-Naldus met daarop hits, remixes, nooit eerder uitgebracht werk en nieuw materiaal.

2006

Op 31 januari krijgt Extince tijdens een uitzending van het NPS-radioprogramma Wat Anders de Lijn5 oeuvreprijs uitgereikt uit handen van presentatoren Venz en Jiggy Djé. Tussen 27 maart en 15 april treedt Extince samen met Candy Dulfer driemaal op als het Dommelsch Dubbel Dutch Duo waarbij ze een eigen interpretatie van bekende Engelse nummers spelen die voor de gelegenheid speciaal zijn vertaald in het Nederlands.

Candy Dulfer

2007

Begin december verschijnt het vierde album Toch?, vernoemd naar het favoriete stopwoordje van Extince. De plaat bevat productionele bijdragen van Soulsearchin', Presto, Dr. Moon, Terilekst, Y'skid, Daze, D-Lux, MC Miker G en de Duitse producer Bugi. De eerste single van het album is de track Repper-De-Klep.

MC Miker G

2009

Extince levert bijdragen op het album Superstuntwerk van de Flinke Namen. In het najaar verschijnt de single Wat als voorproefje op een volgend album.

2010

De funky single Tis Nie Waar is een samenwerking met de Kasper van Kooten Band.

2012

Op 16 januari verschijnt De Winnaar Houdt Aan, een mixtape met vierentwintig, deels nog niet eerder uitgebracht nummers, gemixt door drievoudig DMC-kampioen DJ DNS. Het album is een initiatief van DJ-collectief Shit Is Bangin’ en designerbureau Natwerk en bevat gastoptredens van onder meer Ali B, Jayh, Aisha, Fresku en Gers Pardoel. Een van de nummers op de mixtape is nummer Microfoontje Test. In mei presenteert Extince met reclamebureau Natwerk een videoclip die gemaakt is voor Microfoontje Test in samenwerking met Justin van der Lek, een Nederlandse special effects specialist die in Hollywood werkzaam is. In de clip is de rapper op zoek tussen miljoenen vellen papier naar lang verloren teksten en raps.

2018

Extince ontvangt de Edison Oeuvreprijs. De jury noemt hem een inspiratiebron voor complete genreraties rappers. Uit het juryrapport: "De populariteit van zijn debuutsingle 'Spraakwater' legde in 1995 de basis voor het succes van het toen net beginnende label Top Notch, dat inmiddels al jaren de toon zet in de nationale muziekindustrie. En zijn dit jaar twintig jaar geleden verschenen debuutalbum ‘Binnenlandse Funk’ is een onverwoestbare, moderne Nederlandse popklassieker."

Discografie Extince

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Extince

Video Extince

Extince - Spraakwater (vi...
Extince - Spraakwater (video) ❄️
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Extince - Spraakwater (video) ❄️

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer