Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FAY LOVSKY

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Optreden tv-programma Karel, Avro 1996 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

11-09-1955 - heden

Genre

alternative, componist, drumcomputer, gitaar, Nederlandstalig, pop, singer-songwriter, tekstschrijver, theremin, toetsinstrumenten, zang, zingende zaag

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Fay Lovesick

Fay Lovsky

Fay Luyendijk volgt een opleiding aan de Rietveld Academie en maakt vervolgens een eerste mini-lp onder de naam Fay Lovesick op het 1000 Idioten-label. Sinds 1981 noemt zij zich Fay Lovsky. Ze maakt aanvankelijk furore als doe-het-zelf-artieste. In de jaren negentig treedt zij op met de Magnificent Seven en La ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, drumcomputer, gitaar, tekstschrijver, theremin, toetsinstrumenten, zang, zingende zaag

Bezetting

Chris Grem   achtergrondzang, basgitaar
Cok van Vuuren   gitaar
Rob Wijtman   percussie

Overige muzikanten

Gert-Jan Blom   basgitaar
Louis Debij   drums, percussie
Joost Belinfante   achtergrondzang, trombone
Jakob Klaasse   orgel, piano, synthesizer
Cees Stolk   toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

1948   Jakob Klaasse
1971   Willem Wisselink
1976   Johan Visser
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Fay Lovsky

Fay Luyendijk volgt een opleiding aan de Rietveld Academie en maakt vervolgens een eerste mini-lp onder de naam Fay Lovesick op het 1000 Idioten-label. Sinds 1981 noemt zij zich Fay Lovsky. Ze maakt aanvankelijk furore als doe-het-zelf-artieste. In de jaren negentig treedt zij op met de Magnificent Seven en La Bande Dessinée. De muzikante is ook bekend door het bespelen van exotische instrumenten als de zingende zaag en de theremin. Fay Lovsky is ook actief als componiste van film-, reclame- en documentairemuziek. Haar kerstsingle Christmas Was A Friend Of Mine (1981) groeit uit tot een evergreen.

In bezetting van

Meike Touw   gitaar, piano, zang
The Magnificent Seven   gitaar, zang

1980

Fay Lovsky (r) en de Japanse zangeres Miharu Koshi (l); Bron: Collectie Popinstituut, Bijzonder Collecties UvA. Al tijdens de middelbare schooltijd in Leiden treedt Fay Luyendijk (Leiden, 11 september 1955) op in café's met een gitaar en een lange jurk met repertoire van Joni Mitchell en Simon & Garfunkel. Tijdens haar studie grafische en audiovisuele vormgeving aan de Amsterdamse Rietveld Academie maakt Fay Luyendijk enkele korte animatiefilmpjes voor de televisiequiz Twee Voor Twaalf. Met het verdiende geld koopt ze een Revox-viersporen-recorder. Door alle partijen en zangstemmen stuk voor stuk op te nemen (het sound on sound-principe) maakt ze zo haar compleet eigen muziek. Een bewerkelijke en tijdrovende techniek, maar wel geheel onafhankelijk van buitenstaanders. Fay Lovsky sluit hierbij aan op door haar bewonderde studiofreaks als Todd Rundgren, Van Dyke Parks en 10cc. Via een Engelse vriend komt ze in contact met Britse studiomuzikanten en neemt enkele demo's op. Na met ex-Shanana-rocker Mal Gray gewerkt te hebben neemt Fay Lovesick een eerste 10 inch mini-lp voor het 1000 Idioten-label van Johan Visser op: Sound On Sound. Zij speelt ook korte tijd als toetseniste in de band van Meike Touw. De eerste single Party Time wordt geproduceerd door Jona Lewie.

Meike Touw

1981

Sinds 1981 noemt Fay Luyendijk zich Fay Lovsky in plaats van Lovesick. In haar begeleidingsband spelen Roy Bakker (drums), Rick Vrijman (orgel, piano, gitaar), Toon Fieyra (gitaar) en Eric Eldering (bas).

1982

Op haar tweede lp Confetti wordt Fay Lovsky begeleid door Peter van Straaten (bas), Jan Groenendijk (drums), Arie Kuit (sax), Cees Stolk (synthesizer), Ron Limberg (trompet) en Chris Michie (gitaar). De elpee wordt bekroond met een Edison. Ze ontvangt ook de Zilveren Harp van Conamus. Met de sfeervolle kerstsingle Christmas Was A Friend Of Mine heeft zij een eerste kleine hit. Het nummer groeit uit tot een echte classic.

Cees Stolk

1983

Origami wordt gemaakt met behulp van de arrangeurs Jakob Klaasse en Cees Stolk. Johan Visser doet de productie. Fay treedt op met De Toekomst, de vroegere begeleidingsgroep van Bram Vermeulen met ondermeer Jakob Klaasse in de gelederen.

Bram Vermeulen

1985

Op de vierde elpee Cinema is een hoofdrol weggelegd voor arrangeur/saxofonist Gerbrand Westveen.

Gerbrand Westveen

1986 - 1989

Fay Lovsky treedt toe tot de Magnificent Seven, een project van Henny Vrienten. Het repertoire van de band bestaat uit filmklassiekers. De Magnificent Seven bestaan van 1986 tot 1991 en maken één cd. Fay Lovsky levert een bijdrage aan La Grande Parade, een concept-elpee waarop 'Rietveld'-musici als de Nits muziek maken geïnspireerd op de gelijknamige tentoonstelling in het Stedelijk Museum. Ze kiest voor een schilderij van Bonnard: Nu Dans Le Bain.

Henny Vrienten Nits The Magnificent Seven

1990

Lovsky is als 'diseuse' te horen op een cd van het Fodor Kwintet in het stuk Opus no. Zoo van Luciano Berio. Het album wordt uitgebracht door het label Attacca van Sieuwert Verster.

1992

Voor de cd Jopo In Mono werkt ze samen met striptekenaar Joost Swarte. Fay Lovsky zingt het liedje I Wake Up With A Song op de cd The Original Laurel & Hardy Music van The Beau Hunks.

Joost Swarte

1993

Fay Lovsky treedt met The Veggies op als huisband van Hanneke Groentemans radioprogramma. Ze zingt en bespeelt de zingende zaag in het nummer I Dreamt I Dwelt In Marble Halls op een nieuwe uitgave in de serie The Original Laurel & Hardy Music van The Beau Hunks.

1994

Fay Lovsky formeert La Bande Dessinée met Louis Debij (drums), Cok van Vuuren (gitaar, zang) en Chris Grem (bas, zang). Zij levert diverse gastbijdragen bij opnamen van Nederlandse artiesten (Mathilde Santing, Nits, Karin Bloemen, de Berini's) en op exotische instrumenten bij opnamen van onder meer het Metropole Orkest, het Fodor Quintette en The Beau Hunks.

De Berini's Karin Bloemen Mathilde Santing Metropole Orkest Nits

1996

Optreden tv-programma Karel, Avro 1996 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid) De cd Fay Lovsky & La Bande Dessinée plaatst haar weer in het middelpunt van de belangstelling. Basta Records brengt haar oude materiaal uit op cd en ze doet diverse theatertournees. Ze speelt theremin op de plaat Surfin' Christmas van de Amerikaanse groep The Wavebenders. Fay Lovsky doet mee aan de Efteling Sprookjesshow die in 1996-1997 te zien is in het Efteling Theater van het Sprookjespark te Kaatsheuvel.

Chris Grem

1997

De cd Numbers slaagt erin de hernieuwde belangstelling in de media warm te houden. Ondertussen maakt Fay muziek bij de theaterproductie Kleine Sofie En Lange Wapper.

1998

Fay Lovsky is te horen op het album Soundshopping. Het is een samenwerking tussen Arling, Cameron en tekenaar Joost Swarte. Later dat jaar werkt Lovsky zowel live als in de studio samen met het duo Arling & Cameron. Hieruit volgt in de vorm van het nummer Gershwin een bijdrage aan de Franse compilatie-cd Soft & Easy.

Arling & Cameron Joost Swarte

1999

Het programma The Next Generation bevat ditmaal ook Nederlandstalige liedjes. La Bande Dessinée bestaat tijdens de tournee uit Van Vuuren, Grem, Stolk en Debij. In januari is Lovsky’s zang en thereminspel te horen op Mother Magoo Suite. Dit nummer belandt op een cd van het Metropole Orkest. Ze speelt ook theremin in Shostakovich's Filmfragmenten van het Concertgebouw Orkest.

Metropole Orkest

2000

Optreden in het tv-programma De Muziekcentrale, NPS 2000 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Fay Lovsky krijgt een Gouden Harp. Eigen Weg is de titel van Lovsky's eerste Nederlandstalige album. Ze levert bijdragen op het album Music For Imaginary Films van Arling & Cameron.

Arling & Cameron

2001

Fay Lovsky is op 30 maart samen met Gerard Cox te gast in de eerste aflevering van De Muziekcentrale, een achtdelig televisieprogramma, gepresenteerd door Bob Fosko, waarin twee muzikanten Nederlandstalig repertoire vertolken begeleid door het Metropole Orkest onder leiding van Dick Bakker. Bande Dessinée bestaat dit jaar naast Fay Lovsky uit Rob Wijtman, Cok 'Cornell' van Vuuren en Chris Grem. Ze zijn samen met Jan Hautekiet te horen op het album Wigbert Live, opgenomen op 10 mei in de Bourla Antwerpen voor VRT Radio 1.

Bob Fosko Gerard Cox

2002

De legendarische Amerikaanse striptekenaar Robert Crumb speelt in maart nog eenmaal in Nederland. Fay Lovsky zingt en speelt zingende zaag in zijn begeleidingsband Les Primitifs du Futur. Onder naam Lovsky presenteert Fay Lovsky in mei haar nieuwe album Maze Of Mirrors. De gelijknamige theatershow is vormgegeven als een muzikaal stripverhaal. Fay Lovsky verzorgt een gastbijdrage op het album Fooly Dressed van de band Aemen. De plaat komt in november uit.

Aemen

2003

Fay Lovsky doet in juli mee tijdens een van de optredens van gitarist Pat Metheny en het Metropole Orchestra op het North Sea Jazz Festival. De zangeres is ook te vinden op het reizende festival De Parade. Op de soundtrack van Henny Vrienten bij Pietje Bell 2 staat in de credits bij Fay Lovsky 'kip & zang' vermeld. Gitarist Cok van Vuuren richt de band Ocobar op.

Henny Vrienten Ocobar

2004

Fay Lovsky verzorgt de muziek op de cd Erik Of The Klein Insectenboek. Het hoorspel is gebaseerd op het boek van Godfried Bomans en wordt voorgedragen door Peter Drost die ook alle rollen voor zijn rekening neemt. De cd verschijnt in december, vrijwel gelijktijdig met release van de gelijknamig speelfilmversie.

2005

Tijdens de Filmmuseum Biënnale 2005 in april verzorgt Fay Lovsky samen met Gert-Jan Blom, Joost Belinfante en Cok van Vuuren de muzikale begeleiding bij de zwijgende film Le Mystère De La Tour Eiffel van Julien Duvivier uit 1927.

Gert-Jan Blom

2007

Fay Lovsky zingt in het nummer Images Of Washington op het album Gatecrashin' van jazztrompettist Eric Vloeimans. Voor de derde editie van de Filmmuseum Biënnale componeert ze een soundscape bij de zwijgende film The Floor Below uit 1918 met de komische actrice Mabel Normand. Fay Lovsky voert de combinatie van livemuziek en geluidseffecten uit tijdens de opening van de Biënnale op 11 april in Muziekgebouw aan 't IJ. Lovsky levert een bijdrage op Odd Man Out, het eerste soloalbum van toetsenist Frank Baijens (ex-Double Grant).

Eric Vloeimans Frank Baijens

2008

Verdriet Is Drie Sokken is een cd met 21 liedjes bestemd voor kinderen vanaf zes jaar, gezongen door Fay Lovsky samen met Harrie Jekkers. De cd hoort bij de gelijknamige dichtbundel van Koos Meinderts. De composities zijn van Thijs Borsten en flamencogitarist Eric Vaarzon Morel en trompettist Eric Vloeimans leveren bijdragen. Fay Lovsky stelt met Arthur Ebeling het theaterprogramma Back To New Orleans samen. Het repertoire bestaat uit een mengeling van jazz, folk, blues, soul, rock-'n-roll en ballades, geïnspireerd op de muzikale tradities van New Orleans. Het duo wordt begeleid door Peer Wassenaar (contrabas), Thijs Verwer (drums) en Arend Bouwmeester (sax, percussie).

Arthur Ebeling Eric Vaarzon Morel Harrie Jekkers Peter Wassenaar

2009

Tijdens het rondreizende theaterfestival De Parade voert Fay Lovsky in de zomerperiode samen met Kees Scholten, Laurens Joensen, Roy Bakker en Jet Stevens het muziektheaterstuk Ja! Ja! Ja! uit. Deze Dada-revue is een vrije bewerking van het filmscript Bankroetjazz van de Belgische dichter Paul van Ostaijen.

2010

Een Franstalige versie van de kerstklassieker Christmas Was A Friend Of Mine verschijnt op de kerstcompilatie A Catchy Christmas op het label Basta.

2011

Fay Lovky is een van de zestien componisten die zijn betrokken bij de filmmuziek voor de zwijgende film The Adventures Of Mr. West In The Land Of The Bolsheviks, een Communistische western van Lev Kuleshov uit 1924. De uitvoering door het Metropole Orkest vindt op 29 januari plaats tijdens het International Film Festival Rotterdam. Op de cd Ozewiezewoze zingt Fay Lovsky bekende liedjes ‘voor de kleinsten’, met naast het titelnummer ook liedjes als Slaap Kindje Slaap, Poesje Mauw en Hoedje Van Papier. Alle nummers staan ook in een instrumentale meezingversie op de cd. De muzikante schrijft de muziek voor Jip En Janneke, De Mjoeziekul, een productie van de firma Rieks Swarte, die vanaf het najaar in Nederlandse theaters is te zien.

Metropole Orkest

2012

De muziektheatervoorstelling Ich habe den Dreigroschenblues van de Duits-Nederlandse zanger/entertainer Sven Ratzke heeft de muziek van Kurt Weill als rode draad. Ratzke voert de liederen uit met sopraan Claron McFadden. Fay Lovsky maakt deel van de vierkoppige band onder leiding van Charly Zastrau. De tournee vindt plaats van februari tot en met april.

2013

Na twee elektronische concerten met Pierre Courbois, Leo van Oostrom en Niels Meliefste, op 22 februari in Bergen Op Zoom en 2 maart in de kleine zaal van het Concertgebouw Amsterdam, gaat Fay Lovsky op een akoestische tournee langs kleine theaters met het EKO trio. Het trio bestaat naast Lovsky uit Laurens Joensen en Jet Stevens. Ze schrijft mee aan het nummer Tour De France op het debuutalbum Siren Song van het trio Zazí en maakt een Franse vertaling voor het lied Butterfly van Marike Jager dat in juni als Papillon uitkomt op single. Op 29 november staat ze opnieuw in de kleine zaal van het Concertgebouw.

Marike Jager Zazí

Discografie Fay Lovsky

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Fay Lovsky

Audio/Video Fay Lovsky

Video Fay Lovsky

Fay Lovsky - Christmas Wa...
Fay Lovsky - Christmas Was A Friend Of Mine • TopPop
Jan de Smet & Fay Lovsky ...
Jan de Smet & Fay Lovsky - De Boom der Kennis van Goed en Kwaad (Drs. P)
TOPPOP: Fay Lovsky - Don'...
TOPPOP: Fay Lovsky - Don't Feed The Animals
Popmuziek van rijzende st...
Popmuziek van rijzende ster Fay Lovsky (1982)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Fay Lovsky - Christmas Was A Friend Of Mine • TopPop

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer