Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FERDINAND POVEL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ferdinand Povel

Periode

13-02-1947 - heden

Genre

altsaxofoon, bebop, fluit, hard bop, jazz, klarinet, tenorsaxofoon

Online

Officiële website

Ferdinand Povel

Ferdinand Povel behoort tot de beste jazzsaxofonisten van ons land. Hij wordt beschouwd als een verfijnd solist die een aansprekend breed geluid koppelt aan een vloeiende, melodieuze manier van soleren. Povel is in zijn lange carrière een veelgevraagd instrumentalist (zowel op tenor- als op altsax) in orkesten en groepen en ...
Volledige biografie...

Instrumenten

altsaxofoon, fluit, klarinet, tenorsaxofoon

Genoemd in de biografie van

1957   Ellen Helmus
1960   Rolf Delfos
1970   Max Teawhistle
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Ferdinand Povel

Ferdinand Povel behoort tot de beste jazzsaxofonisten van ons land. Hij wordt beschouwd als een verfijnd solist die een aansprekend breed geluid koppelt aan een vloeiende, melodieuze manier van soleren. Povel is in zijn lange carrière een veelgevraagd instrumentalist (zowel op tenor- als op altsax) in orkesten en groepen en speelt met beroemde (inter)nationale artiesten als Dexter Gordon, Sarah Vaughan, Philly Joe Jones, Kenny Clarke, Boy Edgar, John Engels, Cees Slinger en Piet Noordijk. Sinds 1978 geeft hij ook les aan diverse conservatoria, sinds 1990 als hoofdvakdocent aan het Conservatorium van Amsterdam. Veel oud-leerlingen van hem hebben inmiddels zelf een succesvolle muziekcarrière opgebouwd. Povel is op meer dan honderd elpees/cd's te horen, maar heeft onder eigen naam slechts enkele albums uitgebracht.

In bezetting van

Netherlands Concert Jazz Band  
Skymasters   saxofoon

1947 - 1963

Ferdinand Povel wordt op 13 februari 1947 geboren in een kunstzinnig gezin in Haarlem. Vader is cineast, moeder pianiste. De muzikale Ferdinand is al snel geïnteresseerd in jazz. Voor zijn twaalfde verjaardag krijgt hij als cadeau een entreebewijs voor een nachtconcert in het Amsterdamse Concertgebouw door het Duke Ellington Orchestra. Povel begin op klarinet, eerst privé, daarna op het conservatorium, waar hij les krijgt van onder anderen Theo Loevendie. Daarnaast pakt hij de saxofoon op. Zijn spel ontwikkelt hij in de loop der jaren door zelfstudie, omdat er nog geen opleiding saxofoon bestaat en zeker geen jazzopleiding.

1964

De naam Ferdinand Povel duikt voor het eerst op als hij op 11 augustus 1964 met het Kwartet Martin Haak het Loosdrecht Jazzconcours wint. Door critici wordt de dan zeventienjarige Povel de verrassing van het concours genoemd. Hij speelt dan pas anderhalf jaar saxofoon. Later zal hij zeggen dat hij vond dat die prijs te vroeg kwam: hij moest nog zoveel leren en het klimaat was niet bepaald gunstig. 'Helaas was de jazz op een dieptepunt. De Beatles waren populair. Mijn vriendjes wilden pop spelen. Of freejazz en daar had en heb ik helemáál niets mee. Jazzmuzikanten waren een halve of hele generatie ouder, die allemaal in nachtclubs hadden gespeeld en rondgereisd. Maar nachtclubs waren ook net opgeheven. Ik heb het vak dus geleerd in de radiostudio's.' (interview in de Gooi- & Eemlander, 2004). Na Loosdrecht krijgt hij allerlei aanbiedingen en neemt hij het besluit om beroepsmuzikant te worden. Hij luistert veel naar de grote Amerikanen, doet mee aan sessions in Sheherazade en dringt langzamerhand door tot de binnenlandse radio- en tv-orkesten.

Theo Loevendie

1966

Povel speelt in de door Bertil Peereboom Voller en Henk Elkerbout opgerichte The New Sound Incorporated. Dit septet geeft schoolconcerten en verzorgt radio- en tv uitzendingen voor de TROS en AVRO. Povel doet mee aan het Internationale Concours voor Moderne Jazz in Wenen. De jury - met onder meer Cannonball Adderley en Mel Lewis - laten hem tot de finale doordringen. Cees Smal, Herman Schoonderwalt en Frans Elsen richten in 1966 het Hobby Orkest (later het Nederlands Jazz Orkest) op. Povel wordt hiervoor geïnviteerd als saxofonist en fluitist. Het orkest speelt voornamelijk in de nachtelijke uren en uitsluitend eigen composities en arrangementen.

1969

Met pianist Rob Franken gaat Povel naar München, waar hij kennis maakt met trompettist Dusko Goykovich, die hem vraagt voor zijn Summit Quintet, met o.a. drummer Philly Joe Jones. Het kwintet maakt enkele tournees door heel Europa.

Rob Franken

1971

In 1971 valt Povel in voor de Amerikaanse saxofonist Johnny Griffin bij de legendarische Kenny Clarke / Francy Boland Big Band. Datzelfde jaar gaat hij een verbintenis aan met de Duitse bandleider Peter Herbolzheimer, bij wiens Peter Herbolzheimers Rhythm Combination and Brass hij vijftien jaar lang zal spelen en vele tournees, radio- en televisieoptredens en platenopnames maakt.

1972 - 1977

In 1972 speelt Povel het hele jaar in het beroemde orkest van Kurt Edelhagen. The Bohemia Jazzclub in Amsterdam organiseert de Muzikantenprijs. Ferdinand wint de tweede prijs, een jaar later de eerste prijs. In 1973 toert hij met de vermaarde bigband van trompettist Maynard Ferguson door de Verenigde Staten. Met deze band maakt hij ook enkele plaatopnamen. De gemeente Den Haag reikt in 1974 voor de eerste maal de Haagse Jazzprijs uit. De onderscheiding gaat naar Ferdinand Povel.

1978

Vanaf 1978 tot de opheffing in 1993 maakt Povel deel uit van de Skymasters. Dit AVRO- radio-orkest begeleidt veel buitenlandse topsolisten, maar Povel zelf is ook dikwijls solist. In datzelfde jaar wordt hij docent saxofoon aan het Conservatorium in Rotterdam, en later ook in Zwolle en Den Haag.

Skymasters

1980

Zijn loopbaan als docent ontwikkelt zich verder als hij in 1980 hoofdvakdocent wordt aan het Conservatorium van Hilversum, dat in 1998 door een fusie met het Sweelinck Conservatorium opgaat in het Conservatorium van Amsterdam. Talentvolle studenten uit binnen- en buitenland komen naar Nederland om van hem les te krijgen. Zoveel leerlingen hebben inmiddels een grote naam opgebouwd dat Povel wordt beschouwd als 'een van de roots van de laatste twee generaties voortreffelijke jazzmusici'. Met regelmaat geeft Povel ook workshops en masterclasses in het buitenland.

1981

Op het Nordring Festival, georganiseerd door de European Broadcasting Union (EBU), wint Ferdinand Povel de solistenprijs.

1986

In de zomer verwondt hij zijn linkerhand aan een glasscherf, waardoor hij een half jaar lang gehandicapt is.

1990 - 2003

Naast docent blijft hij actief als uitvoerend musicus en is hij in de loop der jaren gastsolist bij onder andere het Metropole Orkest, Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Dutch Jazz Orchestra en diverse buitenlandse orkesten, zoals de BBC Bigband, het UMO orkest Helsinki en het BRT orkest. Sinds 2000 maakt Povel ook deel uit van het kwintet van de Amerikaanse trompettist John Marshall, dat met wisselende ritmesecties optreedt in Nederland, Duitsland, België, Oostenrijk en Zwitserland. In dezelfde periode ontstaat ook een kwintet met bassist Ruud Jacobs, pianist Peter Beets, gitarist Martijn van Iterson en drummer Joost Patocka, dat met grote regelmaat optreedt en de vaste begeleidingsgroep wordt van Rita Reys.

Jazz Orchestra of the Concertgebouw Metropole Orkest Peter Beets Rita Reys

2004 - 2010

In de zomer van 2004 viert Ferdinand Povel zijn veertigjarig jubileum als jazzmuzikant. Hij wordt Koninklijk onderscheiden met het lidmaatschap in de Orde van Oranje-Nassau. Ter gelegenheid hiervan vindt een jubileumconcert plaats met de Amerikaanse tenorist Pete Christlieb op het North Sea Jazz Festival. In 2005 krijgt Ferdinand Povel de Meer Jazz Prijs van de gemeente Haarlemmermeer vanwege zijn grote verdiensten voor de Nederlandse jazz. Op 21 december 2009 behoort Povel tot de muzikanten die de 85ste verjaardag van Rita Reys opluisteren, in het Pim Jacobs Theater te Maarssen.

Rein de Graaff Rita Reys

2011

Ferdinand Povel krijgt de VPRO/Boy Edgar Prijs 2011. De prijs, de belangrijkste in Nederland op het terrein van de jazz en geïmproviseerde muziek, bestaat uit een plastiek van Jan Wolkers en een geldbedrag van €12.500,-. Hij krijgt de onderscheiding uitgereikt op 16 mei 2011 tijdens een feestelijk programma in het Bimhuis te Amsterdam. Een maand later verschijnt de CD Good Bait, ook opgenomen in het Bimhuis, maar dan tijdens een optreden in november 2008 met Pete Christlieb en het Rein de Graaff trio.

Discografie Ferdinand Povel

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ferdinand Povel

Audio/Video Ferdinand Povel

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer