Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FLORIS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Floris

Periode

1997 - heden

Genre

lounge

Floris

Band rond de producer/muzikant/componist/zanger Floris Klinkert (1976, Castricum) uit Amsterdam. Aanvankelijk maakt hij houseproducties, maar op zijn debuut-album Floris (release maart 2002) laat hij een verrassende mix horen van jazz, house, triphop, seventies funk en alternatieve pop.
Volledige biografie...

Bezetting

Stef van Es   gitaar
Sven Figee   toetsinstrumenten
Floris Klinkert   drumcomputer, sampler, toetsinstrumenten, zang
Eric Hoeke   drums
David de Marez Oyens   contrabas
Meer resultaten... Minder resultaten

Overige muzikanten

Teije Hylkema   cello
Jurjen Soeting   viool
Rose Stigter   zang
Remco Stam   basgitaar
Egon Kracht   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1983   David de Marez Oyens
1997   Benjamin Herman
2002   New Cool Collective
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Floris

Band rond de producer/muzikant/componist/zanger Floris Klinkert (1976, Castricum) uit Amsterdam. Aanvankelijk maakt hij houseproducties, maar op zijn debuut-album Floris (release maart 2002) laat hij een verrassende mix horen van jazz, house, triphop, seventies funk en alternatieve pop.

1997

Floris is met muziek opgegroeid. Zijn vader speelde in een bigband, zijn broer maakt ook muziek, eigenlijk is zijn hele familie muzikaal. Zelf heeft hij trombone-, piano- en drumlessen gevolgd, maar dat gaat hem toch enigszins vervelen. Van zijn vader kan hij op een gegeven moment een oude synthesizer met ingebouwde sequencer lenen en dat wordt het begin van zijn stoeien met samples. Dat resulteert in een twintigtal house singles, ondermeer onder de naam Groove Solution waarmee hij een flinke hit in Duitsland scoort met het nummer Magic Melody. Dit levert voldoende geld op voor een eigen studiootje. Ook als Sub Surreal en New Music Movement brengt hij houseplaten uit. Maar zijn voorliefde heeft nooit echt bij house gelegen, dus vergeet hij die periode inmiddels liever; hij groeit op met muziek van Jeff Buckley, Curtis Mayfield, Stevie Wonder, Miles Davis en Marvin Gaye, en luistert veel naar Massive Attack, Radiohead, Björk en de Haarlemse funkband Gotcha!. Deze artiesten zijn een grote inspiratiebron voor hem en dat is terug te horen in zijn post-house periode, die in 1997 begint met de Mastermind EP, die uitkomt onder de naam Floris.

Groove Solution

1999

Er verschijnen nog twee Floris singles, He's Back Again en Thrill Me. Floris trekt zich terug in de studio om een album onder de naam Floris te maken.

2001

Omdat hij geen knoppen-draai-act wil presenteren, richt hij dat jaar de zevenkoppige liveband Floris op, waarin hij zelf toetsen speelt, zingt en als arrangeur fungeert. Dat hij ook live zijn mannetje staat, bewijst hij met optredens op het World Port Jazz festival in Rotterdam, Dance Valley en het Seven Bridges Festival in Amsterdam. In Paradiso verzorgt de groep dat jaar het voorprogramma van De-Phazz.

2002

In maart verschijnt na drie jaar noeste arbeid het debuutalbum Floris, van Floris, waaraan ondermeer Sarah Bettens (K's Choice), Benjamin Herman (New Cool Collective), contrabassist Egon Kracht en de zangeressen Rose en Carmen hebben meegewerkt. De combinatie van stijlen, een mix van danceritmes met seventies funk, alternatieve pop en veel jazz, wordt door de Nederlandse poppers unaniem enthousiast ontvangen. Het nummer The Weight Of This World is ingezongen en mede-geschreven (zanglijn en melodie) door Sarah Bettens. Floris is al jaren een fan van haar en na een jaartje faxen, e-mailen en veel geduld ging zijn wens in vervulling: Sarah vond zijn muziek goed en wilde graag meewerken aan een nummer. De openingstrack van het album, het indringende One More Day met schaduwen van Neil Young en Robert Wyatt, verschijnt tevens op single. Floris krijgt een Essent Award en speelt op 24 augustus op Lowlands. Tegelijkertijd verschijnt de tweede single Nothing To It met gastbijdrage van zangeres Rose. Floris rondt zijn studie Informatica af aan de Universiteit van Amsterdam.

Rose

2003

Floris werkt aan zijn tweede album. Vanaf eind mei toert hij weer door Nederland. De muzikant start FabFilter, een bedrijf in software synthesizer plug-ins.

2004

Floris De laatste try-out voor een nieuwe reeks optredens is eind februari in het Wilhelmina Pakhuis te Amsterdam. Het tweede album Drunk On Life komt op 24 mei uit. De plaat bevat 12 nummers die al experimenterend samen met zangeres Carmen van den Brakel in de New Music Movement Studio tot stand zijn gekomen. Floris gebruikt ditmaal nauwelijks samples. De strijkers, drums, toetsen (waaronder veel analoge synthesizers), bas, gitaar en saxofoon zijn allemaal live ingespeeld. Drunk On Life bevat vocale bijdragen van Van den Brakel en Dedre Twiss en tekstbijdragen van Jasper Tonnon, Janneke Schra en Ralph Mulder (Alamo Race Track). Floris wordt uitgenodigd voor een optreden op het Deense festival Roskilde op 4 juli. DJ Maestro (Martijn Barkhuis) maakt een jazzy remix van de track You And I, de eerste single van Drunk On Life.

Alamo Race Track DJ Maestro

2006

Floris produceert Six White Russians & A Pink Pussycat, het debuutalbum van Room Eleven.

Room Eleven

2007

De track You And I wordt gebruikt in de televisiereclame voor de frisdrank Royal Club Specials. Het nummer wordt ook op single uitgebracht inclusief een remix van DJ Maestro.

2009

Het album Phase Five (mei) is een samenwerking tussen Floris en jazzsaxofonist Yuri Honing. De twee omschrijven de muziek op de plaat als vocale popmuziek gebaseerd op instrumentale hardcore jazz. De basis van de cd bestaat uit samples van platen die Honing solo en met zijn band Wired Paradise heeft opgenomen, aangevuld met samples uit het werk van onder meer Schubert en drumbeats. De producer en de saxofonist nodigen Marjoleine Reitsma (Leine), Janne Schra (Room Eleven), Lilian Vieira (Zuco 103), Sarah Bettens en David Pino (El Pino & The Volunteers) uit voor het leveren van vocale bijdragen.

El Pino & The Volunteers Zuco 103

Discografie Floris

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Floris

Audio/Video Floris

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer