Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FERRY VAN LEEUWEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ferry van Leeuwen

Periode

1962 - heden

Genre

achtergrondzang, componist, componisten, gitaar, MOR, Nederlandstalig, sessiemuzikanten, zang

Online

Officiële website

Ferry van Leeuwen

Na wisselend succes in diverse bandjes ontwikkelt Ferry van Leeuwen zich tot een veelgevraagd sessiemuzikant. Hij componeert, schrijft teksten en voegt zich in 1997 bij de band van Marco Borsato. Van Leeuwen neemt twee soloplaten op.
Volledige biografie...

Instrumenten

achtergrondzang, componist, gitaar, zang

Genoemd in de biografie van

1992   Marcel Schimscheimer
1994   Patrick Mühren
1998   Ton Dijkman
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Ferry van Leeuwen

Na wisselend succes in diverse bandjes ontwikkelt Ferry van Leeuwen zich tot een veelgevraagd sessiemuzikant. Hij componeert, schrijft teksten en voegt zich in 1997 bij de band van Marco Borsato. Van Leeuwen neemt twee soloplaten op.

In bezetting van

Boom Boom Mancini   zang
Edwin Evers   zang
Marco Borsato   achtergrondzang
Memories Band   zang
Superbeau   zang

1962

Ferry van Leeuwen wordt geboren op 17 september 1962 in Rotterdam. Hij is enig kind in een arbeidersgezin. Zijn vader werkt in de haven en zijn moeder is huisvrouw.

1979

Hij slijt zijn schooldagen op de MAVO en richt met vrienden het bandje Messenger op. Hij is de frontman van de band en gaat er later ook gitaar bij spelen.

1984

De zanger/gitarist brengt met de groep Het Lef het singletje Dansen Met Verdriet uit. Hij sluit zich aan bij de formatie Beauville en na een aantal repetities speelt de band op de bruiloft van tv-persoonlijkheid Linda de Mol.

Linda de Mol

1986 - 1987

In 1986 vervangt hij Evert Nieuwstede en wordt hij de nieuwe zanger van de Haagse rockband Boom Boom Mancini. De band debuteert met het gelijknamige album dat uitkomt bij Ring Records, het label van Barry Hay en George Kooymans. De band treedt onder meer op in het populaire muziekprogramma Countdown. Ze worden opgepikt door Jeanne Kooymans, die bij de KRO het radioprogramma The Breakfast Club presenteert. Kooymans prijst de band de hemel in, maar het succes blijft uit. Boom Boom Mancini wordt in 1987 opgeheven.

Boom Boom Mancini

1989

In 1989 werkt hij mee aan twee singles van de discoformatie de Novo Band. Take It To The Street is in het voorjaar een Top-40 hit, maar de single Dance Non Stop blijft steken in de Tipparade.

Novo Band

1990 - 1993

In 1993 verschijnt het album Empowered van Boom Boom Mancini. De plaat slaat niet aan en de groep gaat verder onder de naam Superbeau. In 1992 doet Van Leeuweb mee aan het Nationaal Songfestival met het liedje Een Klassieke Liefde. De zanger komt niet verder dan de zevende plek.

Superbeau

1997

Voor het album De Waarheid zoekt Marco Borsato een achtergrondzanger. Borsato's drummer Ton Dijkman tipt Van Leeuwen en hij wordt aangenomen. Voor Tim Immers schrijft hij samen met Dijkman het nummer Vliegen Zonder Vleugels. De single is een bescheiden hit en betekent het eerste succesje voor Van Leeuwen als songwriter. De KRO start met het nostalgische tv-programma Memories. Voor de muzikale omlijsting wordt De Memories Band opgericht. In de band spelen naast bandleider Nick Bult enkele muzikanten uit de band van Marco Borsato zoals Ton Dijkman en gitarist Rob Winter. Later voegt ook Ferry van Leeuwen zich bij de groep.

Marco Borsato

1998 - 1999

Van Leeuwen werkt als achtergrondzanger mee op het album De Bestemming van Borsato. Ton Dijkman zet Van Leeuwen aan tot het maken van een soloplaat. Met hulp van de drummer en songwriter John Ewbank brengt hij zijn debuut Hart Van Een Winnaar uit. Er verschijnen vier singles van de plaat. Niemand Doet Wat Jij Me Deed kruipt in 1999 met moeite de Mega Top 100 binnen, maar is ook snel weer uit de lijst verdwenen. De overige drie singles doen niets.

2000

Hij gaat wederom op pad met Marco Borsato als de zanger de plaat Luid En Duidelijk lanceert. Met John Ewbank en Han Kooreneef schrijft hij enkele nummers voor het album. Wegens een drukke agenda neemt hij even afstand van Marco Borsato, om zich in 2002 weer bij de zanger te voegen als het album Onderweg wordt gepromoot.

Han Kooreneef

2002

Met zangeres Brigitte Nijman staat hij op The Night Of The Koemarkt in Heerenveen.

2003

In december 2003 staat hij met de Evers Slaat Door band in Ahoy'. In dezelfde maand wordt een kerstaflevering van Memories uitgezonden en verzorgt de Memories Band wederom de muziek.

2004

In 2004 verschijnt het album Zien van Marco Borsato dat enkel op DVD wordt uitgebracht. Van Leeuwen schrijft mee aan het album en zingt diverse koortjes in. Op Koninginnedag speelt hij met Marco Borsato op het Museumplein in Amsterdam. Hij is er ook bij als Borsato in mei in het Sportpaleis te Antwerpen en in juni in de Kuip staat. Met Giovanni Caminita en Ton Dijkman schrijft van Leeuwen het nummer Show Me The Love voor Cherwin. De zanger zingt het lied tijdens de finale van het Nationale Songfestival, maar eindigt op de laatste plaats.

Giovanni Caminita

2005

De concertreeks Live38 van Radio 538 (inclusief Ferry van Leeuwen) doet onder meer Arnhem, Den Haag en Breda aan. Marco Borsato zondert zich met zijn bandleden Rob Winter, Ton Dijkman, Giovanni Caminita en Ferry van Leeuwen af om te werken aan nieuwe nummers. Van Leeuwen treedt verspreid over het jaar op met de Memories Band. Hij sluit het jaar af met optredens in het Leidse LAK Theater in het kader van Hotel Desperado: An Evening On The West Coast, een programma vol west coast klassiekers uitgevoerd samen met Jody Pijper, Tessa Boomkamp en Lodewijk van Gorp.

2006

De single Intens verschijnt op 9 mei als voorproefje van het gelijknamige album. De twaalf nummers op Intens zijn geschreven en ontwikkeld tijdens een reis die Ferry van Leeuwen maakte langs verschillende Nederlandse muzikanten die de zanger het meest bewondert en respecteert. Een groot deel van de liedjes is geïnspireerd door de zwangerschap en de daaruit voortvloeiende geboorte van zijn dochter Lisanne.

2007

Na een promotietournee langs de lokale en regionale radio- en televisiezenders met het lied Kind Van De Rekening van de cd Intens, gaat Van Leeuwen op theatertournee met een reprise van de show Hotel Desperado uit 2005. Op 27 augustus staat Hotel Desperado in het Belgische Kalmthout. Tijdens de laatste show op 9 september in Hardenberg speelt Edwin Evers als speciale gast mee op de drums. De zanger geeft 7 juni een intiem concert in de Regentenkamer te Den Haag samen met Nick Bult en Lodewijk van Gorp. Een dag na het optreden op 7 juli met Evers Slaat Door op Ridderpop in Ridderkerk en is de zanger met Lodewijk van Gorp te gast bij de Amerikaanse band Venice tijdens een show in Dordrecht. Op 18 augustus treedt Marco Borsato met band op tijdens VTM Live. Aan het eind van het jaar staat Ferry van Leeuwen met de Pop Swing Party in het LAK Theater, samen met Lodewijk van Gorp en Esther Hart.

2008

In februari is Ferry van Leeuwen een van de vele artiesten die belangeloos optreden tijdens een speciaal benefietconcert in de Asta aan het Haagse Spui, ten bate van de 41-jarige Haagse gehandicapte en chronisch zieke Monica van wie de autobus tijdens oud en nieuw in vlammen is opgegaan. Van Leeuwen is betroken bij Biba Boerderij, een televisieprogramma van de TROS voor kinderen, dat wordt uitgezonden op Z@ppelin. De zanger schrijft voor deze serie samen met Nick Bult liedjes en spreekt stemmen in, samen met Bult, Jody Pijper, Han van Eijck en Esther Hart. De eerste uitzending is op 25 februari. De serie is populair en voor supermarktketen C1000 reden om in de zomer een actie rondom de Biba Boerderij te houden (een actie die eind 2009 door het Commissariaat voor de Media wordt beboet in verband met sluikreclame). Van de serie verschijnen cd's en dvd's. De Memories Band treedt op 24 maart eenmalig op in een speciale uitzending van het televisieprogramma Memories. In augustus verblijft de zanger twee weken met Evers Slaat Door in Peking voor radio-uitzendingen vanuit het Holland Heineken House tijdens de Olympische Spelen. Van Leeuwen zingt op de single Listen To The Sunshine van judoka en DJ Dennis van der Geest en Ronald Molendijk (Soulvation). Als onderdeel van de Top 2000 Live Band (ook met Esther Hart) zingt Van Leeuwen vanaf 6 september een medley van Top2000 hits. De zanger is ook te horen op de cd Wit Licht van Marco Borsato en tijdens diens concertreeks in het Arnhemse Gelredome in november. December staat onder meer in het teken van Top 2000 In Concert in de Heineken Music Hall.

Ronald Molendijk

2009

Ferry van Leeuwen is betrokken bij de shows in maart van Wit Licht in Antwerpen en bij Borsato's optredens op 26 juni tijdens Concert At Sea op de Brouwersdam en een maand later tijdens Delfsail. Met Evers Slaat Door staat hij in april op het evenement Live38 XL in Utrecht. Op 3 oktober verzorgt de zanger achtergrondvocalen tijdens een concert van Ed Kowalczyk van de Amerikaanse band Live met het Metropole Orkest. Ferry van Leeuwen levert bijdragen aan Met Andere Woorden, een compilatie ter gelegenheid van het tienjarige jubileum van de Top 2000. In december speelt hij met Evers Slaat Door in Hardenberg, zingt hij mee tijdens Top 2000 In Concert in de Heineken Music Hall en doet hij mee aan de theatervoorstelling Raise Your Voice in het LAK Theater te Leiden.

2013

Vanaf maart zit Van Leeuwen in de bezetting van de Edwin Evers Band tijdens hun Nederlandse theatertournee.

Edwin Evers

Discografie Ferry van Leeuwen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ferry van Leeuwen

Audio/Video Ferry van Leeuwen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer