Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FANNY DE RUITER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1984 - heden

Genre

hedendaags

Biografie Fanny de Ruiter

Fanny de Ruiter werd geboren op 2 oktober 1984 te Dordrecht. Opleiding Van haar 5de tot haar 14e jaar kreeg ze vioolles en vanaf haar 9de jaar pianoles. Ze deed ruim tien maal mee aan muziektheater, waaronder Orpheus in Muziekcentrum Vredenburg (2000). Vanaf haar elfde heeft ze zangles van Eugénie Ditewig en ...
Volledige biografie...

Biografie Fanny de Ruiter

1984

Fanny de Ruiter werd geboren op 2 oktober 1984 te Dordrecht.


Opleiding

Van haar 5de tot haar 14e jaar kreeg ze vioolles en vanaf haar 9de jaar pianoles. Ze deed ruim tien maal mee aan muziektheater, waaronder Orpheus in Muziekcentrum Vredenburg (2000). Vanaf haar elfde heeft ze zangles van Eugénie Ditewig en inmiddels is ze toegelaten tot de basisopleiding klassiek zang aan het Conservatorium te Utrecht.


Composities

Op haar elfde nam ze deel aan compositieworkshops van de Nationale Compositiewedstrijd voor scholieren, georganiseerd door LOAM. Ontsnapping aan de Schaduw voor viool, klarinet en cello werd samen met de andere winnende werken uitgevoerd in het Musis Sacrum ter gelegenheid van het gouden jubileumjaar van de Arnhemse Vereniging voor Kamermuziek, en gebundeld uitgegeven bij Donemus (1996). Voor het Prinses Christina Concours componeerde zij Vocali-setje, op. 11; opus 12 is de miniopera De miskleun van Blaaskaak. Tweemaal voerde ze een eigen compositie uit samen met het Nederlands Blazers Ensemble: ... de Dertiende! voor dertien losse houten orgelpijpen in opdracht van VPRO's Villa Achterwerk voor het herfstconcert in Paradiso, Amsterdam (1997), en haar lied het Leven is Hard voor het live Nieuwjaarsconcert van de VPRO vanuit het Concertgebouw (1999). Sinds drie jaar componeert ze liederen op bestaande gedichten. In het kader van het festival Horen, Zien en Schrijven (kunst in actie voor mensenrechten) heeft zij in opdracht van het Prinses Christina Concours een compositie voor mezzosopraan, sopraan, gitaar, piano en cello geschreven: Dasloze Droom, ter herinnering aan Prins Claus, is een poging tot een treurzang over onbeantwoorde levensvragen (première op 7 december 2003).


Prijzen

Zij won verschillende jeugdprijzen voor zang (klassiek en jazz) en compositie. In 1994 won zij met haar kunstwerk Spel in de wereld van het kind de eerste prijs ter gelegenheid van de Utrechtse Parade. In 1996 won zij de derde prijs (categorie 8-13 jaar) in de Landelijke Compositiewedstrijd voor Jonge Componisten van de Arnhemse Vereniging voor Kamermuziek met Ontsnapping aan de schaduw, voor klarinet, viool en cello. De later herschreven versie voor dwarsfluit kreeg de jeugdprijs op het Flutonicon compositieconcours (1997), en werd het op het Nationaal Fluitconcours (1998) als verplicht jeugdwerk gespeeld. Het lied Making Landfall kreeg een tweede prijs in de finale van het Prinses Christina Concours voor compositie (2003).

Compact Discs
het Leven is Hard staat op de cd met het live Nieuwjaarsconcert van de VPRO.

2003

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Fanny de Ruiter

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer