Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FERNANDO LAMEIRINHAS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Fernando Lameirinhas

Periode

1944 - heden

Genre

fado, gitaar, zang

Online

Officiële website

Fernando Lameirinhas

Fernando Lameirinhas is een Amsterdams/Portugese chansonnier/componist en muzikale bruggenbouwer met een unieke Portugeestalige crossover-stijl.
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, zang

Bezetting

Antonio Lameirinhas   basgitaar
Juan Pablo Dobal   piano

Overige muzikanten

Michael Vatcher   drums
Leonardo Amuedo   gitaar
Paul Stocker   saxofoon

Genoemd in de biografie van

1975   Sail/Joia
2000   Bløf
2001   Dhroeh Nankoe
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Fernando Lameirinhas

Fernando Lameirinhas is een Amsterdams/Portugese chansonnier/componist en muzikale bruggenbouwer met een unieke Portugeestalige crossover-stijl.

In bezetting van

Fado Blue   gitaar, zang
Jess & James   gitaar, zang
Sail/Joia   gitaar, zang

1958 - 1980

Fernando Lameirinhas (Porto, 1944) vlucht in 1958 met zijn familie voor het dictatoriale Salazar-regime van het Portugese platteland naar Charleroi in België. Hier zet hij zijn eerste muzikale stappen, aangespoord door zijn Italiaanse gitaarleraar. Met zijn broer Antonio vormt hij het popduo Jess & James, dat eind jaren zestig in België verscheidene hits scoort, waarvan Move ('67) de grootste is (een tipnotering in Nederland). Vervolgens vestigt Lameirinhas zich in Amsterdam, waar hij zich bij het internationale latin-popgezelschap Sail/Joia voegt (later Joia). De carnavaleske feestband fungeert als het huisorkest van de Amsterdamse Kosmos en Melkweg en scoort in '77 het hitje Amsterdão. In '80 verschijnt de derde en laatste Sail/Joia-plaat Live At Last!

Jess & James Sail/Joia Zuco 103

1981

Fernando Lameirinhas Onder de naam Fernando's Ginga maakt Lameirinhas de plaat Ride The Night.

1991

Lameirinhas is te horen op de plaat Mijn Hart Slaapt Nooit van Henny Vrienten.

Henny Vrienten

1994

Op zijn solodebuut Lagrimas e Risos keert de Amsterdamse Portugees terug naar zijn roots. Hij ontwikkelt een unieke, eigentijdse crossover-stijl, waarin hij Portugese fado vermengt met jazz, pop, Kaapverdiaanse morna en Braziliaanse chorinho en samba. Het resultaat is hartstochtelijk, melancholiek en swingend.

1997

Najaar '97, na het verschijnen van zijn tweede plaat Vida Vida (met een gastbijdrage van Henny Vrienten), doet Lameirinhas een succesvolle duo-tour met Raymond van het Groenewoud, waardoor zijn bekendheid als solo-artiest in Vlaanderen fors toeneemt.

1998 - 1999

Lameirinhas tourt met de programma's Fado Bailado ('swingende klaagliederen') en Cruzamento met veel succes door het Nederlandse en Belgische theatercircuit. In zijn begeleidingsband zitten dan zijn broer en bassist Antonio Lameirinhas, jazzsaxofonist Paul Stocker, de oorspronkelijk Zuid-Amerikaanse pianist Juan Pablo Dobal, gitarist Leonardo Amuedo en de inventieve slagwerker Michael Vatcher (ook actief in onder andere 4Walls en Available Jelly). Eind '99 neemt Lameirinhas met Paul de Leeuw de single Naar het Zuiden op, een melancholiek Portugees/Nederlands nummer, dat een bescheiden hit wordt.

4Walls Paul de Leeuw

2000

Najaar 2000 verschijnt het vierde album O Destino, met hierop een gevoelige gastbijdrage van Bløf-zanger Paskal Jakobsen (Abraça-me). Het Lameirinhas-kwintet doet aansluitend een uitgebreide theatertour door Nederland en België.

Bløf

2001

Vanaf najaar 2001 staan Lameirinhas & band op de Nederlands en Belgische planken met hun nieuwe programma Agua. De dubbel-cd Live is opgenomen in Amsterdam, Antwerpen, Brussel, Leiden en Zwolle en bevat ondermeer een gastbijdrage van de Belgische zanger Raymond van het Groenewoud.

2002

Aan het eind van de zomer verschijnt Alegria do Triste. Het album opent met Sozinho, een duet met Frank Boeijen.

Frank Boeijen

2005

Fernando Lameirinhas geeft op 18 april een jubileumconcert in het Amsterdamse Carré. De fado-gitarist zit dit jaar samen met zijn broer Antonio veertig jaar in het vak en viert dat met een speciaal optreden waaraan een groot aantal gasten meedoet. Onder meer Bløf, Paul de Leeuw, Trijntje Oosterhuis, Frank Boeijen, Raymond van het Groenewoud en Lilian Vieira van Zuco 103 zijn uitgenodigd. In oktober speelt Lameirinhas tijdens het WARchild concert te Ahoy' samen Jacqueline Govaert van Krezip het duet Omhels Me Dan.

Bløf Frank Boeijen Krezip Paul de Leeuw Zuco 103

2006

Het duet met Govaert komt eind april uit op single. Een registratie van het jubileumconcert in Carré verschijnt op dvd. Met Antonio Lameirinhas en Juan Pablo Dobal bereidt de muzikant het theaterprogramma Olhos ('Ogen') voor. Tijdens de voorstelling vertelt Lameirinhas muzikale verhalen over het eindeloze afscheid nemen en over de sensualiteit in de ogen van een geliefde. Op 28 en 29 december staat hij met Nynke Laverman en JW Roy in het Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven. Hun samenwerking wordt vastgelegd op de mini-cd Fado Blue.

JW Roy Nynke Laverman

2007

In studio Powersound werkt Lameirinhas met zijn broer Antonio (zang, bas), Juan Pablo Dobal (piano) en Liber Torriente (drums) aan het album Anaïna (september). De plaat bevat onder meer de Nederlandstalige duetten Hier en Ericeira samen met Stef Bos. De Anaïna Theatertour 2007/2008 door de Benelux gaat op 19 oktober van start in het Belgische Sint-Truiden. Tijdens de tournee speelt Enrique Firpi uit Uruguay op drums.

Stef Bos

2008 - 2009

Op 14 februari 2008 geeft Lameirinhas een speciaal Valentijnsconcert samen met Emily Beynon in het Concertgebouw te Amsterdam. In het theaterseizoen 2008/2009 speelt hij samen met Raymond van het Groeneveld, en begeleid door contrabas (Ben Faes) en een accordeon (Gwen Cresens), met het programma Dos Trovadores (Twee Troubadours). In dezelfde periode geeft hij onder de titel Minha Casa (Mijn Huis) met zijn broer Antonio een reeks concerten in een intiemere setting. Met JW Roy en Nynke Laverman voert hij ook nog steeds de concertreeks Fado Blue uit. Vanaf september 2009 gaat de serie theaterconcerten Saudade Do Futuro (Heimwee Naar De Toekomst) van start. Samen met de zangeressen Daisy Correia en Dina Medina slaat hij in dit programma een brug tussen diverse culturen en tussen heden en verleden. In december 2009 wint Lameirinhas de MCN Global Act Award, een prijs van Muziek Centrum Nederland voor de Nederlandse wereldmuziekartiest of -band die gedurende een langere periode toonaangevend en succesvol is geweest.

2010

Aansluitend op Saudade Do Futuro werkt Fernando Lameirinhas met Stef Bos, Regis Gizavo en Louis Mhlanga aan Cape Connection, een programma waarin Zuid-Afrika centraal staat. De concertreeks start in Kaapstad en doet daarna in de maanden april en mei Nederland, Lissabon en Londen aan.

2011

Op het album Eterno zet Fernando Lameirinhas een verdere stap richting het Nederlandse repertoire in de vorm van het nummer Lieverd, een hommage aan Toon Hermans. In de nummers Saudade Do Guturo (met zang van Daisy Correia en Dina Medina) en O Teatro Da Esquina levert trompettist Eric Vloeimans gastbijdragen. Met Paul de Munnik zingt Lameirinhas de duetten Valsa Lua en Outono.

Eric Vloeimans

2013

Vloeimans doet samen met onder meer de Portugese fadozangeres Mafalda Arnauth ook mee aan Lameirinhas' project Pessoa, een ode aan de Portugese dichter Fernando António Nogueira Pessoa (1888-1935). Lameirinhas zet Pessoa's poëzie niet op muziek, maar zoekt in zijn composities naar de persoon achter de beroemde dichter.

Discografie Fernando Lameirinhas

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Fernando Lameirinhas

Audio/Video Fernando Lameirinhas

Video Fernando Lameirinhas

Fernando Lameirinhas - Mi...
Fernando Lameirinhas - Minha Casa
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Fernando Lameirinhas - Minha Casa

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer