Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FEVERDREAM

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Feverdream

Periode

1997 - 2008

Genre

alternative, emo, indie, noise

Online

Officiële website

Feverdream

Trio uit Rotterdam dat is geïnspireerd door het rauwe geluid van Steve Albini's Shellac en de meer ingetogen muziek van Karate en Sebadoh. De groep groeit al snel uit tot een spil in de gitaarunderground, zowel in eigen land als elders in Europa.
Volledige biografie...

Bezetting

Arnold Van De Velde   drums, zang
René Van Lien   gitaar, zang
Bart Baekelandt   basgitaar

Overige muzikanten

Saskia van Bodegom   basgitaar, zang

Genoemd in de biografie van

2003   Corno Zwetsloot
2003   Oil
2004   Elle Bandita
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Feverdream

Trio uit Rotterdam dat is geïnspireerd door het rauwe geluid van Steve Albini's Shellac en de meer ingetogen muziek van Karate en Sebadoh. De groep groeit al snel uit tot een spil in de gitaarunderground, zowel in eigen land als elders in Europa.

1994 - 1996

Als René van Lien in zijn woonplaats Spijkenisse op zestienjarige leeftijd Nirvana ontdekt, wil hij zelf ook muziek maken. Na twee muzieklessen hangt hij zijn akoestische gitaar aan de wilgen, verruilt hij zijn scooter voor een elektrische gitaar en begint hij eigen nummers te schrijven. René huurt een oefenruimte in jongerencentrum Tex Mex in Spijkenisse en speelt samen met drummer Arnold en een bevriende gitarist garagerock in de geest van de Oblivions. De gitarist wordt vervangen door Saskia, het zusje van René's toenmalige vriendin. Saskia verruilt de gitaar voor een basgitaar en Feverdream is een feit.

1997

Feverdream speelt op 21 februari het eerste optreden in De Kom te Hoogvliet. Meerdere optredens volgen, onder meer in Simplon en Vera te Groningen. De demo Burn Barby, Burn telt vier nummers. In Vera ontmoeten ze Arnoud Heikens, de ontwerper van de Vera-krant. Binnen twee dagen maakt Arnoud de hoes van het debuutalbum.

1998 - 1999

De tien tracks die Feverdream opneemt in de Friese studio Sing Sing zijn in eerste instantie bedoeld als democassette, maar als de band uitrekent dat het niet veel duurder is een cd te persen wordt Pretend That It's Forever het eerste album. De rauwe muziek op de plaat laat een duidelijk invloed horen van Shellac, de band van de Amerikaanse producer Steve Albini, een muzikale held van Feverdream. Positieve recensies en het voorprogramma bij een Nederlandse tournee van Blonde Redhead vergroten de naamsbekendheid en Feverdream komt in contact met het label Transformed Dreams.

2000

Feverdream Het tweede album The Sky Is Full Of It wordt zo live mogelijk opgenomen. De cd bevat de eerste akoestische nummers die Feverdream op plaat zet. Zij laten de invloed horen van Amerikaanse bands als Karate en Sebadoh.

2001

Feverdream speelt dit jaar onder meer op een labelpresentatie in Keulen tijdens de PopKomm en doet elf optredens in Engeland. Het nummer At Limblackers Lake staat op de compilatie Animal Rights Benefit van het Belgische label Zerobros. Feverdream brengt samen met Green Hornet een split-7” uit op Transformed Dreams. Tijdens het optreden samen met Jimmy Barock in Vera te Groningen op 29 december wordt de split-7” Pinkpocker gratis uitgedeeld aan de bezoekers.

Jimmy Barock

2002

Dankzij contacten met geestverwanten in Europa kan Feverdream makkelijk een tournee regelen door Italië, Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland. René helpt op zijn beurt buitenlandse bands als Reynolds en Oxes aan optredens in Nederland. Hij is daarnaast actief als solomuzikant onder de naam René de Lien About The Art Called Love, speelt met leden van Incense en Springrain in The International Not Black en maakt deel uit van de Groningse formatie Jimmy Barock. Door onvoorziene omstandigheden wordt de release van het derde album Future Directions een jaar uitgesteld.

Incense

2003

Op 20 juni presenteert de band in bioscoop Kriterion te Amsterdam de videoclip bij 60 Seconds. Het nummer is de opener van Future Directions, de cd die in augustus uitkomt op Coalition Records. Het album laat horen dat de vergelijking met Shellac niet langer meer opgaat. In tegenstelling tot de eerste twee albums zijn de nummers niet in een keer op tape gezet, maar zijn de composities veel meer uitgewerkt, uitgebalanceerd en songgericht. Samen met bevriende bandjes Oil en Mono reist Feverdream vanaf september door Nederland met de LLIK Revolution Tour. Direct na LLIK Revolution onderneemt de band in oktober de derde en meest uitgebreide tournee door Engeland en Ierland. De aftrap is 9 oktober in Londen en eindigt op 25 oktober in Cambridge. Feverdream wint eind december de publieksprijs na een verkiezing onder luisteraars van het VPRO-radioprogramma Club 3voor12.

Oil

2004

Feverdream In februari reist Feverdream door Italië voor een twintigtal optredens, te beginnen in Soliera eb verder ondermeer in Rome, Pisa, Torino, Sardinië and Sicilië. Aan de vooravond van de tournee verschijnt op het Italiaanse label Fooltribe de vijf nummers tellende EP Arnold, vernoemd naar drummer Arnold, met daarop twee nummers die het album Future Directions niet hebben gehaald, twee door de band zelf opgenomen oude nummers en een nieuw nummer. In Nederland verschijnt dezelfde EP onder de titel Freeze!

2005

Saskia van Bodegom verlaat de band om zich volledig te richten op haar studie psychologie. Begin januari wordt haar plaats ingenomen door bassist Bart Baekelandt (ex-Incense). Baekelandt staat op 29 april voor het eerst met de band op het podium tijdens een optreden in DB's te Utrecht. In mei vertrekt Feverdream voor optredens naar Italië.

Incense

2006

Feverdream Van Lien is als vocalist betrokken bij de groep The KGB en te horen op het album Wherever You Go, There You Are. In afwachting van het volgende album presenteert Feverdream via internet het project Feel This Heartbeat. Basis van het project is het improviserend tot stand genomen gelijknamige nummer, opgenomen tijdens de Italiaanse tournee in februari 2004. Het is de laatste opname met voormalige bassist Saskia van Bodegom. De band laat het originele nummer bewerken door Kaiser Grutvah (Gijs Borstlap van The KGB), YRN1 (Jeroen Baekelandt uit Brussel), Vinni Foewaka en Monotonos. Feverdream zet elementen van het nummer op internet en nodigt bezoekers uit tot het maken van nog meer remixen. Met enige vertraging verschijnt in september op Coalition Records het album You Are Happen!ng, in oktober 2005 opgenomen in de E-sound studio's te Weesp samen met producer Zlaya Hadzic. De plaat komt in juni wel al uit in Italië, waar de band op tournee gaat met Elle Bandita.

Elle Bandita

2008

Na elf jaar komt er een einde aan Feverdream. Vanwege het vaderschap heeft bassist Bart Baekelandt geen tijd meer voor de band. Hij blijft wel muzikaal actief en speelt samen met Lennard Kruithof (ex-Spider Rico) and Robert Bregten (TSMO, Fine China Superbone) in de groep Organisms. Het laatste Nederlandse optreden van Feverdream is op 22 maart in Waterfront, waarna nog drie optredens volgen in St. Petersburg en Moskou. René van Lien en Arnold van de Velde gaan samen met bassist Steven Engel verder onder de naam NeonRainbows. Daarnaast werken ze met drummer Micha Haring uit The Hands (als vervanger van Bart Hoevenaar) en toetsenist Koen Mooij aan nieuw materiaal onder de naam At No Bikini Beach.

At No Bikini Beach NeonRainbows Organisms

Discografie Feverdream

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Feverdream

Audio/Video Feverdream

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer